„Ceata mintala” - cauze si remedii

Ți se întâmplă să intri într-o cameră și să uiți de ce te-ai dus acolo ori să suni pe cineva, dar să nu mai știi motivul pentru care ai făcut-o? Această „ceață mintală” poate avea o sumedenie de cauze, dar și o mulțime de remedii, așa că nu trebuie să te alarmezi.  

Simți că ești uituc, ușor distras sau complet copleșit de sarcini banale? Atunci este posibil să te confrunți cu un fenomen comun cunoscut sub numele de ceață cerebrală sau „ceață mintală”. Aceasta poate apărea după câteva nopți nedormite, în timp ce iei anumite medicamente, cum ar fi antihistaminice, sau ca urmare a jet lag (diferența de fus orar) - printre multe alte cauze. Unii oameni se confruntă cu o formă de ceață cerebrală după ce s-au răsfățat cu o masă copioasă, în perioadele de viață deosebit de stresante sau când suferă schimbări hormonale mari, cum ar fi în timpul sarcinii sau menopauzei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Însă este important să știi că această problemă poate fi, de asemenea, un simptom care anunță o boală. Poate debuta cu boala Lyme, lupus și scleroza multiplă, după tratamentul cancerului sau chiar în timpul unei răceli foarte puternice, atrag atenția specialiștii.

În ultimii ani, termenul de „ceață mintală” a devenit, de asemenea, strâns asociat cu deficiența cognitivă pe care mulți oameni o experimentează în timpul sau după îmbolnăvirea cu COVID-19.

Aproximativ 20 până la 30% dintre pacienții cu COVID-19 se confruntă cu ceața cerebrală care persistă sau se dezvoltă în timpul celor trei luni de la infecția lor inițială și mai mult de 65% dintre cei cu COVID-19 prelungit spun că au și simptome neurologice. 

Din ce cauze poate să apară „ceața mintală”

Termenul de „ceață mintală” nu este unul medical, cadrele medicale folosind mai degrabă noțiuni precum „confuzie”, „lipsa clarității mentale” ori „lipsa concentrării”. „Ceața mintală” îți poate capacitatea de a te concentra și face dificilă amintirea cuvintelor sau evenimentelor.

De vină pentru această tulburare pot fi problemele precum: dezechilibrele hormonale, stresul, malnutriția, dereglări ale nivelului de zahăr din sânge, afecțiunile tiroide, insomnia, oboseală cronică, sarcina, afecțiunile autoimune, demență și anumite tratamente medicamentoase. Discută cu medicul tău despre această tulburare și, împreună, veți reuși să descoperiți cauza apariției sale.

Ce simptome are „ceața mintală”

Această problemă vine la pachet cu următoarele simptome:

  • Lipsa energiei, oboseală
  • Irascibilitate
  • Lipsa de concentrare
  • Dureri de cap
  • Tulburări de memorie
  • Pierderea motivației
  • Depresie ușoară
  • Anxietate
  • Confuzie
  • Insomnie
  • Dezechilibre hormonale, cum ar fi testosteronul scăzut
  • Niveluri crescute de stres
  • Afecțiuni cronice, cum ar fi scleroza multiplă
  • Deficiențe de nutrienți, cum ar fi o deficiența de vitamina B12 sau vitamina D1
  • Infecții virale, cum ar fi COVID-19

Specialiștii susțin că această „ceață mintală” este o interacțiune a factorilor psihici cu cei cognitivi și de percepție. În cele mai multe cazuri, această problemă își are rădăcinile în stilul de viață nesănătos, care favorizează apariția inflamației și a dezechilibrelor hormonale.

Testosteronul scăzut și „ceața mintală”

Bărbații cu testosteron scăzut pot experimenta adesea probleme cognitive, cum ar fi „ceața mintală”. Studiile au arătat că bărbații cu testosteron scăzut au rezultate mai mici decât media la examenele cognitive care testează fluența verbală, procesarea vizual-spațială, atenția și memoria.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Bărbații cu testosteron scăzut pot descoperi că au dificultăți în a găsi cuvintele potrivite sau dificultăți în formarea propozițiilor, se lovesc de obiecte, se luptă cu percepția profundă sau încearcă din răsputeri să se concentreze pe sarcini detaliate. „Ceața mintală” se poate manifesta diferit, dar acestea sunt câteva simptome comune pentru bărbații care se confruntă cu ceață cerebrală și nivelul scăzut de testosteron.

Cum se diagnostichează „ceața mintală”

Deși ceața creierului sună vag și temporar, specialiștii spun că aceasta poate afecta pacienții luni de zile și poate prelua multe aspecte ale vieții, întrucât problema tinde să afecteze funcția executivă - un set de abilități care sunt esențiale pentru planificarea, organizarea informațiilor și urmărirea instrucțiunilor.

Numeroase teste de sânge pot ajuta la identificarea unor cauze ale deficienței cognitive, cum ar fi apneea în somn, deficiența de vitamina B sau alte probleme hormonale și tiroidiene.

Uneori, ceața creierului poate fi greu de diagnosticat, deoarece este cauzată de mai mulți factori diferiți, chiar și pentru un pacient care are o afecțiune generală. Un pacient cu lupus sau cu scleroză multiplă, de exemplu, poate prezenta tulburări cognitive din cauza leziunilor directe ale celulelor creierului - dar, de asemenea, poate să aibă probleme cu somnul, să se confrunte cu oboseală extremă sau să ia medicamente care afectează atenția și concentrarea.

