Sapunul castile: cum il prepari si de ce sa il folosesti

Sapunul castile este, de fapt, sapunul de Castilia, originar din Spania, acolo unde se produce si foloseste inca din Evul Mediu.

In ultimii ani, proprietatile acestui sapun l-au facut sa devina popular si in Romania, femeile folosindu-l pentru a-si mentine frumusetea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La prepararea uleiului castile este folosit foarte mult ulei de masline, precum si alte uleiuri din plante asa ca acest sapun nu numai ca nu usuca pielea, ca majoritatea sapunurilor, ba chiar o hidrateaza. Uleiul castile este facut din ingrediente naturale si nu contine substante chimice daunatoare pielii tale.

Intrebuintari sapun castile

Curatarea tenului – daca ai nevoie de o curatare in profunzime a tenului, foloseste sapunul castile seara, dupa demachiere. Umezeste o discheta demachianta sau o carpa moale, apoi acopera-i suprafata cu sapun castile si spala-ti bine fata folosind miscari delicate. La final, clateste-ti tenul cu apa calduta.

Curatarea pensulelor de make-up – daca folosesti pensule de make-up din par natural, sapunul castile este ideal pentru spalarea acestora intrucat nu numai ca le curata, dar si hidrateaza perii acestor pensule.

Spalarea si hidratarea podoabei capilare – daca ai parul gras, sapunul castile este ideal pentru tine. Spala-ti parul cu sapun castile, apoi foloseste balsam care nu necesita clatire.

Spalarea mainilor – bineinteles, sapunul castile poate fi folosit pe post de sapun, pentru spalarea mainilor. Vei observa imediat ca, spre deosebire de alte sapunuri din comert, acesta nu iti va usca mainile, ci chiar le va hidrata.

 

 

Reteta de sapun castile

Pentru a prepara sapun castile ai nevoie de:

  • 1 litru de ulei de masline extravirgin
  • 43 de grame de ulei esential de grepfrut
  • 32 de grame de ulei esential de bergamota
  • 480 g de apa distilata
  • 200 g de lesie

Dizolva cele 200 de grame de lesie in cele 480 de grame de apa distilata. Poarta intotdeauna manusi atunci cand folosesti lesie pentru prepararea sapunului pentru ca este o solutie caustica, adica iti poate arde pielea. Daca picaturi de lesie ating mobila sau chiar pielea, aplica imediat otet din belsug pe zona respectiva pentru ca acesta neutralizeaza hidroxidul de sodiu. Amesteca cele doua ingrediente intr-un recipient rezistent la temperaturi inalte intrucat, pe masura ce vei dizolva lesia in apa distilata, temperatura amestecului va creste.

Incalzeste uleiul de masline intr-o oala, iar intre timp combina uleiul esential de grepfrut cu uleiul esential de bergamota. Dupa ce uleiul de masline din oala atinge temperatura de 40 de grade Celsius, il poti lua de pe foc.

Pune, treptat, amestecul de apa si lesie, peste uleiul de masline cald. Toarna lesia cu mare atentie in uleiul de masline pentru a evita accidentele. Amesteca bine pana cand textura devine omogena. Adauga apoi uleiurile esentiale parfumate si amesteca bine. Poti folosi un tel pentru a obtine textura dorita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La final, pune compozitia sapunului intr-un recipient si las-o la uscat in jur de 24-36 de ore. Poti folosi o tava pentru chec pentru a pune sapunul. Dupa racirea sapunului, taie-l in bucati si foloseste-l dupa ce trec 4-6 saptamani. Majoritatea producatorilor de sapun castile il lasa sa stea 4-6 luni inainte de a-l vinde.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0