Substante active care pot reduce inflamatia si durerea in zona lombara

Te confrunți des cu dureri în zona lombară? Iată ce substanțe active naturale te ajută să reduci inflamația articulară și contribuie la calmarea durerilor.

Inflamația este adesea asociată cu durerea lombară, așa că ingredientele cu efect antiinflamator pot reduce durerile de spate. Unele substanțe pot fi folosite pentru a ușura aceste dureri lombare, dar recomandarea noastră este să ceri mai întâi sfatul medicului. Suplimentele naturale pot să interfereze negativ uneori cu tratamentele medicamentoase și să te pomenești că îți e mai rău în loc să îți fie mai bine.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Substanțe care pot calma durerile lombare

Iată câteva substanțe care ar putea fi utile în reducerea durerii lombare. E bine de știut că nu toată lumea reacționează la fel și, deci, unele substanțe îți pot fi de ajutor, în timp ce la altele e posibil să nu observi niciun efect notabil.

Extractul din membrana cojii de ou

Poate nu te-ai gândit că membrana din coaja de ou te poate ajuta să te simți mai bine când ai dureri în zona lombară. Ei bine, studii efectuate în ultimii ani arată ca extractul din membrana cojii de ou are efect în calmarea durerilor de spate, ba chiar reușește să accelereze procesul de vindecare și să reducă rigiditatea coloanei vertebrale. Administrarea acestui extract reduce nivelul de citokine din organism, iar despre acestea se știe că sunt markeri ai inflamației.

În cadrul unui studiu făcut pe șoareci, oamenii de știință au injectat la baza cozii animalelor o doză mare de colagen de tip 2, pentru a stimula simptomele specifice poliartritei reumatoide. Șoarecilor li s-a administrat zilnic, pe cale orală, o cantitate considerabilă de extract din membrană de coajă de ou, cu 14 zile înainte de injectarea de colagen, dar și timp de 17 zile după aceasta.

La final, șoarecii au fost eutanasiați și analizați în amănunt. Cercetătorii au descoperit astfel că inflamația articulară a fost redusă la șoarecii care au primit extract din membrana cojii de ou - descoperirea a fost făcută prin compararea cu șoareci cu artrită indusă, care au fost însă tratați zilnic cu metotrexat în loc de extract din membrana cojii de ou. S-a observat o reducere cu până la 43% a inflamației la șoarecii care au primit un asemenea extract.

Membrana din coajă de ou conține glucozamină, condroitină și acid hialuronic în cantități semnificative, de aceea are aceste efecte benefice pentru cartilaje și oase. Pentru a observa aceste efecte ale membranei din coaja de ou este, însă, necesar să se administreze în cantități semnificative - acest lucru se poate realiza prin folosirea unor suplimente alimentare care să conțină un asemenea extract.

Curcumina

Ingredientul activ din turmeric, curcumina, are de asemenea efecte benefice în tratarea acestor dureri în zona lombară. Curcumina este un aliat puternic în lupta cu inflamația și protejează și interiorul discurilor intervertebrale, fiind de ajutor mai ales în caz de hernie de disc.

Curcumina poate fi consumată ca atare, sub formă de turmeric pudră, pe care îl presari peste o supă, o tocăniță sau un smoothie, de exemplu, însă poate fi administrată și sub formă de supliment alimentar. Anumite cercetări au arătat că o doză de 1125 mg - 2500 mg de curcumă pe zi, administrată chiar și pe perioade îndelungate, nu prezintă niciun risc pentru sănătate. E bine, totuși, ca atunci când iei suplimente sau când pui turmeric în mâncare să nu exagerezi. Un praf de turmeric este suficient, cum ai pune piper, de exemplu, iar suplimentele vor fi luate conform indicațiilor de pe ambalaj în ce privește dozele și perioada.

Acizii grași Omega 3

Uleiul de pește, care conține acizi grași Omega 3, are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea inflamației asociate cu durerile lombare. Câteva studii au sugerat că suplimentarea cu ulei de pește poate ajuta la reducerea simptomelor în cazul poliartritei reumatoide, cum ar fi umflarea și durerea articulațiilor. În cazul osteoartritei, efectele Omega 3 asupra durerilor articulare sunt variabile. Unele studii au arătat beneficii, în timp ce altele nu au găsit diferențe semnificative față de un grup de control care nu a primit suplimente cu Omega 3. 

Efectele suplimentelor cu acizi grași Omega 3 pot depinde de doza utilizată și de durata tratamentului. Pentru a obține beneficii semnificative, este posibil să fie necesară o doză mare și un tratament pe termen lung.

Când ai dureri în zona lombară, mergi la medic

Dacă ai dureri în zona lombară e bine să nu le neglijezi, pentru că se pot agrava și pot avea consecințe foarte grave. Dacă observi asemenea dureri, mergi la medicul ortoped pentru un consult de specialitate. Acesta va stabili cauza durerilor tale de spate și totodată îți va spune ce e de făcut în acest sens. Cum spuneam, dacă vrei să încerci și anumite suplimente care mențin sănătatea articulară și pot calma durerile de spate, discută mai întâi cu medicul.

