Faptul că cei mici cred în Moș Crăciun este un lucru sănătos pentru dezvoltarea lor

Sărbătorile de iarnă au început, iar o dată cu ele, ne vin în minte și unele mituri, dintre care cel mai proeminent spune, de fapt, povestea lui Moș Crăciun. Psihologii sunt de părere că este un lucru absolut sănătos și că este bine că cei mici cred în bătrânelul cu barbă albă care aduce cadouri pentru copiii cuminți.
 
Aceasta este perioada anului în care multor copii li se povestește despre un bătrânel care trăiește la Polul Nord. Acesta știe ce își dorește fiecare copil din lume, "conduce" o sanie trasă de mai mulți reni și intră în casele noastre în noaptea dintre 24 și 25 decembrie, pentru a lăsa cadouri sub bradul împodobit.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Având în vedere cât de multe contradicții sunt prezente în această poveste, este surprinzător că atât de mulți copii consideră povestea una adevărată. Chiar și așa, cercetările făcute de Jacqueline D. Woolley, de la Universitatea Texas din Austin arată că 83% dintre copiii cu vârsta de 5 ani cred că Moș Crăciun este real.

În fiecare an, părinții trebuie să ia o decizie importantă, chiar mai importantă decât ce cadouri să cumpere sau ce să gătească pentru cina de Crăciun. 

Părinții copiilor mici se întreabă dacă ar trebui să promoveze mitul bătrânului vesel în costum roșu, numit Moș Crăciun. În timp ce părinții copiilor mai mari se întreabă ce vor spune atunci când copilul lor le va cere adevărul despre această poveste. La baza ambelor dileme se află una mai mare: Este bine pentru copii să creadă în Moș Crăciun? Cercetările din domeniul psihologiei dezvoltării sugerează că da, din cauza beneficiilor pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor.

Faptul că micuții cred în Moș Crăciun este normal și sănătos

În general, faptul că îi mințim pe cei mici este un lucru rău, dar pentru mulți copii, crezutul în Moș Crăciun este un lucru normal și este o parte sănătoasă a dezvoltării lor, spun psihologii.

Noțiunea unui bărbat care zboară în jurul lumii într-o sanie trasă de reni zburători, care intră în casele oamenilor pe horn și care aduce daruri multe,... toate acestea într-o singură noapte, este extrem de improbabil. Cu toate acestea, mitul lui Moș Crăciun este o tradiție lungă și puternică pentru multe familii, iar acest mit poate reîntări valorile bune.

Un psihiatru de copii crede că este un lucru bun ca micuții să creadă în acest mit. "Nu consider că este un lucru rău pentru copii să creadă în mitul în care cineva încearcă să facă oamenii fericiți dacă aceștia se comportă cum trebuie. Imaginația este o parte normală a dezvoltării copilului, iar imaginația ajută mințile creative să se dezvolte", este de părere dr. Matthew Lorber, psihiatru de copii la Lenox Hill Hospital, din orașul New York, citat de huffingtonpost.com.

O poveste "învelită" în mit, cu valori reale

Mitul lui Moș Crăciun este bazat pe un sâmbure de adevăr, pentru că până la urmă Sf. Nicolae a fost o persoană reală. El a devenit faimos pentru că oferea daruri și bani săracilor, iar aceste valori sunt cu adevărat importante, a mai spus dr. Matthew Lorber. "Este o poveste reală, are o valoare reală și este ceva care inspiră copiii", mai spune psihiatrul. Acesta este spiritul Crăciunului, deși, după cum adaugă dr. Matthew Lorber, cultura consumerismului poate că s-a îndepărtat de acel spirit.

Mitul lui Moș Crăciun întărește legăturile dintre oameni

Moș Crăciun este doar o figură "mitologică" în care cred mulți copii, pe lângă Iepurașul de Paște și Zâna Măseluță. Copiii își folosesc imaginația tot timpul, nu doar de Crăciun, chiar dacă știu că acele creații care rezultă din imaginația lor sunt ficțiune, nu sunt reale. De fapt, psihologii își fac mai degrabă griji în legătură cu copiii cărora le lipsește capacitatea de a scrie sau de a spune povești creative.

