Alaptarea este asociata cu scaderea riscurilor de boli cardiace si accidente vasculare cerebrale pentru mame

Femeile care alapteaza inregistreaza decenii mai tarziu o usoara scadere a riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral, dupa cum sugereaza un nou studiu.

Cercetatorii au descoperit ca dintre cele 290.000 de femei din China, participante la studiu, cele care au alaptat au fost cu 10% mai putin predispuse sa sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral mai tarziu, spre deosebire de femeile care si-au hranit bebelusii cu biberonul.

Cum ar putea sa contribuie alaptarea la sanatatea inimii?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit unei teorii, alaptarea „reseteaza” metabolismul femeilor dupa nastere, potrivit cercetatorului Sanne Peters. Aceasta este cercetatoare in epidemiologie la Universitatea Oxford din Anglia. Studiul a subliniat ca femeile care alapteaza o perioada mai lunga de timp tind sa se confrunte cu sanse mai mici de a dezvolta hipertensiune si diabet, spre exemplu.

Dr. Nieca Goldberg este purtator de cuvant pentru Asociatia Americana a Inimii. Aceasta a precizat ca este posibil ca femeile care alapteaza sa aiba pur si simplu, obiceiuri mai sanatoase in general. In studiile similare acestuia, cercetatorii incearca sa explice aceste obiceiuri. Dar Goldberg a subliniat ca este dificila identificarea tuturor factorilor care apar in timpul alaptarii si momentul in care se dezvolta problemele cardiace, care pot aparea chiar si dupa decenii.

Pe de alta parte, alaptarea poate avea efecte directe. Goldberg a oferit ca exemplu oxitocina, hormon secretat in timpul alaptarii. „Oxitocina conduce la relaxarea vaselor de sange”, a precizat Goldberg, desi, a adaugat aceasta, nu este clar daca acest lucru influenteaza sanatatea inimii femeilor de-a lungul vietii.

De asemenea, nu este prea clar din constatarile acestui studiu daca alaptarea reduce in mod direct riscurile cardiovasculare ale femeilor. „Dar rezultatele se adauga la dovezile potrivit carora alaptarea ofera protectie impotriva bolilor cardiace” a spus Goldberg, director medical al Women’s Heart Program (Programului pentru sanatatea inimii femeilor) al Centrului Medical Langone din New York.

Academia Americana de Pediatrie recomanda doar alaptarea in primele sase luni de viata ale bebelusului, iar apoi continuarea alaptarii si introducerea treptata a alimentelor solide in urmatoarele sase luni. Dupa aceea, decizia privind continuarea alaptarii depinde doar de mama si de bebelus, a precizat AAP. Majoritatea femeilor participante la acest studiu, 97%, si-au alaptat copiii o anumita perioada de timp. Conform studiului, perioada medie de alaptare a fost de 12 luni. Niciuna dintre femei nu suferea de boli cardiace la inceputul studiului. Varsta medie a acestora a fost de 51 de ani. Aproape toate nascusera.

In urmatorii opt ani, aproape 17.000 de femei au dezvoltat boala arterelor coronare, care include atacuri de cord si formarea de cheaguri la nivelul arterelor, care pot conduce la atacuri de cord. Alte 24.000 de femei au suferit un accident vascular cerebral. Per total, studiul a aratat ca riscurile respective au fost cu 10% mai mici in randul femeilor care au alaptat, spre deosebire de cele care si-au hranit bebelusii cu biberonul.

De asemenea, se pare ca riscurile au continuat sa scada pe masura ce femeile au alaptat o perioada mai lunga de timp. Pentru fiecare sase luni suplimentare de alaptare, sansele de probleme cardiovasculare au scazut in medie, cu 3-4%.

Potrivit spuselor lui Peters, pot exista numeroase diferente intre femeile care alapteaza si cele care nu alapteaza. Studiul a identificat multe dintre aceste diferente, a spus aceasta, printre care varsta, fumatul, nivelul de exercitii fizice si greutatea corporala actuala.

Iar alaptarea a fost continuat sa fie asociata cu scaderea sanselor de afectiuni cardiovasculare. In statele occidentale, a subliniat Peters, femeile care alapteaza au deseori, un nivel ridicat de educatie si venituri mai mari. Ceea ce face problematica identificarea beneficiilor asupra sanatatii ale alaptarii in sine. Dar in China este valabil opusul: Femeile mai sarace din zonele rurale alapteaza in general, mai mult decat cele din zonele urbane, cu venituri mai mari.

Prin urmare, se transpun aceste rezultate si in celelalte tari? Este greu de spus, sustine Goldberg. Dar unele studii din alte tari au avut rezultate similare, a precizat Peters. Spre exemplu, un studiu la care au participat asistente, a aratat ca cele care au alaptat cel putin doi ani au inregistrat riscuri mai mici de boli cardiace.

Goldberg a subliniat inca un factor: Femeile se pot proteja in mai multe moduri impotriva bolilor cardiace si accidentelor vasculare cerebrale. „Cu siguranta” a spus aceasta, „riscurile pot scadea daca fac miscare in mod regulat, nu fumeaza, controleaza nivelul de stres si au un regim alimentar sanatos, precum dieta mediteraneana.” Alaptarea ar putea fi o alta alegere de adaugat pe aceasta lista.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0