Vaginoza bacteriană: cauze, simptome, tratament

Vaginoza bacteriană este o infecție vaginală obișnuită care apare atunci când unele bacterii normale care trăiesc în vagin se înmulțesc în exces, provocând un dezechilibru.

Vaginoza bacteriană este cauzată de un dezechilibru al bacteriilor prezente în mod normal în vagin. La femeile cu această afecțiune, bacteriile sănătoase normale (în special, lactobacili) sunt înlocuite de o creștere excesivă a altor bacterii mixte, cauza precisă fiind necunoscută. Vaginoza bacteriană este cea mai frecventă cauză a secrețiilor vaginale anormale care apar la femeile aflate la vârsta reproductivă.

Din ce cauze apare vaginoza bacteriană și cine este la risc?

Vaginul găzduiește mai multe tipuri de bacterii, la fel ca sistemul digestiv, iar vaginoza bacteriană apare atunci când unele dintre aceste bacterii vaginale se înmulțesc mai repede decât altele. Concret, o cantitate prea mare dintr-un singur tip de bacterii duce la un dezechilibru. Boala nu se transmite de la o persoană la alta, dar activitatea sexuală poate crește riscul de infectare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Orice femeie poate face vaginoză bacteriană, indiferent că a avut sau nu contacte sexuale, dar afecțiunea apare mai des la cele active sexual. Un risc mai mare de vaginoză bacteriană îl au femeile însărcinate, cele care au contacte sexuale fără prezervativ, cele care au contacte sexuale cu alte femei și cele care au mai mulți parteneri sexuali.

De asemenea, riscul de vaginoză bacteriană este mai crescut pentru femeile care au un dispozitiv intrauterin, care fac regulat dușuri vaginale (deși acestea nu trebuie făcute decât la recomandarea medicului, pentru că vaginul se curăță singur în mod normal) sau cele care au un partener sexual de dată recentă.

Ce simptome are o femeie cu vaginoză bacteriană?

Majoritatea femeilor cu vaginoză bacteriană nu prezintă simptome. Cele care prezintă se confruntă cu scurgere vaginală lichidă de culoare alb-gri, gri sau verzui, care are un miros de pește (mirosul se simte cel mai puternic după contactul sexual sau în timpul ciclului menstrual). În cazuri rare, vaginoza bacteriană se manifestă și prin mâncărime sau durere la nivelul vaginului.

Simptomele acestei afecțiuni sunt similare cu alte infecții vaginale, de aceea este important un consult medical, pentru a se stabili dacă este vorba de vaginoză bacteriană sau o altă infecție vaginală și pentru a se administra tratamentul adecvat.

Cum se diagnostichează vaginoza bacteriană?

Diagnosticul acestei afecțiuni se face pe baza semnelor și simptomelor și a testelor de laborator. În timpul consultului, medicul poate observa o scurgere vaginală abundentă și un miros care provine din vagin și poate lua un eșantion de lichid vaginal pentru a fi testat în laborator. Scăderea acidității lichidului vaginal la testarea pH-ului ajută la stabilirea diagnosticului de vaginoză bacteriană.

Cum se tratează vaginoza bacteriană?

Dacă nu există simptome, tratamentul nu este de obicei necesar, deoarece această afecțiune va dispărea de la sine. Dacă apar simptome, e necesar un consult medical, mai ales în anumite cazuri:

  • femeia se pregătește de o procedură medicală care ar putea permite ajungerea bacteriilor în uter (de exemplu, inserarea unui dispozitiv intrauterin sau o întrerupere de sarcină);
  • este gravidă (vaginoza bacteriană poate provoca debutul precoce al travaliului);
  • simptomele apărute afectează calitatea vieții și din cauza acestei afecțiuni femeia evită contactele sexuale.

Ca tratament pentru vaginoza bacteriană, medicul prescrie antibiotice, de obicei metronidazol sau clindamicină, sub formă de gel sau cremă care se introduce în vagin sau sub formă pastile care se iau pe cale orală. Dacă antibioticul recomandat este metronidazol, acesta se ia două ori pe zi timp de șapte zile, de preferat după mese, deoarece acest lucru poate reduce greața asociată uneori cu administrarea acestui medicament. De asemenea, se va evita consumul de alcool în timpul tratamentului.

De cele mai multe ori, o rundă de antibiotice - administrate timp de până la șapte zile - elimină infecția, dar aproximativ 10% până la 15% dintre femei au nevoie de încă o rundă de tratament. Chiar și după tratament, aproximativ jumătate dintre femeile cu vaginoză bacteriană vor face din nou boala după 6-12 luni. Tratarea partenerului de sex nu pare să reducă riscul de recurență, dar se fac cercetări suplimentare în acest domeniu. 

E bine de reținut că nu există remedii la domiciliu sau produse fără prescripție medicală pentru tratarea vaginozei bacteriene, pentru această afecțiune fiind necesar consultul medicului ginecolog și tratament cu antibiotice. Atenție, utilizarea dușurilor vaginale sau a produselor destinate infecțiilor fungice pot să agraveze vaginoza bacteriană.

Care este diferența dintre vaginoza bacteriană și o infecție fungică?

Atât vaginoza bacteriană, cât și infecțiile fungice sporesc secrețiile vaginale. Iată cum se poate face diferența:

  • Semnul distinctiv al vaginozei bacteriene este mirosul ca de pește al secreției vaginale, în timp ce infecția fungică nu are de obicei un miros puternic, dar poate face ca secreția vaginală să aibă un aspect brânzos.
  • De obicei, vaginoza bacteriană nu provoacă iritații vaginale sau mâncărimi, dar aceste simptome sunt prezente în cazul infecției fungice.
  • Infecțiile fungice pot fi tratate cu medicamente fără prescripție medicală, în schimb, vaginoza bacteriană are nevoie de tratament cu antibiotice.

Cum se poate reduce riscul de vaginoză bacteriană?

Deoarece vaginoza bacteriană nu este pe deplin înțeleasă, nu există modalități infailibile de a o evita. Anumite indicații pot fi de folos, însă, pentru reducea riscului de infectare:

  • Evită dușurile vaginale, deoarece acestea schimbă echilibrul natural al bacteriilor din vagin. În schimb, practică îngrijirea sănătoasă a vulvei, prin spălarea cu apă și săpun blând sau un produs special destinat zonei intime, care să nu producă iritații sau dezechilibre.
  • Evită contactul vaginal cu orice lucru care ți-a atins anusul. Hârtia igienică și jucăriile sexuale pot transfera bacteriile din fecale în vagin. De aceea, când te ștergi cu hârtie igienică, mișcarea trebuie să fie dinspre vulvă spre anus, nu invers. Dacă folosești jucării sexuale, asigură-te că sunt curățate corespunzător după fiecare utilizare.
  • Ai grijă la numărul de parteneri sexuali. Cercetările arată că riscul de vaginoză bacteriană este mai mare atunci când există mai mulți parteneri sexuali.
  • Folosește prezervative din latex pentru actele sexuale: nu doar că vaginoza bacteriană este mult mai frecventă la femeile care au contacte sexuale fără prezervativ, dar crește riscul și de diverse boli cu transmitere sexuală.
  • Poartă lenjerie de corp din bumbac sau căptușită cu bumbac. Bacteriile prosperă în medii umede, dar bumbacul ajută la eliminarea umezelii.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Bacterial Vaginosis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3963-bacterial-vaginosis
Better Health Channel - Bacterial vaginosis
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/bacterial-vaginosis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0