Cele mai comune mituri despre contraceptive, DEMONTATE

Cu toate că informațiile despre metodele contraceptive sunt mai accesibile decât în trecut, există încă o serie de mituri despre acestea - iată care sunt cele mai comune neadevăruri despre contraceptive!

Dacă alăptezi, nu ai nevoie de metode contraceptive - FALS!

Este adevărat că alăptatul poate suprima hormonii eliberați de glanda pituitară, care sunt responsabili cu declanșarea ovulației, însă asta nu înseamnă că nu poți rămâne însărcinată. Așadar, metodele de contracepție sunt necesare chiar și în perioada alăptării.

Trebuie să iei pilula contraceptivă la aceeași oră că să fie eficientă - FALS!

Majoritatea femeilor iau anticoncepționale pe bază de estrogen și progesteron, iar în situația lor nu contează ora la care se ia pilula contraceptivă. În general, ar trebui să încerci să iei anticoncepționalele combinate la aceeași oră, dar le poți lua în aceeași „fereastră” zilnică de 12 ore și tot vei avea o protecție sporită împotriva unei sarcini nedorite. Ora fixă trebuie respectată, însă, în cazul pilulelor care conțin numai progesteron.

Nu contează dacă uiți să iei pilula o zi - FALS!

Indiferent de ora la care îți amintești că ai uitat să iei pilula din ziua precedentă, ia-o imediat, chiar dacă asta înseamnă că vei lua 2 pilule în aceeași zi. În cazul în care uiți să iei pilula contraceptivă 2 zile la rând, apelează la medic pentru a afla cum să administrezi anticoncepționalele. Totodată, ar fi bine că în luna respectivă să mai folosești o metodă de contracepție pentru a te asigura că ești protejată.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dacă iei anticoncepționale pentru o perioadă îndelungată vei rămâne mai greu însărcinată - FALS!

Nu există studii care să susțină ideea potrivit căreia contraceptivele administrate pentru o perioadă îndelungată ar afecta fertilitatea. Este adevărat că unele femei încep să ovuleze imediat ce renunță la contraceptive, în timp ce în cazul altor femei organismul revine la normal abia după câteva luni. 

Anticoncepționalele te fac să acumulezi kilograme în plus - FALS!

Un studiu realizat de către oamenii de știință în anul 2014 a scos la iveală faptul că nu există dovezi suficiente care să susțină teoria potrivit căreia pilulele contraceptive favorizează acumularea kilogramelor în plus. Asta nu înseamnă că nu te vei îngrășa, ci că nu este o certitudine faptul că te vei îngrășa - depinde de fiecare organism în parte.

Pilulele contraceptive devin eficiente din momentul în care începi folia - FALS!

În cazul unora, e nevoie de un ciclu menstrual complet pentru ca pilulele să devină eficiente și să prevină ovulația. Așadar, în prima lună este recomandat să folosești o a două metodă contraceptivă.

Pilulele contraceptive cresc riscul de cancer - FALS!

 
 

Există o serie de teorii potrivit cărora pilulele contraceptive pot declanșa o serie de afecțiuni, însă cea mai înfricoșătoare este cea potrivit căreia această pilulă favorizează apariția cancerului. Acest lucru nu este deloc adevărat, ba chiar dimpotrivă. O analiză a 20 de studii făcute pe această temă a scos la iveală faptul că pilula contraceptivă ar putea reduce chiar riscul de cancer cu până la 18%. Riscul redus este valabil atât în cazul femeii care ia pilule contraceptive, cât și a celei care a luat la un moment dat anticoncepționale.

Anticoncepționalele reduc cu până la 50% riscul de cancer endometrial, iar efectul acestora persistă până la 20 de ani după oprirea administrării pilulelor. Și riscul de cancer ovarian scade cu până la 33% datorită administrării anticonceptionalelor.

Tipul de metodă contraceptivă pe care o folosești este o decizie personală și există multe opțiuni dintre care poți alege. Dacă ești o femeie activă sexual, pilulele contraceptive pot reprezenta o opțiune eficientă pentru a preveni o sarcină nedorită. Când sunt luate în mod corect, anticoncepționalele sunt până la 99,99% eficiente. Cu toate acestea, acontraceptivele orale nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV, virusul care cauzează SIDA. 

Există mai multe tipuri de anticoncepționale: combinate (monofazice, multifazice, pentru ciclu extins) sau monohormonale. Contraceptivele oralemonohormonale ( care conțin doar progestative) ar putea fi o opțiune bună pentru femeile care nu pot lua estrogen din motive de sănătate. Atunci când alegi metoda contraceptivă pe care vrei să o folosești, trebuie să iei în calcul atât avantajele fiecăreia, cât și punctele slabe. Când vine vorba de contraceptivele orale, cele mai întâlnite tipuri de anticoncepționale conțin estrogen și progestive, pentru a împiedica ovulația.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0