Factorii de risc în candidoza vaginală

Candidoza vaginală este o afecțiune des întâlnită și se estimează că 3 din 4 femei vor dezvolta infecția de-a lungul vieții, iar jumătate dintre aceste femei vor avea infecții repetate, în unul sau două episoade. Candidoza vaginală este mai puțin întâlnită în cazul fetelor, înainte de pubertate, și la femeile care au trecut de menopauză. Această problemă de sănătate este mai frecventă la femeile care se află în perioada fertillă, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, și se crede că hormonii reproducători, în special estrogenul, sunt cei care sporesc proliferarea Candida albicans pe mucoasa care căptușește vaginul.

Uneori, chiar și așa, candidoza vaginală poate să apară și la femeile care au trecut de menopauză, dacă acestea au diabet pe care nu l-au ținut sub control, dacă au boli cronice grave sau dacă folosesc antibiotice, agenți imunosupresori sau alte medicamente, precum cele prescrise în tratamentul cancerului de sân.

Factori de risc

Candida albicans este o parte normală a florei vaginale, împreună cu alte microorganisme care se află într-un echilibru. Din motive necunoscute, dacă mediul vaginal se modifică, atunci Candida albicans se înmulțește excesiv, colonizează vaginul și devine vizibilă, provocând semnele și simptomele candidozei vaginale. Se crede că estrogenul, un hormon sexual, joacă un rol important în creșterea riscului infecțiilor fungice, deoarece candidoza vaginală este mai des întâlnită în rândul femeilor care se află la o vârstă fertilă, între 20 și 40 de ani.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Anumite afecțiuni, așa cum se știe, sunt asociate cu candidoza vaginală recurentă. Acești factori de risc includ folosirea medicamentelor antibacteriene și a medicamentelor din familia corticosteroizilor și includ, totodată, bolile care afectează statusul imunologic al femeii, inclusiv diabetul necontrolat, lupusul, bolile de tiroidă și infecția cu HIV. Se crede, de asemenea, că anumiți factori comportamentali, cum ar fi practicile sexuale (sexul oral și sexul anal), obiceiurile legate de starea hainelor și dietă sunt cei care declanșează episoadele de candidoză vaginală. Totodată, candidoza vaginală apare mai frecvent în cazul femeilor însărcinate.

Progresia candidozei vaginale

Cele mai multe cazuri de candidoză vaginală se rezolvă spontan, de la sine, când flora normală recolonizează vaginul. Candidoza localizată răspunde destul de bine la medicamentele antifungice în cele mai multe cazuri, cu excepția unui procent de 5% din cazuri, care devin recurente și când candidoza este rezistentă la antifungicele comune. Aceste cazuri recurente de candidoză vaginală au legătură, de obicei, cu alte tulpini de Candida, ca de exemplu Candida glabrata.

Simptomele candidozei vaginale

Simptomele în candidoza vaginală includ de cele mai multe ori:

  • mâncărime la nivelul vulvei;
  • inflamație în zona vulvei;
  • secreții vaginale, care pot fi albe, cu aspect brânzos;
  • durere în timpul actului sexual vaginal;
  • durere la urinare.
 
 

Candidoza vaginală (cunoscută și sub numele de vulvovaginită) simptomatică poate fi împărțită în două categorii: candidoza complicată și candidoza necomplicată. Candidoza vaginală necomplicată apare sporadic, în cazul femeilor sănătoase, și este o formă ușoară, fiind cauzată de Candida albicans. Pe de altă parte, candidoza vaginală complicată este recurentă, devine mai gravă și apare în cazul femeilor care sunt compromise din punct de vedere al sistemului imunitar; în acest caz, candidoza vaginală este provocată de un microorganism Candida care nu face parte din segmentul albicans.

Simptome care sugerează că forma de candidoza vaginală este severă:

  • roșeață (eritem) - apare de obicei în jurul vaginului și al vulvei, însă se poate extinde spre zona labiilor și la perineu
  • fisuri vaginale și/sau umflături
  • zgârieturi sau iritații pe vulvă
  • alte erupții cutanate situate aproape de vagin - acestea sunt rare și pot indica alte afecțiuni fungice sau virusul herpes simplex.

Cum previi candidoza vaginală

  • Evită purtarea lenjeriei intime prea strâmtă și pantalonii prea mulați, care nu lasă pielea să respire
  • Nu efectua spălături vaginale decât la indicația medicului
  • Nu folosi produse parfumate pentru igiena intimă
  • Evită să faci baie în apă foarte fierbinte
  • Nu lua antibiotice de fiecare dată când răcești, ci doar la indicația medicului
  • Evită să rămâi prea mult timp în haine ude, cum ar fi costumul de baie la piscină și echipamentul cu care mergi la sala de fitness
  • În timpul menstruației, schimbă-ți tampoanele și absorbantele o dată la câteva ore.
  • Dacă suferi de diabet zaharat, măsoară-ți glicemia și ține-i valorile sub control
  • După ce mergi la toaletă, șterge-te întotdeauna dinspre față către spate, nu invers

Tratamentul candidozei

Cele mai eficiente tratamente recomandate de medic sunt medicamentele antifungice. Candidoza care apare numai pe piele sau la nivelul gurii sau vaginului poate fi tratata cu medicamente antifungice (cum ar fi clotrimazol si nistatina), care sunt aplicate direct pe zona afectata, sub forma de ovule sau creme, administrate ambilor parteneri. Un medic poate prescrie, de asemenea, fluconazol administrat pe cale orala.

Pentru infectii ale esofagului, medicii prescriu medicamente antifungice (cum ar fi fluconazol, voriconazol sau posaconazol), care urmeaza sa fie administrat pe cale orala. Foarte rar, medicamente antifungice (cum ar fi anidulafunginul, caspofungina, micafungin sau amfotericina B) trebuie sa fie administrate intr-o vena (intravenos).

Candidoza care s-a raspandit in organism este de obicei tratata cu anidulafungin, caspofungina, micafunginul administrat intravenos, sau cu fluconazol, care poate fi administrat intravenos sau pe cale orala.

Amfotericina B, voriconazol si flucitozina sunt alternative, dar nu sunt utilizate in mod obisnuit.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2