4 simptome aparent banale, care trădează cancerul ovarian

Cancerul ovarian este cauza multor decese în rândul femeilor de pretindeni pentru că, de cele mai multe ori, acest tip de cancer este depistat într-un stadiu mult prea avansat pentru a putea fi tratat cu succes. Pentru diagnosticarea cancerului ovarian în timp util, femeile trebuie să fie foarte atente la schimbările care se petrec în corpul lor și să apeleze la medic imediat ce observă ceva ieșit din normalitate.

Cancerul ovarian prezintă anumite simptome încă de la debut, însă simptomele par atât de banale încât sunt confundate cu afecțiuni minore ori chiar ignorate complet. Semnele vizibile ale apariției cancerului ovarian sunt tumorile care formează umflături în zona abdominală sau în zona pelviană, însă în momentul în care umflăturile apar, cancerul este deja în stadiul al treilea.
Simptomele care își fac apariția în primă fază din cauza cancerului ovarian pot fi ușor confundate cu simptomele sindromului de colon iritabil.

Cele 4 simptome aparent banale care pot trăda cancerul ovarian

1. Balonare persistentă

Dacă observi că ești balonată, aparent fără motiv, preț de mai bine de 3 săptămâni, iar înainte nu aveai această problema, trebuie să apelezi la ajutorul medicului tău. Balonarea persistentă și fără o cauză evidentă poate fi determinată de creșterea tumorilor.

2. Dureri în partea de jos a abdomenului ori în zona pelviană

Dacă resimți dureri puternice în partea inferioară a abdomenului, în zona pelviană ori chiar în partea de jos a spatelui, în afara menstruației, înseamnă că trebuie să faci invesigatii în acest sens. În cazul în care durerile nu dispar în câteva zile, ar putea fi semn al cancerului ovarian. Mai mult decât atât, dacă ai intrat deja la menopauză, aceste simptome sunt și mai îngrijorătoare, fiind inexplicabile în alt fel.

3. Lipsa apetitului și inducerea senzației de sățietate mult prea repede

Modificările apetitului sunt, de asemenea, un semn al unei probleme de sănătate. Dacă mănânci foarte puțin și te saturi foarte repede, e posibil să ai, de asemenea, o problemă mai gravă decât una de natură gastrointestinală, însă numai medicul specialist te poate lămuri.

4. Nevoia acută de a urina des

Chiar dacă nu ai crescut cantitatea de lichide consumată zilnic, nevoia ta de a merge la toaletă apare din ce în ce mai des? Acesta poate fi, de asemenea, un semn al creșterii unei tumori ovariene. Desigur, există și alte motive pentru care apare nevoia de a merge la baie și de a urina mai des decât în mod normal, spre exemplu, dacă ești însărcinată sau dacă suferi de o boală precum diabetul. Dar este important să iei în calcul că urinările frecvente ar putea însemna ceva mult mai grav, mai ales în cazul în care te confrunți și cu alte simptome care pot anunța un cancer ovarian, printre care: balonare abdominală, pierderea poftei de mâncare și durere abdominală și/sau pelvină.

Alte simptome care pot apărea odată cu dezvoltarea cancerului ovarian sunt: oboseala, durerea în timpul contactului sexual, constipația, dereglări ale ciclului menstrual, umflarea zonei abdominale, pierderea în greutate, indigestia, arsurile stomacale.

Chiar dacă toate simptomele de mai sus par inofensive și pot fi cauzate de probleme de natură gastrointestinală, dacă ele persistă fără motiv, e posibil să trădeze o problemă mai gravă. Medicul specialist este în măsură să te lămurească, de aceea este foarte important să apelezi la ajutorul lui imediat ce observi anumite schimbări în organism. Medicii apelează la ecografia transvaginală în suspiciunea de cancer ovarian, care  permite vizulizarea tumorii, apoi, se pot recomanda testele sangvine pentru măsurarea unor markeri tumorali (CA-125). Urmează investigații mai aprofundate, fie imagistice precum tomografia sau RMN, fie prelevarea de probe din lichidul abdominal sau biopsii de la nivelul tumorii. În ciuda progreselor foarte mari care s-au făcut în chimioterapia neoadjuvantă, intervenția chirurgicală citoreductivă rămâne de bază în tratamentul cancerului ovarian. De asemenea, intervenția chirurgicală în cancerul ovarian trebuie să fie cât mai extensivă.

Cei mai frecvenți factori de risc pentru cancerul ovarian 

Unele femei au un risc mai mare de dezvoltare a cancerului ovarian, iar acest lucru se întâmplă din cauza următorilor factori de risc:

  • Istoric în familie în ceea ce privește cancerul ovarian
  • Istoric personal de cancer de sân, cancer uterin ori cancer de colon
  • Obezitate
  • Folosirea tratamentelor pentru fertilitate ori a terapiilor hormonale
  • Lipsa unei sarcini de-a lungul vieții
  • Endometrioză
  • Vârstă înaintată (instalarea menopauzei)

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0