Oboseala post partum | Cum te afecteaza lipsa somnului in primii 1-2 ani de viata ai copilului

Să ai grijă de un copil mic poate fi o activitate extrem de solicitantă și de obositoare, mai ales în primele câteva luni după naștere, când bebelușul se trezește de mai multe ori în timpul nopții. Însă de multe ori, mămicile observă că această stare de oboseală și de extenuare se prelungește, chiar și după ce copilul crește și învață să meargă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Privarea de somn nu se încheie atunci când copilul mic crește

Mai mult, o cercetare recentă arată că persoanele care au devenit părinți se confruntă cu până la 6 ani de privare de somn. Da, ai citit bine: 6 ani în care somnul din timpul nopții este mai puțin odihnitor, mai scurt, întrerupt deseori.

Studiul 1 publicat în jurnalul "Sleep" a analizat tiparele de somn a 4.659 de părinți germani, care au avut un copil între anii 2008 și 2015, iar cercetătorii au descoperit că durata somnului și satisfacția asociată orelor de somn în ceea ce-i privește pe părinți nu a revenit la nivelurile de dinaintea sarcinii până când copilul nu a început clasa întâi. 

Acest studiu, spun experții, dovedește că privarea de somn nu se încheie atunci când copilul mic crește și este suficient de mare pentru a dormi singur în pat. Oboseala continuă pe parcursul mai multor ani, chiar dacă, teoretic, nu mai ești "proaspătă" mămică sau lăuză.

Impactul lipsei somnului în primii ani de viață ai copilului este vizibil în ceea ce le privește pe mămici. Este bine să reții că nu ești singura afectată - dacă ești în mod constant obosită, întreagă familie va simți efectele.

Ce efecte are privarea de somn

Extenuarea cronică (sau oboseala cronică) afectează sănătatea mintală, chiar dacă ai fi tentată să crezi altfel. Faptul că nu dormi suficient îți afectează capacitatea de a funcționa. Ai riscuri mai mari de a face anumite greșeli atunci când ești obosită, mai ales dacă ai început și serviciul după o perioadă de concediu de maternitate. 

Ai riscuri mai mari de a aluneca și de a cădea, de a te tăia atunci când toci legumele pentru a pregăti masa ori de a uita să pui centura de siguranță la scăunelul copilului, când vreți să plecați cu mașina undeva.

Unele dintre cele mai îngrijorătoare riscuri apar atunci când mămicile afectate de lipsa somnului conduc. Studiile au comparat riscurile de a conduce mașina în stare de somnolență (în lipsa somnului) cu riscurile de a conduce în stare de ebrietate - se estimează, potrivit statisticilor de peste hotare, că sunt cauzate 100.000 de accidente rutiere pe an. Și cu toate acestea, mămicile care niciodată nu s-ar urca la volanul mașinii, împreună cu micuții lor, după ce au băut câteva pahare de vin conduc autoturismul obosite și extenuate în fiecare zi.

Lipsa somnului te face să pari mai în vârstă decât ești în realitate

Cercetările efectuate de oamenii de știință de la UCLA au descoperit că la un an după naștere, femeile care dormeau mai puțin de șapte ore pe noapte au arătat o vârstă biologică cu trei până la șapte ani mai mare decât vârsta lor cronologică2.

Studiul, publicat în Sleep Health, a colectat date de la 33 de viitoare mame, cu vârste cuprinse între 23 și 45 de ani. Participantele din Los Angeles au fost monitorizate în timpul sarcinii și în primul an de viață al bebelușilor lor.

Cercetătorii au analizat ADN-ul din probele de sânge și le-au examinat tiparele epigenetice. Aceasta înseamnă că au analizat codurile pe care ADN-ul le folosește pentru a produce proteine. Aceste coduri le permit cercetătorilor să estimeze vârsta biologică a unei persoane, spre deosebire de vârsta ei cronologică. Cercetătorii au adunat, de asemenea, date despre cât de multe ore dormeau participantele la studiu.

Studiul a constatat că femeile care dormeau mai puțin de șapte ore în cele șase luni de la nașterea copilului lor au avut o vârstă biologică mai înaintată. Rezultatele studiului au sugerat, de asemenea, că privarea de somn a afectat telomerii mamelor.

Telomerii sunt secțiuni [de protecție] ale ADN-ului situate la sfârșitul fiecărui cromozom, explică specialiștii. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem o parte dintre telomeri. Lipsa somnului accelerează acest proces. Rezultatele studiului oferă perspective importante asupra efectelor dăunătoare specifice ale privării somnului.  Studiul a mai constatat că pentru fiecare oră suplimentară de somn pe care au primit-o, vârsta biologică a mamelor a scăzut.

Deși rezultatele sunt interesante, studiul are unele limitări. Este un număr foarte mic de participante și nu o eșantionare reprezentativă. În plus, a încetat să monitorizeze femeile după primul an de viață al bebelușului. Astfel, nu există informații dacă lipsa somnului are un impact pe termen lung.  

Ce poți face pentru a combate oboseala și surmenajul?

