Hipermetropia la adulti si la copii

Hipermetropia reprezinta un alt viciu de refractie, alaturi de miopie si astigmatism, care se manifesta printr-un efort vizual continuu pe care il depun ochii, atat pentru vederea la distanta, cat mai ales pentru aproape.

Cum apare?

Aproape toti copiii se nasc hipermetropi, deoarece ochii sunt inca mici, nedezvoltati la dimensiunile unui adult. Astfel, ei au nevoie de o dioptrie de plus pentru a vedea bine, insa, din fericire, exista in interiorul ochiului mecanisme care duc la “fabricarea” naturala a unei dioptrii de pana in +3,+4 sau chiar mai mari.

Cum se manifesta?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru ca lentila ochiului (cristalinul) fabrica aceasta dioptrie in mod uzual, se poate intampla ca, la copiii sau tinerii cu hipermetropie, sa nu suspecteze nimic cei din anturaj. Astfel, pacientii vad bine, insa acest lucru se face cu un efort continuu din partea ochilor, efort care poate duce la durere de cap spre sfarsitul zilei, mai ales dupa suprasolicitarea vederii de aproape. De asemenea, atat la copii, cat si la adulti, se poate ca imaginea din zona de aproape sa devina neclara si sa se amestece.

La copilul foarte mic (2-3 ani), hipermetropia de anumite valori, poate sa determine fuga ochiului spre nas (strabism convergent). Ochii obosesc in sustinerea dioptriei de plus si, ochiul cu dioptrie mai mare, incepe sa devieze.

Chiar daca sunt sau nu cazuri de hipermetropi in familie, nu inseamna ca nici copilul nu are nimic. El trebuie adus la un control de rutina, pentru a verifica valoarea dioptriilor, fara ca sa manifeste ceva.

Cum se compenseaza?

Prin dioptrii de plus, care se prescriu in functie de varsta pacientului si de asocierea sau nu cu strabismului convergent. Pentru ca la copii ochii sunt mai mici decat in cazul adultilor, ne asteptam in timp ca, pe masura inaintarii in varsta, dioptria sa scada in mod natural, fara corectie. In functie de dioptrie, sunt pacienti care pot renunta la un moment dat la corectia optica.

Asadar, pot fi copii cu dioptrie de +2.00/+2.50 carora sa nu le prescriem ochelari, dupa cum altora le prescriem toata aceasta dioptrie, daca se asociaza cu strabismul convergent.  Rolul ochelarilor in caz de strabism este sa anuleze efortul sustinut de ochi, anuland sau scazand deviatia oculara.

Citeste si Ce ochelari alegem pentru copii?

Recomandari generale

Acesti copii sau adulti trebuie sa-si poarte ochelarii mereu, iar timpul petrecut in zona de aproape este bine sa fie scazut (mai ales la telefon, tableta, calculator etc). Foarte importanta este si controlarea pozitiei de scris/citit, astfel incat sa se respecte o distanta de 40 cm. Practic, cu cat mai mic un ecran, cu atat mai mare efortul depus de ochi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0