Magia Craciunului: Cum sa nu iti rasfeti copilul de sarbatori

Perioada sărbătorilor de iarnă este cea în care copiii sunt în centrul atenției, însă acest lucru poate fi dăunător dacă părinții și alți adulți din jurul celor mici nu țin lucrurile sub control. Iată ce îl poți învăța pe cel mic despre magia Crăciunului și despre cadouri.

Crăciunul este o perioadă plină de lumină și bucurie atât pentru pentru mici cât și pentru cei mari, în care oamenii împodobesc bradul de Crăciun, fac schimb de cadouri și dau mese îmbelșugate pentru cei dragi, în jurul cărora se adună să discute și să râdă. Însă lumea prezentului tinde să pună accentul pe a cheltui mulți bani de sărbători, când suntem asaltați cu oferte care mai de care de la toate magazinele și când ne simțim aproape obligați să facem risipă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Astfel, și copiii pot aluneca foarte ușor spre un răsfăț exagerat, având în vedere multitudinea de cadouri cu care sunt copleșiți de familie și de rude. De aceea, e important ca adulții să fie cei care devin mai conștienți de ce ar trebui să însemne cu adevărat Crăciunul, să se oprească din goana după cadouri scumpe (sau inutile) și să pună accentul pe valorile reale ale sărbătorii: bunătatea, recunoștința și odihna după un an de muncă.

Sfaturi de Crăciun pentru părinți 

Pentru a evita să îți răsfeți copilul în exces în luna cadourilor și să-l înveți mai multe despre magia Crăciunului, încearcă o serie de strategii care se pot dovedi eficiente.

Stabilește regula celor 4 cadouri din scrisoarea pentru Moș Crăciun

Nu învăța copilul cu zeci de cadouri sub brad, pentru că ar putea percepe în mod eronat sărbătoarea Crăciunului. Când este foarte mic, oricum cadourile nu înseamnă nimic pentru el, dar când începe să se dezvolte, e bine să îi explici cum stau lucrurile cu acestea.

Cam de când începe să meargă la școală, stabilește regula celor 4 lucruri pe care cel mic are voie să i le ceară Moșului și anume: ceva ce îi trebuie, ceva ce poate purta, ceva ce poate citi și ceva ce își dorește. Astfel, copilul poate alege câte un obiect din fiecare categorie, pe care îl va cere în dar de la Moș Crăciun, obținând astfel și lucruri utile (care îi vor fi de folos în viitorul apropiat, dar și pe termen lung), dar și satisfăcându-și dorințele care pot să nu aibă nicio legătură cu spiritul practic.

Învață-l pe cel mic care este diferența dintre nevoi și dorințe

Copilul trebuie să știe diferența dintre un lucru de care are nevoie (de pildă, o geacă nouă sau o pereche de încălțări) și un lucru pe care și-l dorește, pur și simplu (de pildă, un ceas inteligent). Apoi, ajută-l să își seteze dorințe realiste pe care să le treacă pe lista pentru Moș Crăciun. În acest fel, eviți dezamăgirea copilului dacă nu găsește sub brad cadourile foarte scumpe sau complet nerealiste pe care i le-a cerut Moșului.

Învață-l pe cel mic să împartă cu alți copii

Povestește-i copilului că există unii copii la care Moșul ajunge mai greu și învață-l să doneze unui asemenea copil o jucărie veche, dar în stare bună, de exemplu, de fiecare dată când el primește una nouă. Astfel, vei dezvolta compasiunea celui mic și îl vei încuraja să își ajute semenii.

Implică-l în acțiuni caritabile

Fii la curent cu acțiunile umanitare care se petrec la voi în comunitate și, pe cât posibil, mergi împreună cu copilul atunci când faceți donații pentru cei aflați la nevoie. Pe măsură ce copilul începe să înțeleagă anumite lucruri, implică-l în acțiuni caritabile. Dacă mergi la un orfelinat pentru a dărui copiilor cadouri de Crăciun, implică-l și pe cel mic în această acțiune și explică-i ce se întâmplă. 

Astfel, acesta va înțelege că sunt și copii care nu au părinți să le ofere tot ce își doresc și va aprecia de două ori mai mult orice lucru primește în dar de Crăciun, precum și privilegiul de a avea familia alături în această perioadă. Un alt avantaj al acestor acțiuni în familie constă în faptul că, la maturitate, copilul va avea deja formate aceste tendințe de a-i ajuta pe cei din jur.

Poartă discuții cu alți adulți cu privire la adevăratul spirit al sărbătorilor

Crăciunul nu înseamnă zeci de cadouri scumpe și munți de mâncare, dintre care o parte vor ajunge la coșul de gunoi pentru că sunt de prisos. Mai degrabă, este un moment în care te odihnești, ești recunoscător pentru ce ai primit de-a lungul anului și faci planuri pentru anul viitor. De asemenea, este și un prilej în care te reconectezi cu persoanele dragi pe care le vezi mai rar.

