Fațetarea dinților prin metoda directă

Există unele situații în care pacienții se prezintă în cabinetele stomatologice exprimându-și nemulțumirea față de aspectul coloristic al dinților, de poziționarea acestora (dinți care nu sunt aliniați corect, erupți în poziții anormale sau care prezintă anumite spațieri). Acești dinți pot fi integri sau dinți care și-au pierdut vitalitatea


În astfel de situații, medicul îi poate recomanda pacientului fațetarea, care poate fi directă (din material compozit) sau indirectă (fațetele sunt realizate din material ceramic, în laborator) sau acoperirea în totalitate a acestor dinți.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fațetarea directă se realizează pe parcursul unei singure ședințe, în cabinet. Materialul compozit se aplică în straturi pe suprafața exterioară a dintelui preparat în prealabil, fiind modelat la forma și mărimea cerută de caz. Fiecare strat este polimerizat separat cu ajutorul unei lămpi cu ultraviolete.

La final, fațeta trebuie lustruită extrem de bine cu ajutorul unor gume și polipanturi speciale.

Înainte de plasarea compozitului, este nevoie de o șlefuire moderată din partea exterioară a dintelui. Din punctul de vedere al șlefuirii, fațetele compozite sunt mai conservatoare decât cele ceramice, deoarece necesită îndepărtarea unei cantități mai mici de țesuturi dentare.

Când se indică cel mai des folosirea fațetelor compozite?

Fațetele compozite se folosesc în cazul unor schimbări mai mici sau imediate de necesitate în structura dinților:

  • fisuri sau schimbări de culoare pe suprafața dinților;
  • ușoare încălecări sau schimbări de poziție a unui dinte sau grup de dinți.

Materialele compozite nu pot restaura spații mari; din acest motiv, nu se recomandă în cazul dinților foarte scurți și abrazați, fracturilor dentare întinse sau pentru închiderea unor spații mari și inestetice între dinți sau în cazul obturațiilor mari preexistente .

La ce să vă așteptați de la fațetele compozite

Compozitele moderne pot asigura o estetică deosebită și au o durată de viață destul de bună (de la 5 la 10 ani). Oricum, fațetele dentare realizate prin metoda directă necesită o atenție deosebită din partea medicului stomatolog deoarece rezultatul final depinde în întregime de priceperea și de îndemânarea acestuia.

De aceea, alegerea unui medic specializat în asemenea lucrări este foarte importantă dacă v-ați decis pentru fațete compozite.

Când fațetele dentare nu reprezintă o bună opțiune pentru pacienți?

Medicul nu va recomanda folosirea fațetelor dentare în anumite situații, precum:

  • Pacientul are dinții cariați sau se confruntă cu afectiuni gingivale. De aceea, gingivita și cariile dentare trebuie tratate înainte de începerea tratamentului cu fațete.
  • Pacienții are dinți cu distrucții avansate. În cazul în care dintele a fost restaurat printr-o obturație extinsă, acesta nu va putea susține eficient o fațetă dentară. 
  • Pacientul are tulburări de ocluzie. 
  • Pacienții au fost diagnosticați cu bruxism sau „scrâșnirea” inconștientă a dinților în timpul nopții. Pentru că această problemă de sănătate poate conduce la fracturarea fațetelor, trebuie tratată înainte de aplicarea fațetelor. Folosirea gutierelor pentru bruxism pot reprezenta o opțiune de tratament.

Care sunt avantajele fațetelor compozite ?

Fațetele compozite pot fi confecționate pe parcursul unei singure vizite. Fațetele ceramice sunt construite în laboratorul dentar și, din acest motiv, necesită cel puțin două ședințe pentru a fi terminate.

Fațetele compozite sunt mai ieftine. Prețul lor este până la jumătate din cel al celor ceramice. Acestea se pot repara foarte ușor în cazul în care se deteriorează sau fracturează.

Care sunt dezavantajele fațetelor compozite ?

Fațetele compozite nu sunt atât de rezistente ca cele ceramice și tind să se fractureze sau să se ciobească mai ușor, necesitând atenție mărită din partea pacienților.

Fațetele compozite își schimbă culoarea și se pătează mult mai repede, având structura total diferită față de ceramică.

În cazul în care pacientul se regăsește în una dintre situațiile menționate mai sus, ar trebui să se informeze foarte bine deoarece există situații în care nu se pretează realizarea fațetarilor, ci a unui alt tip de lucrare protetică.

Compozitele moderne au o durată de viață între 5 și 10 ani. Fațetele dentare care se realizează prin metoda directă necesită o atenție mărită din partea medicului stomatolog. Motivul? Rezultatul final depinde în totalitate de priceperea și de îndemânarea acestuia.

Zâmbește vieții cu încredere!
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0