Miscarea in timpul sarcinii: ce beneficii au exercitiile fizice pentru gravide

A face miscare in timpul sarcinii te poate ajuta sa te simti mai bine si sa te pregatesti pentru nastere. Sunt cateva sporturi care trebuie evitate, cum ar fi: alergarea, sporturile de contact sau cele care implica cresterea sau scaderea pulsului peste valorile admise.

Sarcina are trei trimestre de aproximativ 12 saptamani fiecare. O sarcina normala dureaza aproximativ 40 de saptamani de la prima zi cand se termina ultima menstruatie. Fiecare trimestru aduce schimbari diferite in corp. Azi va voi prezenta cateva aspecte foarte importante de care trebuie sa tinem cont.

Efectele sarcinii asupra organismului

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Generale: sarcina aduce schimbare la nivel emotional, de echilibru, la nivel de mobilitate si elasticitate, probleme de somn, retentie de apa, crampe musculare, probleme urinare, dureri de spate, probleme cardiovasculare, dezechilibre ale fierului in organism, hemoroizi, scaderea tensiunii arteriale;

Asupra sistemului respirator: cresterea circumferintei toracale, senzatii de sufocare, urechi infundate, nas infundat;

Asupra sistemului digestiv: indigestie, constipatie, urinari dese;

Asupra sistemului endocrin: accelerarea functiilor glandei tiroidiene, raspuns slab la glucoza, culoare inchisa a pielii, marirea sanilor.

Beneficiile exercitiilor

  • Ajuta la nastere
  • Ajuta la refacerea rapida dupa nastere
  • Evitarea cresterii excesive in greutate
  • Reducerea problemelor de retentie de apa
  • Reducerea problemelor de somn
  • Cresterea nivelului de energie
  • Un mai bun tranzit intestinal
  • Reducerea durerilor de spate
  • Imbunatatirea posturii

Linii generale despre antrenamentele in sarcina

-Intensitate: trebuie mentinut pulsul sub 140 de batai pe minut.

-Controlul temperaturii corpului: alegeti momentul potrivit din zi, evitati antrenamentele prelungite, purtati haine subtiri, hidratati-va continuu, evitati sauna sau baile cu aburi.

-Evitati flexia articulatiei pana la extrem, evitati impactul, planurile instabile, alegeti incaltamintea potrivita pentru sport.

-Optati pentru antrenamente de 20-30 de minute.

-Daca aveti un trecut activ, va sfatuiesc sa continuati rutina normala daca nu apar complicatii sau probleme de ordin medical.

-Evitati activitatile de scufundare sau cele care au loc la mare altitudine.

-Daca sunteti alergatoare, continuati sa faceti acest lucru, dar reduceti timpul antrenamentului sub 45 de minute.

Precautii

-Evitati pozitia de supinatie (decubit dorsal, adica sa stati intinsa pe spate) incepand cu trimestrul al 2-lea.

-Evitati schimbarile bruste de directie.

-Evitati cresterea tensiunii arteriale si exercitiile izometrice sau cu greutati legate de incheieturi la maini sau la picioare.

-Atentie la corectarea respiratiei.

-Evitati incalzirea organismului, in special a trunchiului.

-Opriti-va daca apare oricare dintre aceste simptome: ameteli, dificultate in respiratie, palpitatii, inactivitatea bebelusului, contractii uterine, sangerari vaginale sau ruptura membranei.

Contraindicatii

In caz de anemie, hipertensiune, probleme tiroidiene, diabet, greutate excesiva sau sub liniile generale admise, sedentarism extrem, istoric de sangerari intr-o sarcina anterioara, istoric de avort spontan, nasteri premature, sarcini de gemeni plus probleme cardiovasculare, se recomanda evitarea activitatilor sportive pe timpul sarcinii. 

Ce exercitii sunt benefice in sarcina

Inainte sa incepeti sa faceti orice fel de exercitii fizice, nu uitati ca este important sa discutati cu medicul dumneavoastra ginecolog. Daca de regula faceti putina miscare sau nu aveti deloc activitate fizica regulata, mersul pe jos este un exercitiu grozav cu care puteti incepe.

Genuflexiunea in timpul travaliului poate sa va ajute zona pelvina, ajutand copilul sa coboare, asa ca puteti face genuflexiuni in timpul sarcinii. Pentru a face o genuflexiune corecta, stati cu picioarele departate cat ar fi latimea umerilor si aplecati-va usor, in pozitie de genuflexiune (ca si cum v-ati ghemui). Trebuie sa mentineti spatele drept, calcaiele e bine sa stea bine infipte pe podea, iar genunchii nu ar trebui sa iasa prea mult in fata. Mentineti pozitia de genuflexiune intre 10-30 de secunde. Va puteti odihni mainile pe genunchi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Apoi, incet, puteti reveni la pozitia de start si sa stati in picioare. Repetati genuflexiunea de 5 ori, incercand sa faceti mai multe repetari de la o zi la alta.

Faceti un obicei din a face miscare

In timpul sarcinii, incercati sa faceti exercitii fizice simple sau orice fel de miscare in mod regulat, atat timp cat medicul nu va interzice din motive medicale. Potrivit Colegiului American al medicilor Obstetricieni si Ginecologi, puteti sa faceti in siguranta cel putin 20 de minute pana la 30 de minute de exercitii de intensitate moderata in majoritatea zilelor (sau in toate zilele) saptamanii, atat timp cat aveti acordul medicului care se ocupa de sarcina dumneavoastra.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0