Hiperplazie endometriala: simptome, cauze, tratament

Hiperplazia endometrială este o afecțiune a sistemului reproducător feminin. Mucoasa uterului (endometrul) devine neobișnuit de groasă din cauza acumulăii prea multor celule (hiperplazie). O hiperplazie endometrială nu înseamnă cancer, dar la anumite femei crește riscul de a dezvolta cancer endometrial, un tip de cancer uterin.

Endometrul se modifică pe parcursul ciclului menstrual ca răspuns la hormonii sexuali feminini, estrogen si progesteron. Acest joc al nivelurilor de estrogen si progesteron are ca rezultat o mai bună pregătire a uterului pentru o posibilă sarcină, acționând asupra țesuturilor reproductive feminine.

În prima parte a ciclului predomină hormonul estrogen produs de ovare, care îngroașă mucoasa pentru a pregăti uterul pentru o eventuală sarcină. La mijlocul ciclului, un ovul este eliberat dintr-unul dintre ovare, proces numit ovulație.După ovulație, nivelurile unui alt hormon numit progesteron încep să crească. Progesteronul pregătește endometrul pentru a primi și a hrăni un ovul eventual fertilizat. 

Dacă sarcina nu apare, nivelurile de estrogen și progesteron scad. Scăderea progesteronului declanșează menstruația si eliminarea mucoasei ingrosate. Odată ce căptușeala este complet îndepărtată, începe un nou ciclu menstrual si o nouă etapă de pregătire pentru o altă posibilă sarcină. Orice dereglare a acestui proces fin poate interveni, iar unul dintre rezultate este îngroșarea permanentă a mucoasei uterine, așa numita hiperplazie endometrială.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tipuri de hiperplazie endometrială

Medicii clasifică hiperplazia endometrială în funcție de tipurile de modificări ale celulelor din mucoasa endometrului. 

Hiperplazie endometrială simplă (fără atipie)

Acest tip are celule cu aspect normal care nu sunt susceptibile de a deveni canceroase. Această condiție se poate îmbunătăți fără tratament. Terapia hormonală ajută în unele cazuri.

Hiperplazie endometrială atipică simplă sau complexă

O creștere excesivă a celulelor anormale cauzează această afecțiune precanceroasă. Fără tratament, riscul de cancer endometrial sau uterin crește.

Totodată, specialiștii descriu hiperplazia endometrială pe baza tipului de modificări ale celulelor din mucoasa uterului și o împart în trei categorii:

  • Hiperplazia endometrială benignă: modificări ale celulelor mucoasei care nu sunt canceroase;
  • Neoplazia intraepitelială endometrială: modificări precanceroase ale mucoasei;
  • Adenocarcinomul endometrial, tip endometrioid, bine diferențiat: modificări canceroase ale mucoasei.

Cauze hiperplazie endometrială

Hiperplazia endometrială este cauzată cel mai adesea de excesul de estrogen și insuficiența de progesteron. Acești hormoni feminini joacă un rol esențial în menstruație și sarcină. În timpul ovulației, estrogenul ajută la creșterea celulelor de pe mucoasa uterului, în timp ce progesteronul pregătește uterul pentru sarcină. Când nu are loc nicio sarcină, o scădere a nivelului de progesteron determină uterul să-și piardă mucoasa. În acest fel începe menstruația și ciclul se reia, ulterior.

Femeile care au hiperplazie de endometru produc puțin și, uneori, deloc progesteron. Drept urmare, uterul nu elimină mucoasa endometrului. În schimb, căptușeala continuă să crească și să se îngroașe. Anumite interventii pot produce artificial acest fenomen nedorit. 

Hiperplazia endometrială rezultă din predominanța estrogenului și insuficiența relativă a progesteronului. Cauzele tipice pentru excesul de estrogen endogen includ ciclurile anovulatorii (perimenopauza, sindromul ovarian polichistic), obezitatea și tumorile ovariene secretoare de estrogen. Cauzele exogene includ terapia cu estrogen fără opoziție, terapia de substituție hormonală  și tamoxifenul (utilizat în tratamentul cancerului de sân).

Terapia de substituție hormonală

Deși benefică pentru gestionarea bufeurilor și prevenirea îmbătrânirii pielii, terapia de substituție hormonală administrată incorect sau în anumite condiții specifice care țin de particularitățile pacientei pot avea ca rezultat hiperplazie de endometru.

Un studiu privind intervențiile cu estrogen/progestin în postmenopauză a arătat că, atunci când tratamentul cu estrogen fără opoziție cu 0,625 mg de estrogen ecvin conjugat a fost administrat femeilor timp de trei ani, aceasta a dus la creșterea incidenței hiperplaziei endometriale.

Riscul de hiperplazie complexă a crescut cu 22,7%, iar hiperplazia atipică a crescut cu 11,8%. Cu toate acestea, studiul Women’s Health Initiative (WHI) a arătat că adăugarea a 2,5 mg de acetat de medroxiprogesteron la 0,625 mg de estrogen ecvin conjugat nu a crescut riscul de cancer endometrial.

