Herpesul genital: cauze, simptome și tratament

Herpesul genital este cea mai comună boală cu transmitere sexuală. Multe dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, însă acest lucru nu înseamnă că nu pot transmite afecțiunea mai departe. Din ce cauze apare și ce opțiuni de tratament există pentru herpes genital?

Herpesul genital este o infecție cauzată de virusul herpes simplex. Acest virus cauzează leziuni ulcerative dureroase la nivelul organelor sexuale, dar poate să afecteze orice membrană mucoasă, chiar și pe cea care se regăsește în cavitatea bucală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de herpes simplex și transmitere

Există două tipuri de virus herpes simplex: de tip 1 și de tip 2. Ambele forme sunt extrem de contagioase și pot fi transmise cu ușurință de la o persoană la alta prin contact direct. La nivel genital, virusul herpes simplex determină apariția unei afecțiuni cronice, acesta rămânând și după tratament activ, gata să se reactiveze în orice moment.

HSV-1 se ia prin sărut, atingerea pielii unei persoane în apropierea gurii, folosirea la comun a ustensilelor alimentare, a balsamului de buze sau a aparatelor de ras sau prin sex oral (o persoană care are leziuni herpetice la gură poate răspândi infecția la organele genitale ale altei persoane).

HSV-2 se transmite prin relații sexuale, inclusiv sex anal, vaginal-penian și vaginal-vaginal, prin sex oral (oferit sau primit) cu cineva care este infectat, prin folosirea unor jucării sexuale la comun, prin contact piele pe piele fără ejaculare, prin atingerea rănilor deschise, inclusiv în timpul alăptării, la naștere (de către o mamă care are o infecție activă). Herpesul genital nu se ia prin atingerea unor obiecte precum scaunele de toaletă.

Care sunt cauzele apariției herpesului genital?

Cauza herpesului genital este infecția cu virusul herpes simplex. Acesta se transmite prin întreținerea unui contact sexual (vaginal, anal sau oral) cu o persoană infectată. Chiar dacă o persoană nu prezintă simptomele acestei afecțiuni, dacă este purtătoare, va transmite infecția partenerilor sexuali. Nici prezervativul nu asigură protecție totală atunci când vine vorba despre herpesul genital.

Cine este la risc pentru herpesul genital?

Femeile au un risc mai mare de a face herpes genital decât bărbații, deoarece se transmite sexual mai ușor de la bărbați la femei decât de la femei la bărbați. De asemenea, cu cât există mai mulți parteneri sexuali, cu atât crește riscul de a fi expus la virusul care cauzează herpesul genital.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Care este prevalența herpesului genital?

Virusul herpes simplex este răspândit la nivel mondial, aproximativ 2 din 3 persoane din întreaga lume (și până la 80% dintre americani) contractează HSV-1 până la vârsta de 50 de ani. Cam 15% dintre persoanele cu vârste între 15 și 49 de ani au HSV-2. 

Simptomele herpesului genital

Simptomele pot apărea la câteva zile, săptămâni, luni sau chiar ani după infectarea cu virusul herpes simplex. Iată care sunt semnele herpesului genital:

  • Apariția unor leziuni ulcerative, a unor mici vezicule dureroase
  • Simptome specifice răcelii sau gripei
  • Mâncărime în zona genitală sau anală
  • Înroșirea pielii în zona genitală, însoțită de senzația de usturime sau chiar durere
  • Durere la urinare
  • Durere de cap
  • Durere de spate
  • Inflamarea ganglionilor limfatici

Simptomele herpesului genital sunt asemănătoare cu cele care apar în caz de infecții vaginale cauzate de bacterii sau fungi, dar și cu manifestările infecțiilor vezicii urinare. Medicul ginecolog este în măsură să stabilească diagnosticul corect. Persoanele infectate cu virusul herpes simplex se pot aștepta ca, în primul an de la infectare, simptomele să apară de cel puțin 4-5 ori. În timp, reactivarea virusului va fi din ce în ce mai rară. 

Dacă persoana este infectată cu HSV-1, este posibil să observe furnicături sau arsuri în jurul gurii în ziua sau în momentele de dinainte de apariția herpesului labial. Aceste vezicule cresc și apoi se rup, iar din ele curge un lichid, după care se formează o crustă. De obicei, leziunile țin între șapte și zece zile.

Dacă persoana este infectată cu HSV-2, primul focar poate dura între două și patru săptămâni, iar focarele recurente durează de obicei între trei și șapte zile. 

Declanșatoarele obișnuite ale episoadelor de herpes includ febră sau boală, perioadele menstruale, expunerea la soare și stresul.

Cum se diagnostichează herpesul genital?

Medicul poate diagnostica herpesul genital pe baza unui examen fizic și a unor teste de laborator:

Cultura virală

Acest test implică prelevarea unei probe de țesut sau răzuirea rănilor pentru examinare în laborator.

Test de reacție în lanț a polimerazei (PCR)

Testul PCR este folosit pentru a copia ADN-ul dintr-o probă de sânge, țesut dintr-o inflamație sau lichid cefalorahidian. ADN-ul poate fi apoi testat pentru a stabili prezența HSV și a afla ce tip de HSV are pacientul.