Cum poți estompa și preveni „ceață mintală”

O serie de factori ce țin de stilul de viață pot declanșa ori accentua „ceața mintală”. Schimbările dietetice, unele suplimente și chiar și mici modificări în rutina zilnică te pot scăpa de această problemă.

Antrenează-ți mereu mintea

Crearea unor noi conexiuni neuronale, precum și fortificarea conexiunilor vechi sunt importante pentru menținerea creierului în formă. Pentru a întări conexiunile neuronale existente, poți juca tot felul de jocuri ale minții, poți face mici schimbări precum spălarea pe dinți cu mâna stânga în loc de cea dreaptă, dar poți și să înveți ceva nou, precum o limba străină. De asemenea, poți încerca să mergi la serviciu sau să vii acasă pe alt drum decât cel cu care ești obișnuit sau să înveți să cânți la un instrument.

Practică sport

Și sportul, în special plimbările și alergările, creează conexiuni noi la nivelul hipocampului, partea creierului responsabilă cu învățatul și memoria. O plimbare de 30 de minute alături de o persoană cu care să și poți purta o discuție plăcută te revigorează și fizic, și psihic.

Dormi suficient

Somnul este, de asemenea, foarte important întrucât ajută la stabilizarea conexiunilor noi, dar și la procesarea informației. Ai grijă să respecți cele 7-8 ore de somn pe noapte așa cum recomandă și specialiștii de la Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC). Ca să ai un somn liniștit, ia cina cu 3-4 ore înainte de a merge la culcare, nu bea nimic cu cofeină după ora 15:00 și evită să stai cu ochii în ecranul telefonului cu o oră înainte de culcare.  

Printre semnele unui somn neodihnitor se numără senzația că ești în continuare obosit chiar și după ce ai dormit multe ore pe noapte, trezirea în mod repetat în timpul nopții și prezentarea de simptome ale tulburărilor de somn (cum ar fi sforăitul sau gâfâirea după aer). Îmbunătățirea calității somnului poate fi ajutată de obiceiuri mai bune de somn sau de a fi diagnosticat și tratat pentru orice tulburare de somn de care ai putea să suferi.

Redu consumul de zahăr

Din punct de vedere al dietei, reducerea consumului de zahăr poate fi de mare ajutor în prevenirea problemelor cu memoria. Evită zahărul alb, dulciurile din comerț și băuturile acidulate îndulcite, precum și îndulcitorii artificiali. Și cantitățile de carbohidrați simpli și de alcool trebuie reduse. Limitează-te la un pahar cu vin sau un pahar de bere pe zi.

Adoptă o dietă mediteraneană

Dietă mediteraneană pare să fie cea mai sănătoasă pentru creier, aceasta fiind ideală pentru persoanele care suferă de confuzie mintală. Poți adopta o asemenea dietă mărind aportul de fructe și legume consumate, dar și pe cel al grăsimilor sănătoase precum uleiul de măsline, avocado, uleiul de cocos ori peștele gras (somon, ton, hering, sardine). Evită lactatele grase, pâinea albă și carnea roșie. Un pahar cu vin roșu este recomandat în această dietă.

Evită multitaskingul

În unele cazuri, multitasking-ul poate consuma energie și poate scădea productivitatea, mai ales dacă sarcinile multiple necesită o gândire conștientă. Un studiu mai vechi a arătat că pauzele scurte ar putea îmbunătăți productivitatea și randamentul, așa că încearcă să te concentrezi pe o sarcină și nu pe mai multe atunci când ai de rezolvat ceva.

Fii activ din punct de vedere social

Studiile au arătat că menținerea unei rețele sociale bogate nu numai că ajută la reducerea stresului în momentele dificile, ci poate spori stimularea intelectuală și îmbunătățirea sănătății creierului.

La nevoie, apelează la suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare pot fi și ele de ajutor, însă acestea trebuie administrate numai la recomandarea medicului. Este important să se știe că aceste produse au rolul de a suplimenta nutrienții din alimentație, nu de a îi înlocui. Acizii grași Omega-3, vitamina C, vitamina E, coenzima Q10, vitamina B6, magneziul, phosfatidilserina sunt în mod deosebit folosite pentru combaterea tulburărilor de această natură.

Practică gândirea profundă

Pune-ți mintea la treabă practicând gândire profundă în fiecare zi. De exemplu, dacă ai citit un articol, petrece 10 minute gândindu-te la conținutul pe care tocmai l-ai parcurs.

Nu neglija alergiile alimentare

Alergiile alimentare pot fi și ele de vină pentru „ceață mintală”, intoleranța la lactoză fiind, spre exemplu, responsabilă pentru această problemă. Alergia alimentară cauzează reacții inflamatorii, care afectează în mod direct modul în care sunt absorbiți nutrienții de către organism, precum și modul în care sunt hormonii sintetizați.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Low Vitamin D and Its Association with Cognitive Impairment and Dementia”, J Aging Res. 2020, Sultan S, Taimuri U, Basnan SA, et al.
https://www.hindawi.com/journals/jar/2020/6097820/
Centers for Disease Control and Prevention - How Much Sleep Do I Need?
https://www.cdc.gov/sleep/about_sleep/how_much_sleep.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0