Cere ajutorul cuiva, dacă nu îl primești încă 

Discută cu partenerul tău și împărțiți sarcinile legate de bebeluș și de locuință, iar până când nu vei avea mai multă energie, partea lui de treburi ar trebui să fie mai mare decât a ta. Spune-i cât de extenuată te simți, nu îi face reproșuri, și spune-i că faptul că intervine și te ajută te va face să te simți mai bine, mai repede. Și mama ta, și soacra, cât și cele mai bune prietene îți pot da o mână de ajutor, trebuie doar să le ceri asta.

Alege să o iei pe "scurtături" 

Profită de fiecare resursă care te poate ajuta să reduci volumul de muncă: poți apela la serviciile unei firme pentru a-ți comanda și pentru a-ți aduce cumpărăturile direct acasă, ca să nu faci un drum până la supermarket cu copilul, sau apelează la serviciile unei firme pentru a-ți curăța locuința, covoarele, geamurile, perdelele etc.

Dormi atunci când doarme și copilul mic (dacă este posibil) 

Da, poate că ai mai auzit acest sfat atunci când era bebeluș, în primele săptămâni când l-ați adus acasă. Și probabil că ți se pare un lucru imposibil de făcut acum, mai ales când există atât de multe lucruri de care trebuie să ai grijă când cel mic doarme. Însă dacă te întinzi în pat doar 15-20 de minute în timp ce micuțul tău doarme în timpul zilei, te vei simți mai bine atunci când el sau ea se va trezi.

Ai grijă de tine și întreabă-ți medicul de familie sau alt specialist ce suplimente îți poate recomanda 

Chiar dacă ești ocupată și trebuie să ai grijă de copil și de locuință, nu uita să ai grijă de tine în primul rand. Mănâncă la timp, nu sări peste mese, dormi în reprize scurte în timpul zilei (dacă nu ai revenit încă la serviciu), bea multă apă, pentru că hidratarea este esențială și ia suplimente care ajută la buna funcționare a creierului și a memoriei. Medicul îți poate recomanda, așadar, pentru a combate oboseala, suplimente ce conțin vitamina B12, fier, vitamina B6, magneziu, vitamina D3, ginseng, Omega 3, seleniu, luteina și ginseng.

Lipsa somnului poate cauza depresie postpartum?

Deși există mulți factori în joc, se pare că privarea de somn poate exacerba simptomele depresiei postpartum. Iată un fapt puțin puțin cunoscut: simptomele privării de somn și depresiei postpartum sunt foarte asemănătoare. De fapt, lipsa somnului poate duce la depresie postpartum.

În plus, s-a dovedit că lipsa de somn a mamei crește riscul de depresie postpartum la ambii părinți. Prin urmare, și tatăl poate suferi de tulburări de dispoziție perinatale. De fapt, 1 din 10 tați suferă de depresie postpartum. Cu toate acestea, nu toate cazurile sunt diagnosticate, ceea ce îi face pe unii experți să creadă că până la 20-25% dintre tați suferă de depresie paternă postpartum la un moment dat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Lipsa de somn poate afecta, de asemenea, relația cu partenerul tău. Privarea de somn este, de asemenea, legată de idei suicidale la femeile cu depresie postpartum. Relația dintre privarea de somn și depresia postpartum este probabil bidirecțională, depresia provocând adesea și probleme de somn. În plus, ambele afecțiuni au adesea rădăcini în probleme similare, cum ar fi stresul, anxietatea și schimbarea nivelurilor hormonale.

După sarcină, femeile experimentează o scădere bruscă a nivelurilor de estrogen, progesteron și hormoni tiroidieni. Această schimbare afectează ciclul de somn și pune bazele depresiei. În timp, dacă somnul nu se îmbunătățește, acest lucru crește probabilitatea dezvoltării depresiei postpartum.

Mamele copiilor care sunt greu de calmat și care se trezesc frecvent în timpul nopții par să sufere mai multe simptome de depresie, anxietate și oboseală. 

Dacă surmenajul tău pare îngrijorător, discută cu medicul tău sau cu alt specialist, că să fii sigură că oboseala nu are o cauză psihologică ascunsă. În timp ce toți părinții se confruntă cu o formă de insomnie, insomnia prelungită în ciuda epuizării este unul dintre numeroasele simptome ale depresiei postpartum, anxietăți și ale celorlalte tulburări de dispoziție și anxietate postpartum. Dacă faci tot ce ar trebui să faci, inclusiv să ceri ajutor, să încerci să adormi când copilul doarme și să pui somnul pe lista ta de priorități, poate fi necesar să te uiți la celelalte simptome ale depresiei postpartum pentru a vedea dacă te confrunți cu asta sau nu.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul "Long-term effects of pregnancy and childbirth on sleep satisfaction and duration of first-time and experienced mothers and fathers", publicat in 2019, in Sleep, autori: David Richter, Michael D Krämer, Nicole K Y Tang, Hawley E Montgomery-Downs, Sakari Lemola.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30649536/
2 Studiul „Postpartum sleep loss and accelerated epigenetic aging”. Sleep Health. 2021;7(3):362-367. doi:10.1016/j.sleh.2021.02.002, Carroll JE, Ross KM, Horvath S, et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33903077/
Sleep Foundation - Sleep Deprivation and Postpartum Depression
https://www.sleepfoundation.org/pregnancy/sleep-deprivation-and-postpartum-depression#
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0