Totul despre transplantul de ficat la copii

Transplantul de ficat este necesar la copii atunci cand ficatul acestora nu mai functioneaza si nu exista sanse de supravietuire fara inlocuirea sa. Transplantul de ficat este recomandat numai dupa ce medicii au incercat toate celelalte metode de tratament pentru salvarea ficatului copilului, insa fara reusita.

Transplantul de ficat este interventia chirurgicala prin care se inlocuieste organul bolnav cu unul sanatos, fie de la un donator decedat, fie cu o sectiune a ficatului unui pacient viu – in general o ruda apropiata, fie parintele copilului, fie un frate sau un unchi/ o matusa. Fiind un organ regenerabil, ficatul donatorului se va regenera si isi va recapata forma in cateva saptamani.

Cand e recomandat transplantul de ficat la copii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inlocuirea ficatului cu unul sanatos este recomandata numai atunci cand ficatul copilului nu mai functioneaza in parametri normali si cel mic nu mai are sanse de supravietuire.

Printre afectiunile care pot determina nevoia unui transplant de ficat la copii se numara:

 • Artezia biliara
 • Sindromul Allagile
 • Hepatita virala
 • Hemocromatoza
 • Cancer la ficat si alte tumori hepatice
 • Insuficienta hepatica (cauzata fie de boli autoimune, fie de supradoza de medicamente)
 • Alte afectiuni genetice.

Cum este pregatit copilul pentru transplantul de ficat?

In primul rand, copilului i se vor face o serie de teste si de analize pentru a se descoperi daca starea sa de sanatate este suficient de buna incat sa reziste unei asemenea interventii chirurgicale. Printre aceste analize si teste se numara analizele de sange, dar si testele imagistice precum ecografia abdominala si tomografia computerizata. Biopsia poate fi, de asemenea, necesara.

Inainte de interventie, parintii trebuie sa se asigure ca cel mic adopta o dieta sanatoasa si isi ia medicamentele conform indicatiilor primite de la medic.

Cum se desfasoara interventia chirugicala de transplant de ficat

Dupa ce se gaseste un ficat compatibil, copilul este pregatit pentru operatie. I se mai fac cateva analize pe ultima suta de metri, apoi este dus in sala de operatii si i se face anestezia. Interventia chirurgicala poate dura cateva ore, timp in care echipa alcatuita din medici chirurgici specialisti in transplant, gastroenterologi, anestezisti si asistenti va face tot posibilul pentru ca totul sa iasa ca la carte.

 

 

La final, copilul este dus la terapie intensiva, unde starea sa va fi monitorizata. Dupa ce starea copilului este stabilizata (poate dura cateva zile), acesta este dus intr-un salon, unde va fi in continuare monitorizat cu atentie, astfel incat sa se observe daca organismul celui mic accepta sau respinge ficatul transplantat.

Respingerea ficatului nou apare din cauza ca sistemul imunitar identifica tesuturi straine. In acest sens, sistemul imunitar produce anticorpi si alte celule pentru a incerca uciderea tesuturilor hepatice. Tratamentul medicamentos este necesar in aceasta perioada pentru neutralizarea sistemului imunitar, astfel incat acesta sa accepte organul nou.

Semne si simptome ale respingerii organului transplantat

 • Febra
 • Icter
 • Urina inchisa la culoare
 • Mancarimi la nivelul pielii
 • Durere de cap
 • Greata
 • Umflarea cavitatii abdominale.


In general, la cateva saptamani dupa transplant, organismul accepta noul ficat. In cazuri extrem de rare este necesar un al doilea transplant din cauza ca organismul refuza sa accepte ficatul sanatos.

Riscul de infectie dupa transplantul de ficat

Riscul de infectie este crescut in primele luni dupa transplant, din cauza ca sistemul imunitar al copilului este slabit. Intrucat medicamentele luate pentru reducerea riscului de respingere slabesc activitatea sistemului imunitar, e important ca cel mic sa fie tinut departe de persoane bolnave, intrucat este mai expus riscului de imbolnavire in aceasta perioada.

Viata copilului dupa transplantul de ficat

Dupa recuperarea post-operatorie, majoritatea copiilor traiesc vieti perfect normale. Este foarte important ca cel mic sa faca tot posibilul pentru a-si pastra noul ficat sanatos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0