De asemenea, activitatea fizică este foarte importantă dacă suferi de dureri lombare. Stilul de viață sedentar favorizează asemenea dureri, în timp ce exercițiile fizice fortifică musculatura din zona lombară, sporind astfel susținerea coloanei vertebrale.

Durerile lombare au cauze variate

Durerile lombare pot apărea dintr-o varietate de motive.

Probleme musculare sau ligamentare

Aceasta este una dintre cele mai obișnuite cauze. Leziuni, întindere sau rupturi ale mușchilor sau ligamentelor din zona inferioară a spatelui pot provoca dureri lombare.

Hernia de disc

O hernie de disc apare atunci când partea interioară moale a unui disc intervertebral iese în afară și apasă pe nervii spinali, cauzând durere.

Stenoza spinală

Aceasta este îngustarea canalului spinal, care poate comprima măduva spinării sau nervii spinali, cauzând dureri în zona lombară sau alte simptome.

Artrita

Artrita în zona coloanei vertebrale poate cauza inflamație și dureri lombare.

Probleme renale

Infecțiile renale sau calculii renali pot provoca dureri lombare în partea inferioară a spatelui.

Probleme de postură

Statul prea mult timp în aceeași poziție sau adoptarea unei posturi incorecte în timpul activităților zilnice pot cauza dureri lombare.

Boli ale organelor interne: Unele probleme ale organelor interne, cum ar fi bolile renale sau infecțiile de tract urinar, pot iradia durere în zona lombară.

Descoperă soluțiile experților DOC

Ce să faci ca să previi durerile în zona lombară?

Prevenirea durerilor lombare implică o serie de obiceiuri de stil de viață sănătoase și practici care pot ajuta la menținerea sănătății spatelui. 

  • Menținerea unei posturi corecte: Evită să stai mult jos sau să te apleci în poziții nepotrivite pentru spate. Când stai, asigură-te că spatele este drept și susținut. Când ridici ceva greu, nu te apleca din mijloc, ci îndoaie genunchii și împinge-te în picioare pentru a ridica obiectul, nu pune presiune pe coloana vertebrală.
  • Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică regulată, în special exercițiile care întăresc mușchii spatelui și trunchiul, poate ajuta la menținerea unei coloane vertebrale sănătoase și la prevenirea durerilor lombare. 
  • Controlul greutății: Menținerea unei greutăți corporale sănătoase reduce stresul asupra coloanei vertebrale și poate ajuta la prevenirea durerilor lombare. Dacă ai kilograme în plus și nu știi de unde să începi să scapi de ele la modul sănătos, cere sfatul medicului de familie. Puteți face împreună un program de mese bine echilibrat, care să te ajute în același timp să pierzi în greutate. Pe lângă combinații bune de alimente, și mișcarea te ajută să scapi mai repede de surplusul de kilograme și să îți tonifiezi corpul.
  • Stil de viață activ: Evită să petreci prea mult timp într-o poziție statică. Ia pauze scurte pentru a te ridica, a te întinde și a te deplasa în timpul orelor lungi de lucru sau în călătorii.
  • Încălzirea înainte de exerciții: Încălzirea adecvată înainte de a începe exercițiile fizice poate ajuta la prevenirea leziunilor musculare și a durerilor lombare.
  • Tehnici de gestionare a stresului: De multe ori, stresul provoacă tensiune musculară și dureri în zona lombară. Încearcă tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga, pentru a gestiona stresul.
  • Somn de calitate: Un somn bun este esențial pentru recuperarea și refacerea mușchilor și a coloanei vertebrale. E important să ai o saltea confortabilă și o poziție de somn adecvată.
  • Evitarea fumatului: Fumatul poate reduce fluxul de sânge către discurile intervertebrale, contribuind astfel la durerile lombare, de aceea, renunțarea la fumat poate avea beneficii semnificative pentru sănătate.
  • Alimentație sănătoasă: O dietă echilibrată care furnizează nutrienții necesari pentru sănătatea oaselor și a mușchilor poate ajuta la prevenirea durerilor lombare. Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor. Alimente bogate în calciu includ lapte, brânză, iaurt, sardine, broccoli, spanac, migdale și tofu. Vitamina D este importantă pentru absorbția calciului în organism. Soarele este o sursă naturală de vitamina D, dar alimente precum peștele gras (somon, ton), laptele fortificat, ouăle și suplimentele pot contribui la asigurarea unei cantități adecvate de vitamina D în organism. Și vitamina K este importantă pentru oase și poate fi găsită în legume cu frunze verzi, precum spanac, varză, pătrunjel și varză kale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Association of Neurological Surgeons - Low Back Pain
https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Low-Back-Pain
BMC - Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation for patients with osteoarthritis: a meta-analysis
https://josr-online.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13018-023-03855-w
Studiul „Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation for patients with osteoarthritis: a meta-analysis”, apărut în J Orthop Surg Res 18, 381 (2023). https://doi.org/10.1186/s13018-023-03855-w, autori: Deng, W., Yi, Z., Yin, E. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0