Hipotensiunea în timpul sarcinii: ce trebuie să știi

Scăderea tensiunii arteriale în sarcină este normală. Cu toate acestea, tensiunea arterială foarte scăzută - hipotensiunea - poate fi un motiv de îngrijorare pentru viitoarele mame, iar unele gravide se confruntă cu simptome deranjante. În acest articol, analizăm cauzele, tratamentele și situațiile în care trebuie ca femeile însărcinate să ajungă de urgență la medic.

Fluctuația hormonilor și modificările fiziologice prin care trece gravida pot duce adesea la scădea tensiunii arteriale, în special în primul și în al doilea trimestru de sarcină, dar hipotensiunea poate rămâne prezentă și în trimestrul al treilea. Tensiunea arterială scăzută (hipotensiunea arterială) în timpul sarcinii nu cauzează, de obicei, probleme semnificative de sănătate, iar majoritatea femeilor o pot trata acasă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce este hipotensiunea arterială?

Hipotensiunea arterială reprezintă o condiție în care presiunea arterială este mai mică decât nivelurile considerate normale pentru o persoană și poate duce la simptome precum amețeli, oboseală sau leșin. 
Categoriile de hipotensiune arterială sunt definite astfel:

  • Hipotensiune arterială ușoară: Tensiunea arterială sistolică este între 90 și 100 mmHg, iar tensiunea arterială diastolică este sub 60 mmHg.
  • Hipotensiune arterială moderată: Tensiunea arterială sistolică este între 60 și 90 mmHg.
  • Hipotensiune arterială severă: Tensiunea arterială sistolică este sub 60 mmHg.

Ce cauzează scăderea tensiunii arteriale în sarcină?

Sarcina provoacă multe schimbări pe măsură ce corpul unei femei se adaptează noii etape din viața ei. Acesta este motivul pentru care este atât de important ca femeile însărcinate să meargă periodic la medic. În timpul acestor verificări, medicul îi va pune viitoarei mame întrebări despre stilul ei de viață. De asemenea, el îi va verifica și tensiunea arterială.

Tensiunea arterială se modifică ușor în funcție de stilul de viață al femeii însărcinate și de nivelul ei de stres. Este normal ca tensiunea să fie mai mică în primele 24 de săptămâni de sarcină, mai ales atunci când gravida se ridică mult prea repede de pe scaun, stă culcată prea mult timp în aceeași poziție sau dacă face o baie fierbinte.

Sunt și alți factori care pot contribui la hipotensiunea în sarcină. Printre aceștia se numără:

  • reacții alergice
  • infecții
  • repaus prelungit la pat
  • deshidratare
  • subnutriție
  • hemoragie internă
  • anemie
  • afecțiuni cardiace
  • tulburări endocrine

De asemenea, este posibil ca unele medicamente să ducă la scăderea tensiunii arteriale, de aceea este vital ca femeile însărcinate să nu-și administreze niciun medicament fără o discuție în prealabil cu medicul care le monitorizează sarcina. Tensiunea arterială extrem de scăzută poate fi, de asemenea, un semn al unei complicații în sarcină, cum ar fi sarcina ectopică. 

Tensiunea arterială: care sunt valorile normale în sarcină?

Potrivit Asociației Americane a Inimii, tensiunea arterială reprezintă presiunea făcută de sânge asupra peretelui vascular în timpul contracţiei şi relaxării ritmice a inimii. Valoarea normală a tensiunii este sub 120/80 mmHg. Prima unitate reprezintă tensiunea sistolică (presiunea când sângele este pompat în artere), iar cea doua reprezintă tensiunea diastolică (când inima se relaxează).

Dacă valorile sunt sub 90/60 mmHg vorbim despre hipotensiunea arterială. În primele 12 săptămâni de sarcină, gravidele se pot confrunta cu o scădere a tensiunii arteriale. Această tensiune arterială scăzută va rămâne la un nivel scăzut pe parcursul primului și celui de-al doilea trimestru și va crește din nou în timpul celui de-al treilea trimestru - deși uneori poate rămâne prezentă

Un studiu recent a concluzionat că „hipotensiunea arterială persistentă în trimestrul al treilea este un fenomen fiziologic în timpul sarcinii care nu ar trebui să provoace anxietate la mame”. Studiul a înrolat 7800 de gravide între 1 ianuarie 2019 și 1 ianuarie 2023, excluzând apoi 1240 dintre aceste gravide care au avut sarcini multiple, istoric de prematuritate (naștere înainte de 37 de săptămâni), diabet pregestațional sau gestațional, hipertensiune arterială cronică, antecedente de preeclampsie, anomalii cromozomiale sau congenitale fetale, valori Doppler anormale ale arterei ombilicale, ruptură prematură prematură a membranelor, tulburări de invazie a placentei sau desprindere a placentei, anemie maternă sau consum de alcool sau droguri, fumat sau alte afecțiuni care puteau provoca hipotensiune în sarcină. Au fost excluse și femeile însărcinate care avuseseră nevoie de spitalizare din cauza bolii COVID-19. 

6560 de gravide au rămas în studiu și au fost împărțite în două grupuri în funcție de starea tensiunii materne: grupul normotensiv (6290) și grupul hipotensiv persistent (270). Acestora li s-a măsurat tensiunea arterială de două ori după odihnă timp de cel puțin 20 de minute într-un mediu liniștit. S-a constatat că hipotensiunea maternă persistentă în trimestrul al treilea de sarcină nu a fost asociată cu copii prea mici pentru vârsta gestațională (SGA) sau cu rezultate perinatale adverse, cum ar fi prematuritatea. Ratele de SGA au fost de 6,3% în grupul de control, respectiv 7,0% în grupul de hipotensiune maternă persistentă, ceea ce înseamnă că au fost similare statistic, spun oamenii de știință.