Asistând în repetate rânduri la discuții dintre adulți cu privire la adevăratul spirit al Crăciunului, copilul va asimila, treptat, informațiile. Încurajează-l ca, în această perioadă specială, să fie și mai bun și mai atent cu cei din jur, să ajute (poate chiar la treburile casnice sau în comunitatea în care trăiți), dar și să mulțumească pentru tot ce i se oferă. 

Încurajează-l să facă el însuși cadourile pe care le oferă

Fie că este vorba despre simple felicitări, fie despre decorațiuni făcute cu mânuțele lui, încurajează-ți copilul să facă, pentru cei dragi, cadouri de Crăciun. Muncind cu mâinile lor pentru aceste cadouri, cei mici vor aprecia altfel cadourile pe care, la rândul lor, le vor primi. Mai mult decât atât, pregătirea unor astfel de cadouri poate fi o activitate de familie extrem de plăcută.

Oferă-i sărbători de neuitat

Crăciunul este un prilej minunat pentru a construi amintiri. Un copil care nu este fericit în preajma Crăciunului poate deveni rapid izolat și neliniștit. Fiecare copil care are sărbători pline de căldură și iubire va avea ceva spre care să se uite înapoi când va crește. Indiferent de unde se va afla în viață, va rămâne cu acel sentiment cald de dragoste, bucurie și emoție care îl înconjura în copilărie de Crăciun. Lucruri simple precum împodobirea bradului și prezența părinților și a altor persoane dragi (mai relaxate acum decât în timpul anului) sunt aspecte pozitive pe care copiii le vor duce mai departe și le vor transmite ulterior copiilor lor.

Cum restabilești magia Crăciunului?

Mulți părinți le spun copiilor că Moș Crăciun este acel individ cu barbă albă care se strecoară pe horn și le aduce cadouri, iar cei mici rămân cu impresia că e vorba de o persoană anume care face aceste lucruri. Dacă nu i-ai spus celui mic că Moș Crăciun nu este o persoană reală, iar el începe să înțeleagă la un moment dat sau află de la alți copii că părinții și bunicii sunt cei care îi pun cadourile sub brad, nu te neliniști, ci abordează cu tact problema. 

Explică-i copilului că, acum că este suficient de mare încât să înțeleagă, îi poți spune în sfârșit că Moș Crăciun nu este o persoană în carne și oase, ci este un simbol al bunătății și dăruirii. Și că, având în vedere că oricare dintre noi poate întruchipa acest simbol, de acum înainte, poate fi el însuși Moș Crăciun pentru alte persoane. 

Cu alte cuvinte, spune-i celui mic că el însuși are puterea să aducă bucurie și puțină magie în viețile celor din jur. Întreabă-l pentru cine ar vrea să fie Moș Crăciun în acest an și ajută-l să pregătească un cadou potrivit pentru persoana respectivă. Copilul poate alege pe cineva din familie sau pe unul dintre prietenii lui, dar să nu te surprindă dacă cel mic va vrea să fie Moș Crăciun pentru un vecin cu care sunteți în relații bune sau pentru un coleg de la școală care trăiește într-o familie cu mai puține posibilități.

Explică-i diferențele dintre sărbători

Când copilul este suficient de mare pentru a înțelege astfel de aspecte, explică-i faptul că nu toată lumea sărbătorește Crăciunul și că este important să știm diferențele de cultură. În esență, Crăciunul este o sărbătoare creștină, deci evreii, musulmanii și budiștii nu îl sărbătoresc. Sigur că, dacă se află în familii mixte sau pur și simplu le face plăcere, și aceștia vor împodobi un brad de Crăciun sau vor prelua alte obiceiuri din preajma acestor sărbători.

Fără să intri în detalii prea complicate pentru cel mic, care să-i depășească înțelegerea, important este ca acesta să înțeleagă că în lume există diversitate și că e necesar să acceptăm diferențele dintre oameni și felul în care sărbătoresc diverse momente.

Având în vedere că trăim într-o epocă în care libertatea de gândire este extrem de importantă și exercitată de tot mai mulți oameni, nu trebuie să fii creștin pentru a sărbători Crăciunul și nici nu trebuie să crezi într-o putere superioară. Crăciunul poate fi privit mai degrabă, cum spuneam, ca un moment în care suntem recunoscători pentru tot ce avem și ne bucurăm de timpul petrecut cu cei dragi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Netdoctor - 7 ways not to spoil your child this Christmas
https://www.netdoctor.co.uk/parenting/a27379/ways-not-to-spoil-your-child-this-christmas/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0