Vulvovaginitele: de ce apar și cum pot fi prevenite vara

Vulvovaginita este afecțiunea caracterizată atât de inflamația vaginului, cât și de cea a vulvei. Aceasta problemă de sănătate apare atunci când se produce un dezechilibru la nivelul florei vaginale.

Cauzele vulvovaginitei pot fi:

 • Infecțiile bacteriene,
 • Infecțiile fungice,
 • Infecțiile parazitare.

Vulvovaginita de cauză bacteriană este cea mai des întâlnită dintre toate tipurile. Dezechilibrele de natură bacteriană reprezintă cauza acestui tip de vaginită.O altă cauză a vulvovaginitei este infecția fungică. Infecția cu Candida albicans este des întâlnită în rândul femeilor. Nici infecțiile bacteriene, nici cele fungice, nu se transmit prin contact sexual. Însă infecțiile parazitare precum infecția cu tricomonas se transmite adesea prin contact sexual.

Există și alte cauze ale vulvovaginitei, printre care se numără:

 • Folosirea unui săpun, a unui gel de duș sau a altor produse pentru igienă intimă care conțin ingrediente agresive care cauzează dezechilibre la nivel vulvovaginal.
 • Afecțiuni dermatologice cronice.
 • Nivel scăzut de estrogen - în general, la menopauză sau după naștere.
 • Folosirea tampoanelor interne.
 • Igiena precară a zonei intime.

Care sunt simptomele în vulvovaginită

În general, această afecțiune se manifestă prin simptome precum:

 • Prurit (mâncărimi),
 • Senzație de arsură,
 • Iritarea zonei intime,
 • Umflarea zonei intime,
 • Uscăciune vaginală,
 • Dureri/ disconfort la urinare sau în timpul actului sexual,
 • Miros neplăcut,
 • Secreții anormale.
 • Când e cazul să mergi la medic

Vulvovaginita nu este o afecțiune gravă, însă trebuie tratată pentru că poate cauza alte probleme. Așadar, imediat ce apar simptomele precum mâncărimi, senzație de usturime sau orice alt disconfort în zona intimă, e indicat să se apeleze la ajutorul unui medic ginecolog. Un doctor va stabili diagnosticul după anamneză, consult ginecologic și analiza secrețiilor vaginale. După ce medicul stabilește diagnosticul, precum și cauza vulvovaginitei, va prescrie tratamentul cel mai potrivit. Cremele, gelurile, ovulele sau medicamentele pot fi administrate pentru tratarea vulvovaginitei. Formele ușoare de vulvovaginită se pot vindecă de la sine, fără tratament sau folosirea vreunui remediu. Însă dacă simptomele persistă, ba chiar se agravează, e obligatoriu să se apeleze la ajutor de specialitate.

Respectarea regulilor de igienă intimă accelerează tratarea vulvovaginitei, mai ales dacă aceasta nu este de cauza infecțioasă. Purtarea unei lenjerii intime adecvate, din bumbac, precum și evitarea hainelor strânse pe corp, din materiale sintetice precum latextul, sunt de asemenea de ajutor în tratarea, dar și în prevenirea vulvovaginitei.

Vulvovaginita pe timpul verii

În perioada verii, vulvovaginitele sunt cu 50% mai frecvente pentru că, printre factorii principali care conduc la apariția acestei boli, se află creșterea temperaturii și a umidității din aer, ceea ce a determinant poziționarea consultului ginecologic într-un loc fruntaș în lista celor mai cerute consulturi medicale în sezonul estival în Europa. Așadar, căldura excesivă și umiditatea din timpul verii contribuie la formarea mediului propice pentru schimbări la nivelul florei vaginale și, deci, dezvoltarea bolii.

Apariția vulvovaginitei poate fi, însă, prevenită prin metode relativ simple. Încercați pe cât posibil să păstrați zonele intime uscate: dacă mergeți la piscină sau la mare, nu rămâneți cu slipul ud mai mult decât este necesar, iar în mod curent, folosiți lenjerie intimă din bumbac și nu foarte strâmtă, care permite pielii să respire. Dacă practicați exerciții sportive în zilele caniculare de vară, e important să dezbrăcați echipamentul purtat imediat ce antrenamentul se încheie. De asemenea, e indicat să se facă un duș, pentru ca zona intimă să fie curată, iar apoi uscată. Astfel, multiplicarea bacteriană este împiedicată.

Totodată, în zilele călduroase de vară, e bine să se evite purtarea hainelor din materiale sintetice, prea groase în comparație cu temperaturile ridicate și extrem de mulate. Acestea favorizează menținerea unui mediu umed în zona intimă, de aceea e indicat să purtați mai degrabă haine ușoare, subțiri și care să nu stea foarte strâns pe corp. Acest aspect e indicat nu doar pentru a evita vaginitele, ci și pentru confortul general pe timpul verii.

În ceea ce privește toaleta zilnică, nu faceți dușuri vaginale decât dacă acestea sunt recomandate de către un medic specialist (în timp, ele pot dăuna florei vaginale) și nu folosiți săpunuri intens parfumate, agresive, ci săpunuri naturale, cu PH netru, eventual speciale pentru zona respectivă. Spălați zona intimă de două ori pe zi, dimineața și seara, și uscați bine pielea înainte să vă îmbrăcați.
Absorbantele zilnice nu sunt tot timpul indicate, pentru că, în mod normal, nu permit pielii să respire.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0