Remedii la îndemână pentru sensibilitatea dentară

Nu poți să savurezi o înghețată fără să declanșezi o durere dentară greu de suportat? Atunci când bei ceai cald te dor dinții? În acest caz, suferi de sensibilitate dentară.

Sensibilitatea dentară are loc atunci când dentina își pierde smalțul, care are rolul de a proteja dintele. Astfel, terminațiile nervoase de la nivelul dintelui respectiv devin sensibile la contactul cu alimentele calde, reci sau acide

Printre factorii care contribuie la apariția sensibilității dentare se numără:

  • Distrugerea smalțului dentar prin folosirea unei periuțe de dinți prea aspre;
  • Erodarea smalțului din cauza alimentelor și băuturilor acide;
  • Tartrul;
  • Ruperea unui dinte;
  • Bruxismul;
  • Tratamentele de albire a dinților;
  • Anumite proceduri stomatologice.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptome sensibilitate dentară

  • Sensibilitate la contactul cu alimente calde, reci sau acide;
  • Durere dentară când inspiri aer rece;
  • Inflamarea gingiilor.

Cu un tratament și o îngrijire adecvată, sănătatea dentară poate fi restabilită. Este important să apelezi la ajutorul medicului stomatolog imediat ce observi că suferi de sensibilitate dentară. Netratată, sensibilitatea această nu dispare, ba chiar se accentuează.

Remedii naturiste sensibilitate dentară

Clătirea gurii cu ulei de cocos – ține în cavitatea bucală o lingură de ulei de cocos timp de 15-20 de minute. Clătește-ți bine gura cu uleiul în tot acest timp iar, la final, după ce scuipi uleiul de cocos, spală-te pe dinți. Repetă această operațiune zilnic, de preferat dimineața.

Uleiul de cocos are proprietăți antiinflamatoare și analgezice, care reduc sensibilitatea dentară.

Gargară cu soluție salină – prepară soluția salină dizolvând o jumătate de linguriță de sare într-un pahar de apă călduță. Clătește-ți gura de două ori pe zi cu acest amestec. Sarea are proprietăți antiseptice naturale și reduce totodată inflamația, calmând durerile de la nivelul dinților și măselelor.
Compresă cu usturoi – pisează un cățel de usturoi, apoi amestecă-l cu câteva picături de apă și cu sare. Aplică acest amestec pe dintele afectat de sensibilitatea dentară, lasă-l să acționeze 10-15 minute, apoi clătește-ți gură. Usturoiul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, care calmează durerea de dinți provocată de sensibilitatea dentară.

Uleiurile esențiale – și uleiurile esențiale pot fi folosite pentru combaterea sensibilității dentare. Uleiul de arbore de ceai, de pildă, este extrem de eficient în combaterea acestei sensibilități, datorită proprietăților antimicrobiene și antiinflamatoare pe care le deține. Amestecă șase picături de ulei esențial de arbore de ceai cu o linguriță de ulei de cocos și folosește acest amestec pe post de compresă aplicată pe dintele afectat de sensibilitatea dentară. 

Uleiul esențial de usturoi este, de asemenea, recomandat în tratarea sensibilității dentare. Acesta se aplică pe dintele dureros și se lasă să acționeze cinci-zece minute, înainte de clătirea cavității bucale cu apă de gură. Uleiul de usturoi are efecte analgezice care vor calma rapid durerea de dinți.

Turmericul - conține un compus numit curcumină cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii. Pentru sănătate orală și pentru a atenua sensibilitatea dentară, prepară o pastă amestecând o linguriță de turmeric, cu o jumătate de linguriță de sare și jumătate de lingură de ulei de muștar. Aplică această pastă pe dinți și gingii de două ori pe zi pentru ameliorarea durerii.

Ce alimente să eviți dacă suferi de sensibilitate dentară

Unele alimente intensifică durerea cauzată de sensibilitatea dentară, de aceea este recomandat să le eviți până când tratezi această sensibilitate. Este vorba despre următoarele alimente:

  • Înghețata;
  • Sucurile;
  • Cafeaua/ ceaiul servite fierbinți;
  • Bomboanele;
  • Caramelele;
  • Citricele;
  • Roșiile;
  • Băuturile/ alimentele prea reci sau, dimpotrivă, prea calde;
  • Vinul roșu.

Dacă totuși consumi aceste alimente, spală-te pe dinți 20 de minute mai târziu – dacă îți speli dinții înainte de acest interval, riști să distrugi smalțul dentar. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În cazul în care bruxismul este cel care îți provoacă sensibilitatea dentară, distrugând smalțul dinților, ar trebui să începi să folosești o gutieră pe timpul nopții.

Sensibilitatea dentară poate fi combătută prin adoptarea unei rutine igienice impecabile. Este indicat să înlocuiești pasta de dinți folosită de obicei cu una specială pentru dinți sensibili. Aceasta conține compuși care ajută la protejarea terminațiilor nervoase. Cel mai activ ingredient din pastele de dinți pentru persoanele care se confruntă cu sensibilitate dentară este azotatul de potasiu, un compus care blochează semnalele de durere care circulă de la nervii dinților la creier. Dacă observi că sensibilitatea cauzează dureri greu de suportat, apelează de urgență la ajutorul medicului stomatolog, care va știi cum să remedieze definitiv această problemă.
 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0