Dezechilibrele hormonale 

Dintre cauzele instalării hiperplaziei se notează prezența instalării unor dereglări hormonale, constatate în următoarele situații:

  • ai ajuns la menopauză (nu mai ovulezi și corpul tău nu produce progesteron);
  • ești în perimenopauză  (ovulația nu se mai are loc în mod regulat);
  • ai luat sau iei estrogen (terapie de substituție hormonală);
  • ai un ciclu neregulat, suferi de infertilitate sau sindromul ovarelor polichistice;
  • iei medicamente care imită estrogenul;
  • suferi de obezitate - surplusul de kilograme contribuie la creșterea nivelului de estrogen. Țesutul adipos (depozitele de grăsime în abdomen și corp) poate converti hormonii producători de grăsime în estrogen. 

Factori de risc hiperplazie endometrială

Femeile care sunt în perioada de perimenopauză sau menopauză ori cele care nu au fost niciodată însărcinate au mai multe riscuri de a avea hiperplazie endometrială. 

Alți factori de risc pentru hiperplazia endometrială includ:

  • anumite tratamente pentru cancerul de sân (tamoxifen);
  • diabetul;
  • obezitatea;
  • vârsta timpurie pentru menstruație sau debut tardiv al menopauzei;
  • istoric familial de cancer ovarian, uterin sau de colon;
  • boala vezicii biliare;
  • boala tiroidiană;
  • terapia hormonală;
  • sindromul ovarelor polichistice;
  • fumatul;
  • rasa albă;
  • istoricul medical de menstruație neregulată sau absentă;
  • vârsta mai mare de 35 de ani.

Prevalență hiperplazie endometrială

Hiperplazia endometrială este rară. Afectează aproximativ 133 din 100.000 de femei.

Simptome hiperplazie endometrială

Cel mai frecvent întâlnit simptom la o femeie care suferă de hiperplazie de endometru este sângerarea uterină anormală. Femeile cu hiperplazie endometrială pot să se confrunte cu:

  • menstruație anormală, cum ar fi ciclurile menstruale scurte, neobișnuit de lungi sau absente;
  • cicluri menstruale mai scurte de 21 de zile (numărând de la prima zi a menstruației până la prima zi a următoarei menstruații);
  • sângerări menstruale abundente;
  • sângerări după menopauză.

Când ar trebui mers la medic?

Ar trebui să îți programezi o vizită la cabinetul medical, dacă ai:

  • sângerare menstruală abundentă sau anormală;
  • sângerări vaginale după menopauză;
  • secreții vaginale neobișnuite;
  • perioadele menstruale ratate frecvent (lipsa menstruației);
  • crampe dureroase (dismenoree);
  • urinarea dureroasă (disurie);
  • relații sexuale dureroase (dispareunie);
  • dureri pelviene.

Diagnostic hiperplazie endometrială

Multe afecțiuni pot provoca sângerări anormale. Dacă te confrunți cu sângerare anormală și ai 35 de ani sau mai mult ori dacă ai mai puțin de 35 de ani și sângerarea anormală nu a fost ajutată de medicamente, medicul ginecolog îți poate recomanda teste de diagnostic pentru hiperplazie endometrială și cancer:

Ecografie transvaginală

Medicul poate să măsoare grosimea endometrului, să îți vadă uterul și ovarele.

Biopsie

O biopsie endometrială implică prelevarea unei mici mostre de țesut din uter pentru a verifica dacă există celule canceroase. Mostra de țesut din mucoasa uterului poate fi îndepărtată în timpul histeroscopiei, al unei dilatații și chiuretaj sau ca o procedură simplă în cabinet. Proba de țesut este apoi trimisă unui patolog pentru analiză.

Histeroscopie

Folosind un histeroscop medicul examinează colul uterin și privește în interiorul uterului, poate vedea anomalii în cavitatea endometrială și poate efectua o biopsie țintită (dirijată) a oricăror zone suspecte.
Diagnosticul diferențial potențial pentru hiperplazia endometrială cuprinde afecțiuni care pot duce la îngroșarea endometrului, precum:

  • Cancer endometrial – examenul histopatologic al țesutului endometrial poate evidenția markerii specifici în această afecțiune;
  • Polip endometrial – hidrosonografia poate fi utilă în diagnosticarea polipului endometrial, iar histeroscopia de diagnostic poate confirma prezența unui polip;
  • Endometrita – endometrul neregulat și grosimea focală sunt semnele distinctive ale endometritei.

Tratament hiperplazie endometrială 

Hiperplazia endometrială atipică netratată poate deveni canceroasă. Cancerul endometrial sau uterin se dezvoltă la aproximativ 8% dintre femeile cu hiperplazie endometrială atipică simplă netratată. Aproape 30% dintre femeile cu hiperplazie endometrială atipică complexă, care nu primesc tratament, dezvoltă cancer. Riscul de progresie la malignitate invazivă este mai mic de 5% în 20 de ani.