Povestea lui Moș Crăciun este atât de adânc înrădăcinată în cultura noastră populară, încât Moș Crăciun apare la mall, în multe seriale și filme TV, la serbarea de la școală și de la grădiniță. "Nu cred că am putea spune în mod necesar că este un lucru bun, dar eu aș spune cu siguranță că nu este un lucru dăunător", a spus Stephanie Wagner, psiholog clinician de la NYU Child Study Center, din New York, pentru LiveScience. Cu alte cuvinte, Crăciunul aduce familiile laolaltă, reunește oamenii, iar mitul lui Moș Crăciun reîntărește aceste legături între oameni, mai spune psihologul.

Totodată, tradiția de Crăciun reîntărește sau subliniază unele obiceiuri pozitive, cum ar fi faptul că cei mici îi scriu scrisori lui Moș Crăciun. Multor copii, de exemplu, nu le place să scrie, însă, vor face un efort pentru a scrie aceste scrisori, mai spune psihologul Stephanie Wagner.

Ce faci când copilul tău te întreabă dacă Moșul este real?

Atunci când copiii își întreabă părinții dacă Moș Crăciun este sau nu real (există sau nu), dr. Matthew Lorber spune că părinții trebuie să decidă dacă copilul lor este sau nu într-adevăr pregătit să cunoască adevărul despre Moșul. Cel mai bun mod prin care poți ține sub control această situație, ca părinte, este să îți întrebi copilul dacă el sau ea încă mai crede în Moș Crăciun. Dacă cel mic îți spune că da, crede în Moșul, poate că este prea devreme să îi spui adevărul. Când părinții decid să scoată la iveală adevărul, ei îi pot spune copilului că spiritul Crăciunului este real și ar putea să le spună despre St. Nicholas ori Sfântul Nicolae, care a fost o persoană reală.

În urma descoperirii faptului că Moș Crăciun nu este, de fapt, o ființă fizică reală, ar putea apărea poate cel mai mare beneficiu pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor. Mulți părinți își imaginează un moment brusc în care copilul lor cere adevărul. Însă procesul de descoperire este adesea mai treptat. De fapt, există o perioadă îndelungată în care copiii devin din ce în ce mai puțin siguri de existența lui Moș Crăciun. Spre sfârșitul acestei perioade, copiii pot căuta dovezi care să le confirme suspiciunile. Aici este momentul în care părinții pot ajuta. Un părinte care își deghizase scrisul de mână pe cadourile de la Moș Crăciun poate începe să folosească propriul scris de mână. De asemenea, poate pune mai devreme câteva cadouri "de la Moș Crăciun" sub brad, pentru a fi descoperite de copii. 

În cele din urmă, copiii sunt împuterniciți de sentimentul că și-au dat seama singuri. După ce au făcut descoperirea, ei devin parte din lumea adulților; sunt "părtași la secret" și pot obține și mai multe beneficii emoționale dacă li se acordă un rol în menținerea mitului viu pentru frații lor mai mici.

Deși copiii primesc toate cadourile, ei nu sunt singurii care culeg toate beneficiile tradiției Moșului. Implicarea în miturile culturale le permite adulților să își amintească în mod viu propriul sentiment de uimire din copilărie și să creeze oportunități distractive pentru cei dragi lor. În cele din urmă, întreaga familie beneficiază. Copiii cresc din punct de vedere emoțional și cognitiv, iar părinții au ocazia să petreacă puțin din timpul lor visând alături de cei mici.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Encounter with reality: children's reactions on discovering the Santa Claus myth - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7842832/ 
Ho! Ho! Who? Parent promotion of belief in and live encounters with Santa Claus. - https://psycnet.apa.org/record/2016-38374-011 
Children’s understanding of physical possibility constrains their belief in Santa Claus. - https://psycnet.apa.org/record/2014-57572-001 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0