Cancerul ovarian: cei mai frecvenți factori de risc

Cancerul ovarian este o afecțiune provenită din ovare. Acesta deține un loc important în cadrul cancerelor la femeie: el reprezintă a cincea cauză de cancer la femei și ocupă locul al doilea între cancerele ginecologice. Cancerul ovarian afectează în special femeile cu vârste de peste 50 ani, dar el poate să apară și la femeile mai tinere.

Există mai multe tipuri de cancer ovarian, în funcție de partea ovarului care este afectată. Majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu această boală au un cancer ovarian epitelial, în care afecțiunea începe în celulele care acoperă suprafața ovarului. Alte tipuri mai rare de cancer ovarian sunt acele cancere dezvoltate din celulele formatoare de ovule sau din celulele care formează țesutul ovarian interior (stroma). Însă tumorile ovariene benigne (necanceroase) și chisturile ovariene sunt mult mai frecvente decât cancerul de ovar, în special la femeile cu vârste sub 30 ani.

Simptomele cancerului de ovar pot fi vagi și pot mima alte boli. Cu toate acestea, se descriu o serie de simptome care sugerează cancerul de ovar, în special dacă ele apar des sau durează mult.

Cancerul de ovar poate invada, se poate „implanta” sau se poate extinde la alte organe

Invazia: O tumoră malignă ovariană poate creşte şi poate invada organele din apropierea ovarelor, cum ar fi trompele uterine şi uterul pacientei..
Implantarea: Celulele canceroase se pod „desprinde”, se pot „desface” din tumoarea principală ovariană. Ele pătrund sau ajung în abdomen, iar acest lucru poate determina formarea unor noi tumori pe suprafaţa organelor şi ţesuturilor din apropiere. Medicii numesc aceste noi tumori „implanturi” sau „însămânţări”.

Extinderea sau răspândirea: Celulele canceroase se pot extinde sau se pot răspândi prin sistemul limfatic al pacientei până la nodulii limfatici din pelvis, abdomen sau piept. De asemenea, celulele canceroase se pot răspândi prin fluxul sangvin la alte organe, cum ar fi plămânii și ficatul.

Majoritatea cancerelor de ovar se tratează combinat: operație și chimioterapie.

Ce trebuie să ştii despre cancerul ovarian

Cele mai întâlnite simptome în cancerul ovarian sunt: balonarea; durerea pelvină sau abdominală; dificultăţi în timpul mâncatului sau faptul că femeia se simte sătulă rapid; urinări frecvente.

Alte simptome ale cancerului ovarian, care ar putea fi, totodată simptomele altor afecţiuni, includ: stomacul deranjat, durere de spate, durere în timpul actului sexual, constipaţie, modificări ale menstruaţiei, modificări inexplicabile ale motilităţii (mişcărilor) intestinului, scădere inexplicabilă în greutate sau creştere inexblicabilă în greutate, oboseală neobişnuită.

Factorii de risc - medicii nu își pot explica de ce o femeie dezvoltă cancer ovarian, iar o altă femeie nu face această boală. Cu toate acestea, se ştie că femeile cu anumiţi factori de risc pot avea mai multe şanse decât alte persoane să dezvolte cancer ovarian. Studiile au descoperit următorii factori de risc pentru cancerul ovarian:
* antecedentele familiale (un membru din familie care a avut cancer ovarian);
* antecedentele personale legate de cancer (femeile care au avut cancer de sân, de uter, la colon sau la rect au un risc mai mare);
* femeile care nu au fost niciodată însărcinate;
* terapia hormonală de la menopauză (femeile care iau estrogen fără progesteron mai mult de 10 ani au un risc crescut de a face cancer ovarian).

Dacă îţi menţii greutatea la un nivel normal (considerat sănătos), acest lucru te ajută - femeile supraponderale (cu un IMC de 30 sau peste) au mai multe şanse să dezvolte cancer ovarian.
Cancerul ovarian apare foarte rar la femeile cu vârste sub 40 de ani - aproximativ 1 din 75 de femei va face cancer ovarian în timpul vieţii. Femeile tinere sunt, deci, rareori afectate de această boală.

Riscul creşte începând cu vârsta de 63 de ani, potrivit Societăţii Americane de Cancer.

Dacă ai copii înainte de vârsta de 26 de ani, acest lucru te-ar putea proteja de la a dezvolta cancer ovarian. De asemenea, dacă ai mai mulţi copii, şi acest factor este în favoarea ta. Alăptarea scade și ea riscul de a face cancer ovarian, mai ales dacă durează mai multe luni. Orice întrerupere apărută în ovulaţie îţi scade riscul de cancer ovarian, spun specialiştii. Acest lucru înseamnă că femeile care iau anticoncepționale pentru trei sau mai mulți ani la rând au un risc cu 30-50% mai mic de a face cancer ovarian. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0