Cum iti pregatesti copilul pentru venirea pe lume a unui frate?

Nasterea unui frate poate avea un impact emotional major asupra copilului, mai ales daca acesta este primul nascut. Abordarea parintilor este cea care face diferenta dintre o experienta placuta si una deloc pe gustul celui mic – iata cum sa iti pregatesti copilul pentru venirea pe lume a unui frate!

 

Pregatirile pentru nastere, nasterea in sine si apoi aducerea nou-nascutului acasa muta atentia adultilor de la primul nascut, catre ultimul nascut. Toate schimbarile ce apar odata cu un frate mai mic pot fi coplesitoare pentru copilul mai mare, care poate dezvolta o serie de probleme din aceasta cauza. Pentru ca scenariul sa fie pozitiv pentru toata lumea, e important ca parintii sa il pregateasca cum se cuvine pe cel ce va deveni frate mai mare.

Iata cum il poti pregati pe cel mic pentru venirea noului membru in familie:

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Transforma totul intr-o poveste – copiilor le plac povestile, asa ca inventeaza o poveste care sa te ajute sa ii dai vestea cea mare. Introdu in poveste si un frate mai mare, care va ocroti mezinul si isi va ajuta parintii sa aiba grija de acesta.

 

Dezbate pe parcursul sarcinii venirea noului membru in familie – inca de la inceputul sarcinii e recomandat sa ii explici fratelui mai mare ce urmeaza sa se intample. In acest fel, acesta isi va seta niste asteptari in conformitate cu realitatea. Explica-i ca bebelusii plang noaptea, ca au nevoie de mami mai des decat copiii mai mari, care sunt capabili sa se descurce singuri, dar si ca el va ramane la fel de important pentru tine.

Discuta si problema geloziei, explicandu-i copilului ca nu trebuie sa fie gelos pe atentia primita de bebelus, intrucat este vorba doar despre o perioada, insa ei sunt la fel de importanti pentru voi, parintii.

Planuieste in detaliu nasterea si venirea nou-nascutului acasa – pe masura ce se apropie data nasterii, pregateste totul in detaliu, astfel incat fratele mai mare sa nu ramana pe dinafara. Asadar, stabileste unde si cu cine va sta cat timp tu vei fi la spital pentru a-i naste fratele/ sora. Nu te feri sa ii spui adevarul, chiar este indicat ca cel mic sa stie ca va sta cu bunica/ matusa sau alta persoana apropiata, cat timp mami si tati se duc la spital pentru ca bebe sa se nasca. Aranjeaza lucrurile in asa fel incat copilul sa fie adus de cineva la spital pentru a-si cunoaste fratele imediat dupa nastere. In acest fel, el nu se va simti exclus.

Dupa venirea acasa, incearca sa il incluzi pe fratele mai mare in activitatile ce tin de ingrijirea nou-nascutului, astfel incat sa nu se simta neglijat. Roaga-l sa te ajute sa sterilizezi suzete, sa iti dea scutece sau sa ii alegeti impreuna hainute bebelusului. Chiar daca oboseala te poate face sa iti pierzi rabdarea, fa un efort si implica-l pe cel mic in activitatile de acest gen, intrucat ii va prinde foarte bine sa simta ca participa la ingrijirea bebelusului.

Petrece-ti in continuare timp doar cu fratele mai mare – dupa nasterea bebelusului, poti fi tentata sa iti petreci tot timpul cu acesta, pentru a supraveghea indeaproape lucrurile. Ei bine, fratele mai mare are nevoie de timp petrecut numai cu mama, astfel incat sa se simta in continuare important si sa simta ca legatura speciala cu mama nu a fost rupta odata cu nasterea fratelui mai mic. Asadar, cand bebelusul doarme sau sta cu altcineva, joaca-te cu fratele mai mare, citeste-i o poveste sau gateste impreuna cu el.

Incurajeaza-l sa spuna ce simte – fratele mai mare poate simti ca nu mai este bagat in seama de cand a venit bebelusul in familie. Discuta cu copilul si incurajeaza-l sa iti spuna ce il nemultumeste. Spune-i ca il intelegi si abia apoi ofera-i argumente si solutii.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0