Ingrediente naturale pentru cearcane si pungile de sub ochi

Lipsa somnului, alergiile ori alte probleme de sănătate pot cauza cearcăne și pungi sub ochi. Indiferent de cauzele apariției cearcănelor și pungilor de sub ochi, din punct de vedere estetic acestea pot fi deranjante, așa că mai mult ca sigur îți vor prinde bine câteva remedii 100% naturale pentru îmbunătățirea aspectului acelei zone.

O persoană cu cearcăne poate părea mai în vârstă decât este sau poate arătat ca și cum este mereu obosită. Deși nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare, oamenii caută să scape de ele din rațiuni estetice. Când e vorba de pungi sub ochi, e bine de știut că nici acestea nu afectează sănătatea, dar pot fi deranjante tot la nivel estetic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce faci cearcăne?

Cearcănele de sub ochi pot să apară din mai multe motive. Una dintre cele mai frecvente cauze ale acestor cercuri mai întunecate la culoare este îmbătrânirea. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, pielea de sub ochi începe să se slăbească și să se subțieze, astfel încât vasele de sânge de sub piele pot deveni mai vizibile. 

Alte cauze ale cearcănelor pot include moștenirea genetică, dermatita (eczema și dermatita de contact pot cauza dilatarea vaselor de sânge de sub ochi, care astfel se văd mai bine prin piele), frecarea ochilor, lipsa somnului, hiperpigmentarea (prea multă expunere la soare determină organismul să producă mai multă melanină), deshidratare (pielea de sub ochi poate începe să arate ternă atunci când nu bei suficientă apă). Alți factori, cum ar fi stresul, consumul excesiv de alcool și fumatul, pot cauza, de asemenea, cearcăne.

De ce faci pungi sub ochi?

Există mai multe motive pentru care oamenii au pungi sub ochi sau au „ochii umflați”, cum ar fi o alimentație bogată în sare, unele alergii sau afecțiuni, cum ar fi problemele cu tiroida, dar și genetica: acest aspect al pielii de sub ochi poate fi o caracteristică regăsită și la alte persoane din familia ta. De asmenea, și procesul natural de îmbătrânire duce la pungi sub ochi (odată cu înaintarea în vârstă, are loc pierderea fermității pielii și mușchilor).

Ingrediente naturale pentru estomparea cearcănelor

Câteva uleiuri și alimente pot fi utile ca tratament pentru cearcăne:

Uleiul de migdale

Uleiul de migdale este un ingredient natural cu efecte puternice asupra pielii din jurul ochilor. Așadar, îl poți folosi pentru estomparea cearcănelor, aplicandu-l seara, înainte de culcare, cu mișcări delicate de masaj. Poți folosi, alături de uleiul de migdale, și vitamina E uleioasă, pentru că potențează efectul acestui ulei.

Roșiile

Roșiile au capacitatea de a deschide nuanța pielii cu unul sau chiar două tonuri. Amestecă o linguriță de suc de roșii cu ½ linguriță de zeamă de lămâie. Aplică amestecul pe cearcăne și lasă-l să acționeze în jur de 10 minute, apoi clătește cu apă din belșug. Folosește acest remediu zilnic pentru a scăpa de cearcăne.

Zeama de lămâie

Vitamina C din zeama de lămâie este eficientă în estomparea cearcănelor întrucât deschide culoarea pielii. Îmbibă o dischetă demachiantă în zeamă de lămâie și pune-o pe post de compresă pe cearcăne, fără a atinge zona ochilor.

Cartoful crud

Cartoful conține agenți cu proprietăți de decolorare, care au capacitatea de a deschide culoarea pielii. Dă un cartof mic pe răzătoare, strecoară sucul obținut și apoi înmoaie o dischetă demachiantă în sucul respectiv. Aplică discheta sub formă de compresă și las-o să acționeze până la 15 minute, apoi clătește cu apă rece. Dacă este aplicat sub formă de compresă rece, tăiat felii, cartoful este eficient și în cazul pungilor de sub ochi.

Avocado

Taie felii de avocado și folosește-le pe post de comprese pentru eliminarea cearcănelor. După ce lași compresele să acționeze preț de 10 minute, se vor vedea rezultatele.

Ingrediente naturale pentru estomparea pungilor de sub ochi

Pentru a combate acele pungi sub ochi, iată la ce metode poți apela:

Compresele reci

Cea mai la îndemână, dar și una dintre cele mai eficiente metode pentru reducerea inflamației în cazul pungilor de sub ochi este reprezentată de compresele reci. Poți folosi atât comprese cu apă rece, cât și gheață sau castraveți congelați pentru reducerea volumului pungilor de sub ochi.

Ceaiul de mușețel

Proprietățile antiinflamatoare ale ceaiului de mușețel, dar și cele antimicrobiene, fac din acesta un remediu excelent pentru pungile de sub ochi, mai ales dacă acestea apar din cauza alergiilor. Poți utiliza pliculețele de ceai de mușețel folosite, răcite în frigider, pe post de comprese.

Castravetele

Probabil cel mai cunoscut remediu pentru eliminarea pungilor de sub ochi este castravetele. Conținutul bogat în antioxidanți al castravetelui face din acesta un aliat de preț în tratarea acestor pungi de sub ochi. Aplică o felie de castravete rece, direct de la frigider, pe fiecare ochi, apoi las-o să acționeze între 4 și 5 minute.

