Durerile articulare în sarcină: cauze și soluții pentru a le calma

În perioada sarcinii, au loc în organism foarte multe schimbări. Din cauza acestor schimbări fizice - care sunt normale, este destul de posibil ca femeia însărcinată să se confrunte tot mai des cu dureri musculare și cu dureri articulare.

Durerea articulară este una dintre cele mai comune probleme de sănătate care apar în timpul sarcinii. Aceasta poate fi cauzată de creșterea în greutate, schimbările hormonale și o serie de alți factori. Aceste dureri pot fi de natură ușoară sau severă și pot afecta diferite articulații, inclusiv cele ale genunchilor, șoldurilor și spatelui.

Schimbările hormonale care au loc în timpul sarcinii pot afecta articulațiile prin creșterea relaxinei și estrogenului. Relaxina este un hormon care ajută la relaxarea ligamentelor și a mușchilor pelvieni, pregătind corpul pentru naștere. Estrogenul, pe de altă parte, poate afecta cartilajul și oasele, ceea ce poate duce la durere și disconfort.

Recomandările experților DOC.ro

Greutatea tot mai mare exercită o presiune sporită pe genunchi și poate agrava durerea de genunchi în cazul gravidelor. Totodată, este posibil ca femeile însărcinate să observe că articulațiile par mai slăbite și că mersul lor este clătinat. Toate acestea sunt aspecte normale, însă apare totuși întrebarea "Ce soluții există pentru calmarea durerilor articulare în timpul sarcinii?".

Cauze ale durerilor articulare în timpul sarcinii

Pe lângă kilogramele pe care le ia viitoarea mămică în această perioadă, faptul că organismul ei reține apă ar putea să crească redoarea (rigiditatea) în articulațiile de la nivelul labei piciorului, șoldurilor, genunchilor și gleznelor.

Din cauza greutății corporale crescute (tot pe fondul retenției de lichide), se poate agrava sindromul de tunel carpian, ceea ce duce la durere și furnicături în degete.

De asemenea, unele poziții ale corpului, cum ar fi staționarea în picioare timp îndelungat sau așezarea pe o parte timp de perioade lungi de timp, pot duce la dureri articulare. Iar, o dietă săracă în nutrienți poate duce la dureri articulare și poate afecta capacitatea organismului de a se repara.

Nu uita! Dacă durerile articulare se agravează sau dacă îți amorțesc mâinile sau picioarele ori dacă simți furnicături la nivelul membrelor inferioare sau superioare, discută cât mai repede cu medicul tău. Anumite tipuri de dureri articulare sunt, totuși, normale în această perioadă: este posibil să ai redoare articulară ori durere articulară în zone precum coatele, degetele, genunchii, șoldurile etc.

Ce soluții ai la îndemână pentru a calma durerile articulare în sarcină

În anumite cazuri, dacă medicul ginecolog consideră că este necesar, el poate prescrie anumite medicamente (doze foarte mici de paracetamol) femeilor însărcinate, însă aceasta nu este o regulă. Una dintre cele mai bune modalități prin care pot fi calmate durerile articulare din timpul sarcinii este ca femeia gravidă să respecte câteva reguli simple:

Aplicarea unor comprese calde sau reci (cu gheață) 

Poți face un duș fierbinte sau poți pune o pătură electrică pe articulațiile dureroase, pentru a le încălzi. De asemenea, poți folosi o pungă cu cuburi de gheață, înfășurată într-un prosop curat, pe care o vei așeza pe articulațiile dureroase.

Acizii grași Omega 3 

Alimentele bogate în acizi grași Omega 3, precum peștele gras, ouăle, etc. pot fi un remediu excelent pentru a calma durerile articulare. Întreabă-ți medicul dacă ai voie să iei suplimente cu Omega 3, pentru că este posibil ca acestea să nu fie recomandate tuturor gravidelor.

Recomandarea de suplimente pe bază de Omega 3 în sarcină poate fi făcută, însă - mare atenție! - femeile care utilizează terapii anticoagulante (sarcină pe fond trombofilic) trebuie să se consulte cu medicul care le monitorizează sarcina înainte de a lua suplimente pe bază de Omega 3, pentru că acești acizi grași pot potența efectul terapiilor anticoagulante.

Masajul terapeutic 

Prin masarea zonei cu probleme, se poate reduce redoarea articulară și se pot facilita mișcările articulațiilor. Discută cu medicul tău și întreabă-l dacă ai voie să apelezi la masajul terapeutic prenatal, realizat de un specialist din domeniu.

Orele de somn sunt importante 

Odihna este esențială în sarcină! Este important să dormi și să te odihnești bine, pentru că în acest mod, corpul tău poate să reducă de la sine durerile articulare.

Suplimentele din plante medicinale 

Anumite suplimente naturale (din plante), cum ar fi extractul de ghimbir pot fi folosite pentru a calma durerile articulare. Atenție: va trebui să te asiguri, fiind însărcinată, că acestea nu interacționează cu alte medicamente ori suplimente pe care le iei deja, așa că este important să discuți cu medicul tău și să îi ceri sfatul.

Încălțămintea potrivită 

Este important ca încălțămintea pe care o poartă femeia gravidă în această perioadă să îi ofere o bună stabilitate și o bună susținere. Pentru a reduce durerile articulare, este bine ca gravida să evite să poarte încălțăminte cu tocuri înalte.

Organismul nu trebuie obosit 

Faptul că femeia gravidă are activitate fizică în mod regulat și face exerciții o poate ajuta să susțină o bună mișcare a musculaturii și o mai bună flexibilitate a articulațiilor. Cu toate acestea, este important ca organismul să nu fie obosit prea tare, pentru a evita suprasolicitarea articulațiilor. Înotul și exercițiile în apă (la piscină) sunt activități fizice care pot ajuta la calmarea durerilor articulare în sarcină.

În cazul în care durerile articulare sunt severe sau afectează calitatea vieții tale, este important să consulți medicul tău. În funcție de cauza durerilor, medicul poate recomanda diferite tratamente sau terapii, cum ar fi fizioterapia sau medicamentele pentru durere.

Este important să se menționeze că, în timp ce unele dureri articulare în timpul sarcinii sunt normale, altele pot fi semne ale unor probleme mai grave, cum ar fi artrita sau osteoporoza. De aceea, este important să consulți medicul tău dacă durerile articulare sunt severe sau persistă în timp.

Când să consulți medicul 

Este important să acorzi atenție semnelor și simptomelor care pot indica o afecțiune mai gravă și să consulți medicul dacă:

  • Durerea articulațiilor este severă sau persistentă.
  • Articulațiile sunt umflate, roșii sau calde la atingere.

STUDIUL IM011-054
  • Prezinți dificultăți în mișcare sau în susținerea greutății.
  • Observi modificări ale mobilității articulare.
  • Durerea este însoțită de febră sau alte simptome neobișnuite.

De reținut!

Durerea articulară este o problemă comună în timpul sarcinii și poate fi cauzată de o serie de factori. Este important să iei măsuri pentru a reduce durerile articulare, cum ar fi menținerea unei greutăți corporale sănătoase, practicarea exercițiilor fizice regulate și încălzirea și răcirea articulațiilor. În cazul în care durerile persistă sau sunt severe, este important să consulți medicul tău pentru a primi tratament adecvat și sigur.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
 “Pregnancy massage”  - https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-massage 
 “Backache in pregnancy” - https://www.pregnancybirthbaby.org.au/backache-in-pregnancy#avoid 
“Sudden joint and extremity pain in pregnancy”, autor: C L Lowery - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7784038/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0