Iti compari copilul cu altii? Iata ce efecte are acest obicei!

Parintii obisnuiesc sa isi compare copiii cu alti copii de aceeasi varsta, cu scopul de a ii motiva. Ei bine, nu toti copiii reactioneaza la fel de bine in aceasta situatie.

Fie ca este vorba despre un frate, un prieten sau un coleg de scoala, atunci cand copilul este comparat cu alt copil, poate dezvolta o serie de probleme atat cu el, cat si cu cel cu care este comparat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Specialistii ne recomanda sa folosim alte metode pentru a ne incuraja copilul, daca vrem ca performantele sale sa fie mai bune.

Efectele negative ale compararii copilului cu alti copii de varsta lor

Expunerea la stres – atunci cand este comparat in permanenta, copilul se poate simti stresat. Presiunea pusa pe el poate determina aparitia unor probleme precum anxietatea sau tulburarile de somn.

Scaderea stimei de sine – copilul care este comparat in mod regulat cu alti copii se poate simti incapabil sa faca anumite lucruri. Astfel, stima de sine scade, iar aceasta scadere va afecta atat performantele scolare ale celui mic, cat si dezvoltarea personala a copilului.

Senzatia ca eforturile sunt in zadar – copilul care va simti ca oricat de mult se straduieste, nu reuseste sa se comporte pe masura asteptarilor parintilor, va avea senzatia ca toate eforturile sale sunt in zadar, resemnandu-se. Odata ce se resemneaza cu acest gand, cel mic isi va pierde complet motivatia.

Instalarea timiditatii – daca copilul tau este mereu supus comparatiilor, va deveni extrem de timid in timpul interactiunilor sociale, mai ales in prezenta parintilor, pentru a se asigura ca nu creeaza prilejul pentru a fi comparat cu altcineva.

Pierderea interesului – vazand ca talentele si abilitatile sale nu sunt niciodata suficiente si comparatia tot apare, copilul isi va pierde interesul pentru activitatile care poate ca ii fac placere.

Distantarea fata de parinte – copilul care este in permanenta comparat cu alti copii de varsta lui va simti ca nu se comporta pe masura asteptarilor parintelui si ca il dezamageste pe acesta. Astfel, poate avea senzatia ca este neiubit si se poate distanta de parinte din cauza aceasta.

Rivalitatea intre frati/ prieteni/ colegi – cand este comparat cu un alt copil, cel mic se va simti gelos pe performantele celuilalt, avand senzatia ca parintele il prefera pe acela. Asadar, apare rivalitatea intre copii, care poate duce la conflicte majore. 

 

 

Cum sa il determini pe cel mic sa fie mai motivat

Daca vrei ca cel mic sa aiba performante mai bune la scoala, ar trebui sa stii cum sa il motivezi. Iata ce poti face in acest sens:

  • Apreciaza-i eforturile si lauda-l, chiar daca era loc de mai bine. Astfel, cei mic va capata incredere in sine si va avea performante mai bune.
  • Ajuta-l sa inteleaga ca e normal sa aiba puncte slabe si invata-l sa ceara ajutorul atunci cand simte nevoia.
  • Admira-i calitatile si arata-i ca este apeciat pentru acestea.
  • Nu seta asteptari nerealiste si nu avea pretentii exagerat de mari de la cel mic pentru ca astfel nu vei reusi sa il motivezi, ci doar sa il intimidezi.
  • Arata-i ca il iubesti in mod neconditionat, in ciuda rezultatelor pe care le are la scoala. Nu il lasa sa simta ca te rusinezi cu performantele sale. Poarta o discutie cu el, incurajeaza-l sa invete si sa se straduiasca mai mult, insa nu ii spune ca te-a dezamagit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0