Simptome pe care le provoacă hipotensiunea în sarcină

Deși tensiunea arterială scăzută în sarcină nu este de obicei nimic grav, simptomele pot fi tulburătoare sau pot reduce calitatea vieții pentru unele femei, mai ales dacă nu le-au mai experimentat până acum. Printre simptomele provocate de scăderea tensiunii arteriale se numără:

  • Confuzii
  • Greaţă
  • Amețeală, care poate duce la leșin, în special după ce gravida se ridică foarte repede;
  • Oboseală generală, care se poate agrava pe parcursul zilei;
  • Respirație îngreunată;
  • Nevoia de a bea cât mai multă apă;
  • Pielea rece, palidă;
  • Probleme de vedere, cum ar fi vedere încețoșată sau vedere dublă.

Orice gravidă care se confruntă cu simptome ca acestea ar trebui să discute cu medicul care îi monitorizează sarcina. 

Ce efecte are hipotensiunea în sarcină?

Amețelile frecvente pot fi periculoase pentru oricine, dar cu atât mai mult atunci când se manifestă la femeile însărcinate. O femeie se poate răni singură atunci când cade. Este important de știut că tensiunea arterială scăzută severă poate duce la șoc sau leziuni. 

Hipotensiunea poate reduce fluxul de sânge și oxigen către făt, ceea ce poate afecta creșterea și dezvoltarea normală a acestuia și poate crește riscul de naștere prematură sau de greutate mică la naștere. Mai mult, este posibil ca sângele să nu ajungă la făt.

Hipotensiunea poate afecta fluxul sangvin către placentă, organul vital care furnizează nutrienți și oxigen fătului. Aceasta poate duce la o funcționare mai redusă a placentei și poate contribui la complicații precum restricția de creștere intrauterină. Conform unui studiu, există riscul ca hipotensiunea în sarcină să ducă și la alte complicații, printre care deces la naștere.

Ce tratament este indicat dacă te confrunți cu hipotensiunea în sarcină?

Nu se indică tratament medical pentru tensiunea arterială scăzută în timpul sarcinii, dar dacă ești gravidă și te confrunți cu această problemă, poți lua câteva măsuri pentru estomparea simptomelor. De exemplu:

  • Evită să te ridici din pat brusc dimineața.
  • Asigură-te că bei suficiente lichide în timpul zilei.
  • Activitatea fizică moderată poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Consultă-te cu medicul înainte de a începe sau a modifica un program de exerciții fizice în timpul sarcinii.
  • Dacă te confrunți cu greață și vărsături, cere sfatul medicului.
  • Dacă amețelile și leșinul continuă, ia legătura cu medicul care-ți monitorizează sarcina.

Este posibil ca unele gravide care prezintă episoade de tensiune arterială neobișnuit de scăzute pot avea nevoie de tratament medicamentos. De aceea, un consult de specialitate este necesar, ca să fie tratate afecțiunile care pot cauza scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi anemia sau un dezechilibru hormonal.

Se poate preveni hipotensiunea în sarcină?

Prevenirea completă a hipotensiunii în sarcină poate să nu fie întotdeauna posibilă, deoarece există uneori factori care nu pot fi controlați. Cu toate acestea, există anumite măsuri pe care o femeie gravidă le poate lua pentru a minimiza riscul de hipotensiune și pentru a menține o stare de sănătate optimă în timpul sarcinii. Iată câteva sfaturi:

Hidratare adecvată

Consumul adecvat de apă este esențial pentru menținerea volumului de sânge și a tensiunii arteriale. Femeile gravide ar trebui să își asigure de-a lungul zilei o hidratare corespunzătoare, în special în condiții de căldură sau când practică activități fizice.

Alimentație sănătoasă

O alimentație echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, poate contribui la menținerea sănătății generale. Consumul de alimente bogate în fier și vitamine precum B12 și C poate ajuta la prevenirea anemiei, care poate fi asociată cu hipotensiunea.

Mese mici și frecvente

Consumul de mese mai mici și mai dese poate contribui la menținerea nivelului potrivit de zahăr în sânge și poate preveni scăderea tensiunii arteriale asociată cu postul prelungit.

Evitarea ridicărilor bruște

Evitarea schimbărilor bruște de poziție, cum ar fi ridicatul brusc în picioare dimineața din pat sau ridicatul brusc de pe fotoliu, în timpul zilei, poate ajuta la prevenirea hipotensiunii ortostatice.

Respectarea programărilor la medic

Femeile gravide ar trebui să aibă parte de îngrijire prenatală regulată și să discute cu medicul despre orice preocupare sau simptom pe care le experimentează. Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale în timpul sarcinii este parte integrantă a îngrijirii prenatale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Cleveland Clinic - Low Blood Pressure 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21156-low-blood-pressure-hypotension
NCBI - Third-trimester persistent maternal hypotension effects on late-onset small for gestational age and adverse perinatal outcomes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10348523/
Studiul „Third-trimester persistent maternal hypotension effects on late-onset small for gestational age and adverse perinatal outcomes”, apărut în PLoS One. 2023; 18(7): e0286900. Published online 2023 Jul 14. doi: 10.1371/journal.pone.0286900, autori: Mefkure Eraslan Sahin et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0