Când se recomandă înlocuirea unei lucrări protetice fixe

Lucrarea protetică ar trebui să ofere confort pacientului, să fie estetică, să protejeze dantura acestuia, dar și să fie longevivă. Există, însă, situații în care longevitatea unei lucrări protetice fixe este afectată și aceasta necesită înlocuire.

Când se recomandă înlocuirea unei lucrări protetice fixe

Sănătatea dentară este extrem de importantă, mai ales că afecțiunile dentare nu se vindecă, ci trebuie “reparate” de medicul stomatolog cu ajutorul unor "artificii".

Odată ce un dinte este afectat din punct de vedere structural, sănătatea dentară este amenințată. De aceea, este necesară o proteză dentară, care va repara daunele produse la nivelul dintelui, atât din punct de vedere structural, cât și din punct de vedere estetic. O asemenea lucrare protetică fixă poate fi folosită și pentru înlocuirea unui dinte care lipsește din varii motive.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Însă, uneori, e necesară înlocuirea unei lucrări protetice fixe, la un anumit interval după realizarea acesteia. Lucrarea protetică ar trebui să ofere confort pacientului, să fie estetică, să protejeze dantură acestuia, dar și să fie longevivă. Există, însă, situații în care longevitatea unei lucrări protetice fixe este afectată și aceasta necesită înlocuire.

Ce rol are lucrarea protetică fixă

Lucrarea protetică fixă este o piesă protetică ce restaurează morfo-funcțional unitățile masticatorii, poate fi unidentară, când un dinte a avut o carie extinsă care nu a mai putut fi restaurată printr-o obturație coronară (plombă) sau în caz de fractură, precum și în situația absenței unuia sau mai multor dinți, dar care au de o parte și de alta a breșei edentate dinți restanți.

Când se recomandă lucrarea protetică fixă

O lucrare protetica fixă se înlocuiește atunci când nu mai corespunde din punct de vedere funcțional, fizionomic și biologic.

Cel mai important factor în luarea acestei decizii este retracția gingivală cu expunerea rădăcinii dintelui stâlp ce pune probleme prin acumularea de resturi alimentare, placă bacteriană între gingie și lucrare.

Problemele la nivelul dinților sunt carii care uneori fac imposibilă restaurarea bontului și duc la extracția dintelui, iar la nivelul gingiei apare inflamația cu sângerări la periaj.

O lucrare veche pune probleme estetice din cauza vizibilității metalului și a rădăcinii dintelui, dar și din cauza modificării de culoare în timp a dinților naturali (ceramica își menține culoarea în timp).

Problemele funcționale apar când lucrarea este deteriorată, materialul ceramic este spart și este afectată ocluzia.

Persoanele purtătoare de lucrări protetice vechi pot sesiza, dincolo de disconfortul estetic, un gust sau un miros neplăcut al gurii, sângerări gingivale precum și retenționarea alimentelor în zona lucrării.

Oricare din aceste situații reprezintă un semnal de alarmă și un motiv pentru a se adresa medicului stomatolog.

Cum poți avea grijă de lucrările protetice fixe, prelungindu-se astfel termenul de valabilitate

În primul rând, îngrijirea și igiena dentară sunt esențiale pentru menținerea pentru o perioadă cât mai îndelungată a unei lucrări protetice fixe. Se recomandă spălarea cu atenție a lucrării protetice după fiecare masă, astfel încât să se îndepărteze resturile alimentare în totalitate. În acest scop, se recomandă cel puțin o dată pe zi (de preferat seara) folosirea aței dentare sau a unei periuțe interdentare, pentru eliminarea resturilor alimentare.

E indicat să se folosească apă de gură de cel puțin două ori pe zi, în scopul curățării și dezinfectării cavității bucale.

Vizitele regulate la cabinetul stomatologic sunt, de asemenea, esențiale pentru menținerea sănătății dentare, dar și pentru evitarea necesității de înlocuire a lucrării protetice fixe.

Specialiștii ne recomandă să mergem o dată la șase luni la medicul stomatolog pentru un consult de specialitate, fie că avem o lucrare protetica fixă sau nu. Controalele regulate permit medicului să depisteze problemele în stadiu incipient, iar astfel soluționarea acestora se face rapid, necostisitor și, poate cel mai important pentru mulți dintre noi, fără durere.

Amânarea consultului stomatologic vine la pachet cu o serie de riscuri pentru sănătatea dentară. Dacă ai o lucrare protetica fixă și observi următoarele simptome, mergi de urgență la dentist: inflamarea gingiei în dreptul lucrării protetice, apariția durerii, sângerările gingivale, migrarea lucrării, “spargerea” lucrării protetice sau halena.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Zâmbește vieții cu încredere!
 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0