Mituri demontate: Tratamentele de canal nu cauzează cancer

În ultima vreme circulă pe internet articole și chiar și un film care susțin că tratamentele de canal sunt o cauză a cancerului. Nu numai că nu există dovezi care să susțină acest lucru, dar un studiu din 2013 a sugerat de fapt contrariul.

Procedurile de canal radicular nu cauzează cancer. Acest mit derivă din afirmații nefondate potrivit cărora 97% dintre persoanele care au cancer terminal au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul canalului radicular, ceea ce ar sugera o legătură între intervențiile dentare și dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să indice că acest lucru este adevărat.

Tratamentele dentare nu au legătură cu apariția cancerului

Terapia canalului radicular reprezintă o procedură dentară frecventă și sigură, fără legătură cu dezvoltarea cancerului nicăieri în corp. Nu numai că nu există dovezi care să susțină afirmațiile cauzalității dintre canalele radiculare și cancer, dar un studiu¹ din 2013 a arătat de fapt contrariul. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut tratamente pe canalul rădăcinilor aveau mai puțin șanse să dezvolte cancer la cap și gât.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

A existat recent o reînviere a acestei credințe greșite cum că tratamentele de canal cauzează apariția cancerului, printr-un film documentar scurt, care a apărut la începutul anului 2019. Filmul „ Root Cause” pretinde că expune „una dintre cele mai mari mușamalizări din industria medicală” și citează medici care susțin că intervențiile de canal duc la probleme de sănătate în toată lumea.

Site-urile de streaming au încetat să difuzeze documentarul după o revoltă din partea comunității stomatologice și medicale. Cu toate acestea, ideea că tratamentele de canal duc la apariția cancerului este mult mai veche decât acest documentar. A început în urmă cu aproape un secol, când oamenii de știință știau mult mai puține lucruri despre corpul uman.

La începutul anilor 1900, un medic a sugerat că restaurările dentare au fost cauza altor afecțiuni la nivelul întregului corp. El a studiat persoanele care au fost supuse unor tratamente ale canalelor radiculare și s-au confruntat și cu alte afecțiuni de sănătate, îndepărtându-le dinții respectivi și implantându-i în iepuri. Apoi, medicul a pretins că iepurii au dezvoltat aceleași probleme de sănătate ca oamenii de la care au fost extrași dinții. De asemenea, el a afirmat că a găsit căi prin care bacteriile pot călători de la dinți spre orice parte a corpului.

Oamenii de știință au demontat teoria sa de multe ori și au arătat că nu există dovezi care să sugereze că bacteriile cauzează cancer. Din păcate, deși corelația dintre cancer și tratamentele dentare nu există și nu este dovedită științific, mai există medici și în timpurile moderne care consideră că această cercetare veche de 100 de ani este relevantă.

Tratamentul de canal, o procedură uzuală și sigură

Tratamentele de canal reprezintă o procedură uzuală, efectuată în siguranță, pe care medicii stomatologi o folosesc pentru a trata infecția din centrul unui dinte. Partea dintelui cunoscută sub numele de canalul rădăcinii conține pulpa dintelui. Când bacteriile ajung în această zonă, se poate dezvolta o infecție, care poate duce la moartea celulelor din pulpă. Infecțiile la nivelul pulpei dentare pot provoca o varietate de simptome, inclusiv durere la mestecat sau durere atunci când se consumă o băutură fierbinte sau una prea rece.

Cu toate că simptomele inițiale pot dispărea, acest lucru ar putea avea legătură cu faptul că infecția s-a extins. Dacă se întâmplă acest lucru, pot apărea simptome suplimentare, cum ar fi:

-    revenirea durerii când persoana mușcă sau mestecă
-    umflarea gingiilor în apropierea dintelui afectat
-    apariția puroiului în zona bolnavă
-    apariția unor umflături vizibile pe față.

Tratamentul de canal este o procedură care curăță eficient pulpa distrusă sau deteriorată din dinții infectați. Stomatologul va elimina bacteriile și apoi va sigila dintele. Apoi, va monta o coroană pe dinte pentru a preveni apariția altor probleme în zona respectivă. Această procedură lasă dintele inițial la locul lui pentru ca acesta să contribuie la menținerea integrității maxilarului.

Singurul tratament alternativ pentru acest tip de infecție este extracția dentară. Îndepărtarea dintelui, însă, este mai traumatică pentru cavitatea bucală decât un tratament de canal, iar majoritatea medicilor stomatologi sunt de acord că este mai bine pentru o persoană să-și păstreze cât mai mulți dintre dinții naturali.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Root canal procedures do not cause cancer: This is why
https://www.medicalnewstoday.com/articles/root-canals-and-cancer
Jama Network - Dental Caries and Head and Neck Cancers
https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/1752294
1. Studiul „Dental Caries and Head and Neck Cancers”apărut în JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 2013;139(10):1054-1060. doi:10.1001/jamaoto.2013.4569, autori Mine Tezal et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0