Test de sânge

Acest test analizează o probă de sânge pentru prezența anticorpilor HSV pentru a detecta o infecție anterioară cu herpes.

Herpes genital tratament

Din păcate, nu există încă un tratament care să vindece herpesul genital. Simptomele cauzate de această boală cu transmitere sexuală pot fi atenuate cu tratament antiviral. În orice caz, e recomandat să se evite contactul sexual până la dispariția simptomelor, iar apoi să se folosească prezervativul pentru protecție, astfel încât riscul de transmitere a acestui virus să fie redus. 

Medicamentele antivirale prescrise de medic pentru reducerea durerilor și disconfortului creat de herpesul genital reduc și rata de recurență a herpesului, dar și riscul de infectare a altor persoane.

În ce situații revine herpesul genital?

După infectare, virusul rămâne în organism și, în unele situații, se reactivează determinând reapariția simptomelor. În general, virusul se reactivează atunci când sistemul imunitar este mai slăbit din cauza unei alte afecțiuni sau a stresului emoțional.
Iată câțiva factori care contribuie la reactivarea herpesului genital:

  • Oboseală
  • O boală  
  • Contact sexual cu o persoană care are un episod activ
  • Menstruație
  • Intervenție chirurgicală
  • O traumă

Remedii herpes genital la îndemână, la tine acasă

Pe lângă recomandările medicului, poți folosi câteva remedii pentru atenuarea simptomelor herpesului genital. Iată câteva măsuri care pot fi de ajutor:
Ia un calmant precum acetaminofenul, ibuprofenul sau aspirina.

  • Curăță leziunile de la nivel cutanat cu o soluție salină călduță.
  • Poartă haine lejere, care să permită aerului să circule la nivelul leziunilor, astfel încât vindecarea să fie mai rapidă.
  • Pune comprese cu gheață pe leziunile dureroase. Poți aplica și o soluție de oțet de mere diluat în apă sau o bucățică de vată înmuiată în bicarbonat de sodiu sau amidon.
  • Odihnește-te.

Ce complicații poate avea herpesul genital?

Complicațiile asociate cu herpesul genital includ alte infecții cu transmitere sexuală, probleme cu vezica urinară, meningita, inflamația rectală (proctită), precum și infectarea nou-născutului (bebelușii născuți din mame infectate pot fi expuși la virus în timpul nașterii pe cale vaginală, ceea ce poate duce la leziuni ale creierului, orbire sau moarte pentru nou-născut).

Cum menții sistemul imunitar în bună funcționare, ca să eviți recidivele herpesului?

Deși virusul nu dispare din corp, pentru a rări episoadele active e indicat să ai și un stil alimentar care să stimuleze sistemul imunitar să lupte împotriva lui. Astfel, e bine să favorizezi consumul anumitor alimente în defavoarea altora. Pe de o parte, conopida, spanacul și roșiile sunt bogate în antioxidanți care reduc inflamația și pot crește imunitatea. De asemenea, conțin lizină, un aminoacid important în combaterea herpesului. 

Ouăle, migdalele și ovăzul sunt și acestea de ajutor în ținerea sub control a herpesului. Vitamina C nu doar că grăbește vindecarea veziculelor, ci și prelungește perioada dintre activări, deci e bine să consumi frecvent ardei gras, căpșuni și citrice. 

Pe de altă parte, e indicat să eviți zahărul, bomboanele și alte produse cu zahăr adăugat, mezelurile, pâinea albă și alimentele cu mulți aditivi, precum și alcoolul pentru a scădea riscul de reapariție a herpesului.

Sistemul imunitar poate fi menținut în bună funcționare și cu ajutorul activității fizice regulate, deci cel puțin 150 de minute de mișcare moderată pe săptămână. 

Care este perspectiva unei persoane cu herpes simplex?

Pentru mulți pacienți, primul focar de herpes este cel mai grav, iar după primul an de la infectare, episoadele sunt mai puțin frecvente și sunt mai blânde. Există și persoane care pot avea un singur episod activ și nu vor mai avea altul de-a lungul vieții. Infecția cu herpes, în sine, nu este ceva foarte grav pentru sănătate, însă trebuie tratată pentru a se evita complicațiile. Riscul de complicații este mai mare la sugari, la persoanele care au cancer ori SIDA sau la cele care au trecut printr-un transplant de organe.

Herpesul genital - prevenire

Pentru a preveni infectarea cu herpesul genital, se va folosi prezervativul în timpul actului sexual și se va evita sexul atunci când există un focar de herpes în zona genitală. Limitarea numărului de parteneri sexuali este, de asemenea, o metodă de scădere a riscului de herpes genital. Când există un partener stabil și se preferă sexul fără prezervativ, este important să se discute despre sănătatea sexuală a ambilor parteneri, pentru a se evita bolile cu transmitere sexuală. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Genital Herpes
https://www.merckmanuals.com/professional/infectious-diseases/herpesviruses/genital-herpes?query=Genital%20Herpes
NHS - Genital herpes
https://www.nhs.uk/conditions/genital-herpes/


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0