Si rezolvarea spontană poate apărea dacă mediul hormonal este corectat, de exemplu prin scăderea în greutate care se traduce prin reversibilitatea excesului de estrogen, în  obezitate și utilizarea de preparate fără prescripție medicală care pot conține o doză mare de estrogen.

În multe cazuri, hiperplazia endometrială poate fi tratată cu progestativ. Progestativul se prezintă sub mai multe fome și se administrează pe cale orală, în injecție, într-un dispozitiv intrauterin hormonal (DIU), sistemul intrauterin cu eliberare de levonorgestrel [LNG-IUS] sau sub formă de cremă vaginală. 

Terapia cu progestogen are o rată de rezoluție a bolii mai mare (89-96%) decât observația (74,2-81%) singură.

Femeile care refuză sistemul intrauterin cu eliberare de levonorgestrel pot face terapii cu progestative orale continue în următoarea doză: medroxiprogesteron 10-20 mg/zi sau noretisteron 10-15 mg/zi (progestativele ciclice nu sunt recomandate de Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor.

Cât anume și cât timp iei va depinde de vârsta ta și de tipul de hiperplazie endometrială. Tratamentul cu progestativ poate provoca sângerări vaginale ca o menstruație. Dacă ai modificări precanceroase ale mucoasei, riscul de cancer este crescut. Histerectomia poate fi o opțiune de tratament, dacă nu dorești (încă) o sarcină. Discută cu medicul ginecolog despre tratamentul potrivit pentru tine!

Prognosticul pacientei cu hiperplazie endometrială

Hiperplazia endometrială se rezolvă uneori de la sine. Dacă nu, afecțiunea răspunde bine la tratamentele cu progestativ și dacă nu ai luat hormoni, tinde să crească lent. Medicul tău îți poate recomanda o evaluare directă (histeroscopică) mai frecventă sau o histerectomie pentru a elimina riscul de cancer.

De cele mai multe ori, hiperplazia endometrială nu este canceroasă și răspunde bine la tratament. Monitorizarea este foarte importantă pentru a te asigura că boala nu progresează în celule atipice. Un studiu recent a constatat că riscul de cancer endometrial este mai mare la pacientele cu vârste de peste 50 de ani și IMC ≥ 25 kg/m2. Diabetul, hipertensiunea arterială și hiperplazia severă sunt factori de risc independenți.

Complicații hiperplazie endometrială

Semnificația clinică a hiperplaziei endometriale este că poate fi un precursor al adenocarcinomului endometrial. Mucoasa uterină poate deveni mai groasă în timp. Hiperplazia fără atipie poate dezvolta în cele din urmă celule atipice. Principala complicație este riscul ca aceasta să evolueze spre cancer uterin. Prezența atipiei are un risc mai mare de progresie spre malignitate invazivă, până la 27,5% dacă nu este tratată. Atipia este considerată precanceroasă. Diverse studii au estimat riscul de progresie de la hiperplazia atipică la cancer în 43-52% din cazuri.

Prevenire hiperplazie endometrială

Pentru a reduce riscul de hiperplazie endometrială poți lua în considerare următorii pași:

  • Dacă iei estrogen după menopauză, trebuie să iei și progestativ sau progesteron (în caz de terapie hormonală);
  • Dacă menstruația ta este neregulată, îți pot fi recomandate pilulele contraceptive, care conțin estrogen împreună cu progestativ. De asemenea, pot fi luate și alte forme de progestativ.
  • Menține-ți o greutate sănătoasă - dacă ești supraponderală, pierderea în greutate poate fi de ajutor.
  • Renunță la fumat!

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Endometrial Hyperplasia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560693/
ACOG - Endometrial Hyperplasia
https://www.acog.org/womens-health/faqs/endometrial-hyperplasia
Frontiers - Improving the Diagnosis of Endometrial Hyperplasia Using Computerized Analysis and Immunohistochemical Biomarkers
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/frph.2022.896170/full
Studiul „Improving the Diagnosis of Endometrial Hyperplasia Using Computerized Analysis and Immunohistochemical Biomarkers”, apărut în Front. Reprod. Health, 12 May 2022. Sec. Gynecology, Volume 4 - 2022 | https://doi.org/10.3389/frph.2022.896170, autori: Peter A. Sanderson
BMC - Risk factors of endometrial cancer in patients with endometrial hyperplasia: implication for clinical treatments
https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-021-01452-9
Studiul „Risk factors of endometrial cancer in patients with endometrial hyperplasia: implication for clinical treatments”, apărut în BMC Women's Health 21, 312 (2021). https://doi.org/10.1186/s12905-021-01452-9, autori: Zhao, J., Hu, Y., Zhao, Y. et al. 

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0