Cum sa nu iti rasfeti copilul de sarbatori

Perioada sarbatorilor de iarna este cea in care copiii sunt in centrul atentiei, iar acest lucru poate fi daunator daca parintii si alti adulti din jurul celor mici nu tin lucrurile sub control.

Pentru a evita sa iti rasfeti copilul in exces in luna cadourilor, poti folosi cateva strategii eficiente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fa regula celor 4 cadouri din scrisoarea pentru Mos Craciun

Nu invata copilul cu zeci de cadouri sub brad pentru ca ar putea percepe in mod eronat sarbatoarea Craciunului. Fa regula celor 4 lucruri pe care cel mic are voie sa i le ceara Mosului: ceva ce isi doreste, ceva ce ii trebuie, ceva ce poate purta si ceva ce poate citi. Astfel, copilul poate alege cate un obiect din fiecare categorie, pe care il va cere in dar de la Mos Craciun.

Invata-l pe cel mic care este diferenta dintre nevoi si dorinte

Copilul trebuie sa stie diferenta dintre un lucru de care are nevoie (de pilda, o geaca noua) si un lucru pe care si-l doreste, pur si simplu (de pilda, un ceas inteligent). Apoi, ajuta-l sa isi seteze dorinte realiste pe care sa le treaca pe lista pentru Mos Craciun. In acest fel, eviti dezamagirea copilului daca nu gaseste sub brad cadourile foarte scumpe pe care i le-a cerut Mosului.

Invata-l pe cel mic sa imparta cu alti copii

Povesteste-i copilului ca exista unii copii la care Mosul ajunge mai greu si invata-l sa doneze unui asemenea copil o jucarie veche, de fiecare data cand el primeste una noua. Astfel, vei dezvolta compasiunea celui mic si il vei incuraja sa isi ajute semenii.

 

 

Implica-l in actiuni caritabile

Pe masura ce copilul incepe sa inteleaga anumite lucruri, implica-l in actiuni caritabile. Daca mergi la un orfelinat pentru a darui copiilor cadouri de Craciun, implica-l si pe cel mic in aceasta actiune. Astfel, acesta va aprecia de doua ori mai mult orice lucru primeste in dar de Craciun, precum si privilegiul de a avea familia alaturi in aceasta perioada. Un alt avantaj al acestor actiuni consta in faptul ca cel mic, la maturitate, va dezvolta aceeasi tendinta de a ii ajuta pe cei din jur prin actiuni caritabile.

Poarta discutii cu alti adulti cu privire la adevaratul spirit al sarbatorilor

Asistand in repetate randuri la discutii dintre adulti cu privire la adevaratul spirit al Craciunului, copilul va asimila, treptat, informatiile. Incurajeaza-l sa fie mai bun in aceasta perioada, sa ajute (poate chiar la treburile casnice sau in comunitatea in care traiti), dar si sa multumeasca pentru tot ce i se ofera.

Incurajeaza-l sa faca chiar el cadouri DIY pentru apropiati

Fie ca este vorba despre simple felicitari handmade, fie despre decoratiuni facute cu manutele sale, incurajeaza-ti copilul sa faca, pentru cei dragi, cadouri de Craciun. Muncind cu mainile lor pentru aceste cadouri, cei mici vor aprecia altfel cadourile pe care, la randul lor, le vor primi. Mai mult decat atat, facutul cadourilor DIY poate fi o activitate de familie extrem de placuta si va puteti crea amintiri de neuitat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0