5 lucruri despre endometrioză pe care trebuie să le știe orice femeie

Endometrioza este o afecțiune ginecologică care poate duce la infertilitate. Statisticile arată că un procent mare de femei nu a auzit niciodată de această boală și, totodată, multe femei nici nu știu că o au. Endometrioza este o afecțiune debilitantă (care slăbește organismul) care afectează multe femei.

Iată mai jos câteva lucruri pe care e necesar să le cunoști despre endometrioză, pentru a putea identifica boala și pentru a nu o confunda cu alte afecțiuni posibile:

1. Simptomele pot fi crunte

Cele mai întâlnite simptome ale endometriozei sunt durerea pelvină, cicluri menstruale anormale și probleme de fertilitate. Cu toate acestea, spun specialiștii, dacă endometrioza se instalează în spatele uterului, în zona cuprinsă între uter și rect, ea poate fi, totodată, cauza unor acte sexuale dureroase, a presiunii rectale și a durerii apărute cu motricitatea intestinală (mișcările stomacului și intestinelor), în special înaintea menstruației. De asemenea, femeia poate să se confrunte cu durere în zonele înconjurătoare, inclusiv în zona coapselor, șoldurilor și spatelui, și e posibil să se simtă permanent epuizată, lucru care nu e deloc surprinzător.

2. Diagnosticul bolii este dificil de stabilit

Endometrioza nu este o boală care se diagnostichează ușor. Problema este că multe dintre simptomele endometriozei pot fi foarte asemănătoare cu  ale alor afecțiuni, cum ar fi sindromul de colon iritabil sau un chist ovarian. Deși o ecografie poate fi recomandată pentru depistarea ei, endometrioza poate fi diagnosticată cu încredere printr-o laparoscopie, o intervenție chirurgicală pentru care vei avea nevoie de anestezie generală (deși, de obicei, poți merge acasă în aceeași zi).

O unealtă utilă este să ții un fel de jurnal legat de durere și de simptomele pe care le ai, care te ajută să pui întrebările relevante medicului tău și care îl va ajuta și pe el, în funcție de intensitatea și de tiparul durerilor, să deducă dacă este vorba sau nu de endometrioză în cazul tău.

3. Cauza endometriozei este încă necunoscută

Acest lucru poate fi într-adevăr frustrant, deoarece nimeni nu îți poate oferi toate răspunsurile la întrebări. Potrivit specialiștilor, cea mai acceptată teorie este că mucoasa uterină nu părăsește corpul în mod corespunzător în timpul menstruației și se încorporează/se lipește singură de organele din pelvis, provocând dureri severe. Acest lucru este cunoscut sub numele de menstruație retrogradă, dar asta nu explică de ce boala poate să apară la femeile care au avut o histerectomie (îndepărtarea uterului pe cale chirurgicală), iar cercetările recente sugerează că ar putea fi, de fapt, o boală autoimună. Fiicele sau surorile femeilor care suferă de endometrioză au, de asemenea, șanse mai mari să se confrunte și ele cu boală, așa că există și o posibilă cauză ereditară.

4. Nu există un „leac” pentru endometrioză

Simptomele pot fi ținute sub control cu ajutorul calmantelor (analgezicelor) și cu ajutorul medicamentelor hormonale, dar endometrioza poate să apară ca din senin și poate să afecteze multe aspecte, începând de la relațiile sexuale și până la cariera pacientei. Nu e chiar un scenariu ideal să îți iei liber de la serviciu pentru că ai dureri, însă în cazul afecțiunilor cronice precum endometrioza, zilele libere pot fi necesare, așa că nu trebuie să îți fie jenă să discuți cu superiorul tău și să îi explici situația ta. Endometrioza nu este o boală vizibilă, așa că se prea poate ca oamenii de la serviciu să nu  își dea seama cât de mult suferi. Se recomandă, astfel, să fii deschisă cu șefii tăi dacă ai dureri mari și vrei, de exemplu, să lucrezi de acasă sau să îți modifici intervalul orar în care lucrezi în anumite zile.

5. Ce este endometrioza?

Endometrioza este o boală în care celule precum cele care se găsesc în mucoasa uterină (numită endometru), ajung să se regăsească și în alte locuri din corp. În fiecare lună, aceste celule reacționează exact așa cum face și mucoasa uterină (se acumulează, se descompun și apoi sângerează), numai că, din cauza localizării lor, sângele nu poate să părăsească corpul sub formă de sânge menstrual (cum se întâmplă la menstruație), lucru care provoacă apoi durere și inflamație în organismul femeii. Dacă bănuiești că ai putea suferi de endometrioză, e bine să mergi la medicul specialist, care să te diagnosticheze și să îți indice modalitatea cea mai bună de control al bolii.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0