E posibil ca ora pranzului si pauzele sa influenteze alimentatia copiilor

Daca ii intrebati pe copii care este partea preferata dintr-o zi de scoala, majoritatea vor raspunde pranzul si pauzele. Dar potrivit oamenilor de stiinta, momentul acestor evenimente este important atunci cand vine vorba despre alimentatia si activitatea fizica a copiilor.

Noul studiu ar putea ajuta scolile sa dezvolte politici de promovare a sportului si a unui regim alimentar sanatos pentru copii, au precizat autorii studiului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„In general, concluziile noastre sugereaza ca obiceiurile din pauze si de la pranz sunt interconectate. Totusi, alegerile alimentare specifice si nivelul de activitate fizica al copiilor ar putea sa depinda de momentul si durata pauzelor si a pranzului” a declarat cercetatorul Gabriella McLoughlin intr-un comunicat de presa al American Society for Nutrition (Societatii Americane de Nutritie).

McLoughlin, doctorand la Universitatea Illinois, Urbana-Champaign, urmeaza sa prezinte studiul duminica, la Chicago, in cadrul conferintei anuale a societatii. Pentru studiu, cercetatorii au analizat ce au mancat la pranz si activitatea fizica a 151 de copii din clasele a patra si a cincea. Toti luau pranzul imediat inainte sau imediat dupa pauza. Cea mai mare parte a cercetarilor s-a concentrat asupra aportului nutritional sau activitatii fizice din timpul pauzei. Liderul studiului, Naiman Khan sustine ca „este pentru prima oara cand se masoara in mod obiectiv aportul de alimente de la pranz, coroborat cu activitatea fizica si cand se ia in considerare durata si momentul”. Kahn este profesor asistent de kinesiologie si de sanatate publica la universitate.

Cercetatorii au descoperit ca elevii care aveau pauza inainte de pranz risipeau mai putina mancare. In schimb, cei care luau pranzul inainte de pauza consumau mai multe legume. Desi U. S. Centers for Disease Control and Prevention (Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite) recomanda pauza inainte de pranz pentru a reduce risipa de alimente, cercetatorii sustin ca acest orar si timpul pe care coiii il au la dispozitie pentru a manca si a se juca, ar putea avea efecte nedorite cu privire la ceea ce mananca si cat de mult sport fac.

Studiul a aratat ca elevii carora li s-a acordat mai mult timp pentru pranz si pauza si care mancau inainte sa se joace, erau mai activi. La fel s-a intamplat si in cazul copiilor care beneficiau de mai putin timp pentru pranz si pauza. Acesti elevi erau mai activi daca aveau pauza inainte de masa.

„Intentionam sa transmitem rezultatele studiului profesorilor, directorilor scolilor si organelor legislative pentru a facilita implementarea politicilor pe baza unor dovezi care sa ii ajute pe copii sa respecte recomandarile zilnice in ceea ce priveste activitatea fizica si nutritia” a mai spus Khan.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0