Dispozitive de urmarire, un confort psihic pentru parintii copiilor autisti

Un nou sondaj sugereaza ca dispozitivele electronice de urmarire ar putea sa-i linisteasca pe parintii care se tem ca copiii lor autisti ar putea sa se rataceasca si sa fie in pericol.

Cu ajutorul dispozitivului „parintii au fost mai inclinati sa-si lase copilul sa petreaca timp cu familia si prietenii” a explicat liderul echipei de cercetare, dr. Andrew Adesman.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Atunci cand exista ingrijorari atat de mari aociate cu posibila ratacire a copiilor, parintii nu sunt prea des de acord sa-si lase copiii sa petreaca timp in aer liber fara supravegherea lor” a precizat Adesman. „Dar un dispozitiv electronic de urmarire reprezinta o forma suplimentara de asigurare ca in cazul in care se intampla ceva, riscurile ar putea fi diminuate.”

96% dintre parintii participanti la sondaj care au precizat ca folosesc dispozitive electronice de urmarire pretind ca acestea le-au imbunatatit calitatea vietii, a precizat Adesman. Acesta este seful sectiei de pediatrie de comportament si dezvoltare in cadrul Centrului Medical Pediatric Cohen din New York.

„Este cel mai mare studiu de pana acum referitor la copiii cu autism care s-au ratacit. Este de asemenea, primul studiu care a incercat sa stranga in mod sistematic date de la familii legate de experienta folosirii unor astfel de dispozitive” a precizat Adesman.

Parintii cu copii autisti au fost invitati sa participe la sondaj prin intermediul organizatiilor de autism la nivel mondial, iar echipa lui Adesman a colectat raspunsurile la sondaj a peste 1300 de parinti. Tuturor li s-au pus anumite intrebari legate de gravitatea afectiunii copilului lor, de episoadele anterioare de ratacire si ce masuri au luat in trecut pentru diminuarea acestui comportament.

Inainte de a folosi un dispozitiv de urmarire, 87% dintre parinti au precizat ca ingrijorarile legate de ratacirea copiilor le-au influentat deciziile despre timpul petrecut de copiii lor cu alti copii. Doar 60% dintre parinti au fost preocupati de acest aspect in timp ce foloseau un astfel de dispozitiv.

Potrivit spuselor lui Adesman, studiul a incercat sa evalueze anxietatea si stresul parintilor asociat cu ingrijorarile de ratacire a copiilor. Cercetatorii au vrut sa inteleaga mai bine aceasta problema, despre care Adesman este de parere ca a fost studiata necorespunzator pana acum.

Unul dintre experti a precizat ca s-a bucurat ca un astfel de studiu a fost publicat.

„Nu sunt deloc surprins de aceste cercetari, dar ma bucur ca s-au desfasurat” a precizat Thomas Frazier, responsabilul-sef al sectiei stiintifice a Autism Speaks.

Studiul „stabileste ceea ce am banuit de mult timp despre persoanele cu autism sau cu dizabilitati de dezvoltare si nevoia de a-i urmari din varii motive” a precizat Frazier. „Cel mai important este ca daca se ratacesc, acestea pot fi gasite usor si aduse inapoi. Dar si din punctul de vedere al chestiunilor legate de calitatea vietii, dupa cum arata studiul”.

Experienta personala si clinica a lui Frazier l-a ajutat sa inteleaga confortul psihic mai mare de care ar putea beneficia parintii care folosesc dispozitive electronice de urmarire. Acesta a explicat ca majoritatea copiilor cu autism nu percep ideea de limite, lucru pe care l-a experimentat personal cu fiul sau.

Acum 10 ani, Frazier si sotia sa au avut nevoie de un caine politist pentru a-si gasi fiul care se ratacise in padure. Acesta considera ca un astfel de scenariu ar fi putut fi evitat cu un dispozitiv electronic de urmarire.

Adesman sustine ca s-au schimbat multe in ultimul deceniu. „In ultimii ani, se constientizeaza tot mi mult ca este ceva obisnuit ca persoanele care sufera de tulburari de spectru autist sau alte tulburari sa rataceasca” a precizat acesta.

Un sondaj recent realizat de U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite) a preconizat ca aproape 250.000 de copii cu autism sau tulburari de dezvoltare se ratacesc in fiecare an, a subliniat Adesman.

„Este o cifra incredibila. Uneori aceste episoade de ratacire sunt inofensive sau cu final tragic, precum inec, accident de masina sau alte tipuri de accidente. Ratacirea reprezinta cea mai des intalnita cauza de deces in randul copiilor cu autism care merg la scoala, in general acestia se ineaca” a adaugat acesta.

Desi Adesman a sugerat ca dispozitivele electronice de urmarire ar putea sa-i ajute pe perinti sa-si gaseasca copilul inainte de producerea unei tragedii, mai exista cateva chestiuni incluse in sondaj, cu care parintii sustin ca se confrunta.

42% din parintii care nu folosesc astfel de dispozitive le evita deoarece copilului fie nu i-ar placea sa le poarte, fie nu i s-ar potrivi. In plus, 44% din acestia sustin ca dispozitivele sunt prea costisitoare, dupa cum a aratat studiul.

Frazier a precizat ca dispozitivele de urmarire pot ajunge pana la 200 de dolari, in functie de produs si compania care il vinde.

Acesta a adaugat ca dispozitivele s-au schimbat considerabil in ultimii ani. Nu mai sunt voluminoase si exista o mare varietate de optiuni care se pot purta pe incheieturi sau prinse de haine. Acesta ii incurajeaza pe parinti sa incerce mai multe tipuri pentru a stabili ce li se potriveste copilului lor.

„In cazul familiilor care nu beneficiaza de mijloacele financiare necesare, uneori exista resurse locale, precum consiliul local pentru dizabilitati de comportament sau alte grupuri locale care sunt dispuse sa le ofere un imprumut sau finantare” a recomandat Frazier. „Este posibil una dintre cele mai bune modalitati de utilizare a respectivei finantari.”

Studiul urmeaza sa fie prezentat la San Francisco in cadrul conferintei anuale a Societatilor Academice de Pediatrie. Cercetarile prezentate in cadrul conferintelor sunt considerate preliminare pana la publicarea intr-o revista revizuita de colegii din domeniu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0