Infecția cu trichomonas: cum se manifestă și cum se vindecă

Trichomoniaza este o infecție cu transmitere sexuală care cauzează apariția unor simptome specifice, cum ar fi descărcarea de secreții vaginale de culoare gălbuie sau verzuie și mâncărime, în cazul femeilor, precum și urinare dureroasă sau secreție albicioasă, în cazul bărbaților.

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt acele infecții transmise de la o persoană la alta prin contact sexual, însă nu numai. Unele BTS pot fi transmise de la mamă la făt în timpul sarcinii, dar și prin folosirea la comun a acelor sau a obiectelor care țin de igiena personală, prin alăptare sau prin contact non-sexual cu pielea unei persoane infectate.

Thricomoniaza este o boală frecvent întâlnită, cauzată de un parazit - Trichomonas vaginalis - care, la femei, are efecte precum infecție vaginală sau uretrală (ori ambele), iar la bărbați doar uretrală. Este o boală mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților, acestea infectându-se în general între 14 și 49 de ani, iar segmentul de vârstă cel mai expus este cel al femeilor de peste 40 de ani.

În general, trichomoniaza se instalează după contactul vaginal fără prezervativ, mai ales atunci când faci sex cu unul sau diverși parteneri necunoscuți. Odată instalată infecția, se trasmite foarte ușor de la o persoană la alta. Trichomoniaza este vindecabilă și tratamentul se poate face cu antibiotic, prescris de ginecolog sau urolog, într-o cură care durează aproximativ 7 zile.

Cum se transmite trichomoniaza

Transmisia trichomoniazei se face prin contact sexual vaginal direct, fără prezervativ. Boala nu se transmite prin sex anal sau oral și nici prin sărut, îmbrățișare, ori prin contactul cu obiectele folosite în comun.

Care sunt simptomele trichomoniazei

Principalele simptome ale trichomoniazei variază în funcție de sex și includ:

La femei:

  • secreție gălbuie sau verzuie, cu miros specific, neplăcut
  • durere și inflamație la nivel vaginal
  • usturime la urinare sau în timpul contactului intim
  • durere localizată în partea de jos a abdomenului

La bărbați:

  • urinare sau ejaculare dureroasă
  • necesitatea de a urina mai frecvent
  • secreții albicioase la nivelul penisului
  • durerea și umflarea glandului

Aceste simptome pot varia de la pacient la pacient și nu este obligatoriu să fie toate prezente pentru a indica prezența unei infecții. Diagnosticul de trichomoniază se face de obicei prin analiza fluidului vaginal la femei sau a secreției eliminate la nivelul vârfului penisului, înainte de prima urină.

Cum se diagnostichează

Diagnosticul pentru trichomoniază nu se poate pune doar bazat pe simptomatologie. Atât în cazul bărbaților, cât și în al femeilor, medicul va face un examen fizic și va recomanda teste de laborator.

Cum se tratează trichomoniaza

Tratamentul pentru trichomoniaza se poate face cu antibiotice, cum ar fi metronidazol sau tioconazol, prescrise de urolog, în cazul bărbaților sau de medicul ginecolog, în cazul femeilor, timp de 5 până la 7 zile sau câte o singură doză. Acest tratament se poate face și în cazurile de trichomoniază depistate în timpul sarcinii, fără a afecta dezvoltarea normală a copilului; cu toate acestea, gravida ar trebui să consulte un obstetrician înainte de începerea tratamentului.

În timpul tratamentului, este recomandat ca partenera sau partenerul să urmeze același tratament, pentru a evita riscul de reinfectare în timpul contactului intim. Dacă nu vă tratați amândoi, după ce te vindeci, te vei infecta din nou. Dacă ai avut mai mulți parteneri sexuali în ultima vreme, anunță-i și pe ei, pentru a se putea, de asemenea, trata. La femei, lipsa tratamentului poate duce la boală inflamatorie pelvină, una dintre complicațiile acesteia fiind infertilitatea.

Cum poate fi prevenită boala

Singura soluție pentru a evita complet bolile cu transmitere sexuală este abstinența. Dacă ești activ sexual, poți lua o serie de măsuri care să te ferească de tricomoniază și de alte afecțiuni sexuale:
Să ai un partener de sex stabil, care să fie o persoană sănătoasă și care să se fi testat pentru diverse BTS; o discuție legată de sănătatea voastră sexuală cu orice partener nou este necesară pentru a face alegeri informate în ceea ce privește viața personală.

Dacă ai mai mulți parteneri sexuali, folosește prezervativul de fiecare dată, încă de la începutul actului sexual. Așa îți mișcorezi riscul de a contacta trichomonas. Chiar și așa, însă, prezervativul nu te poate proteja în totalitate de la a contacta boli sexuale, deoarece partenerul poate avea zone atacate de infecție care nu sunt acoperite de prezervativ.
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0