Cum sa iti protejezi copilul de capcanele internetului

Incepand de la varste foarte mici, chiar de la 1-2 ani, copiii au acces la internet, fiind lasati de parinti sa se uite la desene animate, la diverse video-uri, dar si sa se joace pe telefon sau tableta. Ce pot face, insa, parintii pentru a-i proteja pe cei mici de riscurile la care ii expune internetul?

Internetul poate oferi copilului prilejul de a invata, de a comunica, dar si de a combate plictiseala. Asadar, accesul la internet nu este neaparat un lucru rau. Atat timp cat accesul este limitat, iar parintii monitorizeaza cu atentie activitatea celor mici in mediul online, copilul nu este expus unor riscuri majore.

Ce poti face pentru a-ti proteja copilul de capcanele internetului

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Informeaza-te – in calitate de parinte, trebuie sa fii informat. Asta inseamna ca trebuie sa stii cum verifici istoricul activitatii pe internet a celui mic, cum poti bloca accesul la anumite pagini, dar si ce pericole exista intr-o anumita perioada pe internet – de pilda, celebrul joc denumit balena albastra, care instiga copiii si adolescentii la suicid.

Nu permite, pana la o anumita varsta, accesul la internet in intimitate – copiii ar trebui sa foloseasca tableta sau telefonul in spatiile comune ale casei, sub atenta observatie a adultilor. In acest fel, riscurile sunt reduse la minimum.

Foloseste o aplicatie care limiteaza timpul petrecut de copil online – pentru a te asigura ca cel mic nu pierde prea mult timp navigand pe internet, poti folosi o aplicatie cu ajutorul careia sa restricionezi timpul petrecut online.

Foloseste o aplicatie de tip detectiv – exista aplicatii care permit parintelui sa monitorizeze locatia copilului prin GPS ori care ii ofera acces adultului inclusiv la email-urile sau mesajele celui mic. Pe masura ce copilul inainteaza in varsta, ar trebui sa discuti cu el despre aceasta aplicatie si, la un moment dat, chiar sa renunti la ea, astfel incat sa nu ii pierzi increderea. Dupa ce ajunge la varsta de 7 ani, o asemenea aplicatie l-ar putea face sa se simta lezat.

Discuta cu copilul tau despre impartasirea informatiilor cu caracter persoanal pe internet – copilul trebuie sa inteleaga ca nu e in regula sa isi spuna/ expuna datele personale pe internet, indiferent de context. Numele complet, adresa si alte informatii personale pot fi folosite de persoane rau intentionate in scopuri periculoase, iar copilului trebuie sa ii explici toate aceste lucruri.

Explica-i celui mic la ce pericole se expune daca vorbeste cu strainii, chiar si pe internet – atunci cand navigheaza pe internet, copiii pot avea senzatia ca sunt protejati si ca pot vorbi cu oricine, orice, fara sa li se intample ceva rau. Acestia trebuie sa inteleaga ca strainii pot fi la fel de periculosi si pe retelele sociale, cum sunt pe strada. Asadar, ideal este sa nu raspunda mesajelor primite de la straini, ba chiar sa le arate parintilor.

Stabileste anumite reguli cu privire la postarile pe care copilul le poate face pe retelele sociale – in calitate de adult, stii exact ce e in regula sa postezi pe Facebook, de pilda. Insa in calitate de copil nu detii informatiile necesare pentru a discerne lucrurile. Discuta, asadar, cu copilul tau si stabiliti impreuna un set de reguli cu privire la ce NU se poate posta pe internet – momentul in care plecati in vacanta si casa ramane nesupravegheata, fotografii in care copilul e sumar imbracat, precum si detalii cu privire la viata de familie pe care o aveti. Explica-i copilului cum ar putea o persoana rau intentionata sa foloseasca acele informatii, astfel incat el sa inteleaga ca nu e vorba despre o regula fara sens.

Varsta la care specialistii considera ca e in regula ca un copil sa aiba cont pe retelele sociale este de 13 ani – inainte de aceasta varsta, psihologii sustin ca nu este benefic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1