Masaj

Masajul făcut cu degetele poate reduce pungile de sub ochi întrucât stimulează mișcarea fluidelor limfatice acumulate. Fă-ți timp în fiecare zi pentru un masaj al conturului ochilor. Folosește în acest scop o cremă pentru ochi și mișcări dinspre interior spre exterior.

Tratamente medicale pentru cearcăne

Când ingredientele naturale nu au efect pentru a te scăpa de cearcăne, poți să apelezi la tratamente precum:

Creme topice și agenți de înălbire

Cremele topice, deci care se aplică direct pe piele, cum ar fi vitamina C, și agenții de înălbire, cum ar fi hidrochinona, pot ajuta la luminarea aspectului cercurilor întunecate de sub ochi.

Peelingurile chimice

Un peeling chimic presupune utilizatea de alfa-hidroxiacizi pentru a reduce pigmentarea de sub ochi.

Terapia cu laser

Procedurile cu laser pot ajuta, de asemenea, la o mai bună fermitate a pielii. 

Substanțe injectabile

Substanțele de umplutură injectabile, cum ar fi gelul cu acid hialuronic, pot ajuta la netezirea pielii.

Chirurgia pleoapelor

Cu ajutorul unei operații numită numită blefaroplastie, excesul de grăsime și piele sunt îndepărtate din zona ochilor.

Injecții cu plasmă bogată în trombocite (PRP)

Aceste injecții pot repara pielea din jurul ochilor, pot spori creșterea vaselor de sânge și pot stimula producția de colagen.

Ce tratamente nechirurgicale și chirurgicale se pot folosi pentru pungile de sub ochi?

Dacă remediile naturiste nu funcționează pentru a scăpa de aceste inestetice pungi sub ochi, există unele tratamente neinvazive care ajută la netezirea zonei de sub ochi, precum și o intervenție chirurgicală numită blefaroplastie.

Fillere

Acest tratament plasează un material de umplutură (de obicei acid hialuronic, care este o substanță asemănătoare jeleului) acolo unde zona de sub ochi și obraz se întâlnesc pentru a crea o tranziție lină. Injecția se efectuează într-un cabinet medical sub anestezie locală. Rezultatele durează de la șase până la 12 luni. 

Resurfacing cu laser

Acest tratament folosește un laser pentru a îndepărta straturile de suprafață ale pielii ridate din zona de sub ochi și pentru a stimula producția de colagen, ceea ce duce la o piele mai fermă. Rezultatele pot dura ani, în funcție de tipul de piele și de expunerea la soare. 

Peeling chimic

Un peeling chimic tratează pielea ridată de sub ochi prin îndepărtarea straturilor superioare superficiale. O aplicare, la un cabinet specializat, a unei soluții chimice dizolvă celulele vechi ale pielii pentru a scoate la iveală o piele mai fermă și mai strălucitoare. În funcție de tipul de piele și de expunerea la soare, rezultatele pot dura câțiva ani.

Opțiunea chirurgicală

Un lifting al pleoapelor inferioare numit blefaroplastie reprezintă o procedură ambulatorie în care chirurgul reajustează grăsimea din zona inferioară a ochilor și strânge mușchiul și pielea pentru a crea un aspect neted. În cele mai multe cazuri, un lifting al pleoapelor inferioare scapă pacientul de aceste pungi sub ochi pentru totdeauna.

Prevenire cearcăne

  • Folosește creme de ochi cu factor de protecție solară și poartă ochelari de soare.
  • Asigură-te că dormi cel puțin șapte ore în fiecare noapte.
  • Gestionează stresul prin metode sănătoase, cum ar fi activitate fizică și programarea timpului pentru îngrijire personală (meditație, relaxare în cadă etc.).
  • Redu consumul de alcool, deoarece excesul poate scădea circulația.
  • Renunță la fumat, deoarece accelerează procesul de îmbătrânire a pielii.

Prevenire pungi sub ochi

  • Dimineața, când te trezești, plimbă pe zona de sub ochi două cuburi de gheață timp de un minut.
  • De-a lungul zilei, dacă îți vine să te scarpini la ochi, fă acest lucru cu blândețe, nu te freca puternic și ai grijă să ai mâinile curate.
  • Curăță-ți fața, inclusiv zona de sub ochi, cu apă micelară în fiecare seară, cu atât mai mult dacă folosești machiaj. Nu apăsa tare cu discul demachiant în zona ochilor, ci aplică doar o presiune ușoară. 
  • În fiecare dimineață, după ce ai spălat fața, și seara după ce ai curățat fața, aplică în zona ochilor o cremă hidratantă de prevenire a ridurilor și a pungilor. Alege o cremă cu ingrediente precum cofeină, retinoizi, vitamina C, acid kojic sau extract de lemn dulce. Înainte să ieși din casă, aplică puțină cremă cu factor de protecție solară și sub ochi.
  • Bea apă suficientă și evită excesul de alcool (o femeie nu ar trebui să bea mai mult de un pahar cu bere sau vin pe zi, iar un bărbat nu mai mult de două).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Dark Circles Under Eyes
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23128-dark-circles-under-eyes
American Academy of Ophtalmology - Bags Under the Eyes
https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/bags-under-eyes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0