Copiii si sporturile de iarna - cum te asiguri ca cel mic este in siguranta

Sporturile de iarnă reprezintă un prilej de bucurie pentru oricine, indiferent de vârstă, însă copiii par să fie cei care se bucură la intensitate maximă de acestea. Ce poți face, în calitate de părinte, pentru a te asigura că micuțul tău este în siguranță pe pârtie sau la patinoar? Îți spunem noi! 

Indiferent de activitatea desfășurată de copil, pe pârtie sau pe patinoar, riscul de accidentare este permanent. Totuși, părinții pot lua anumite măsuri pentru a reduce riscurile ori pentru a diminua la minimum daunele provocate de o posibilă accidentare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Iată ce măsuri poți lua!

Îmbracă-ți copilul corespunzător 

Copiii sunt expuși unui risc mai mare de degerături decât adulții. Cel mai bun mod de a preveni acest lucru este să te asiguri că micuțul tău este îmbrăcat corespunzător și că nu petrece prea mult timp pe vreme extremă.

Așadar, atunci când acesta iese afară, la joacă în zăpadă sau la săniuș, e important să fie îmbrăcat în mai multe straturi de haine. În partea de sus, ar trebui să poarte un tricou cu mâneci lungi (termic sau de lână). Apoi ar trebui să mai pună pe el un pulover gros. Dacă poți, alege haine care sunt din alte țesături decât bumbac, pentru că bumbacul nu ține de cald. Ultimul strat trebuie să fie waterproof.

În acest fel, te asiguri că cel mic nu se va uda până la piele, în ciuda faptului că stă în zăpadă.  Ai grijă ca micuțul tău să nu stea afară în blugi sau în pantaloni din bumbac, pentru că acestea nu-i vor ține de cald. Pantalonii impermeabili (cum ar fi pantalonii de schi) sunt cei mai buni.

Șosetele de lână sau șosetele care conțin un amestec de lână și fibre sintetice sunt cele mai indicate pentru când copilul urmează să petreacă mai mult timp la joacă, în aer liber.  Apoi, încălțările alese trebuie să fie și ele rezistente la apă, dar și călduroase. Tălpile din cauciuc cu benzi groase sau caneluri oferă cea mai bună rezistență la alunecare. Asigură-te că nu sunt prea încăpătoare (șosetele suplimentare pot ajuta) și nici prea strâmte – nu numai că se vor ciupi, dar vor îngreuna și circulația la nivelul picioarelor.

Căciula, mănușile și fularul nu numai că protejează copilul de frigul de afara, însă totodată îl pot proteja și în caz de accidentare.

Pune-i la dispoziție echipamentul necesar 

Dacă micuțul tău vrea pe pârtie, la săniuș, cumpără-i o sanie, iar dacă vrea la schi sau snowboard, cumpără-i sau închiriază-i un echipament potrivit. Dacă, în loc de sanie, cel mic va folosi tot felul de improvizații precum colacul ori sacii de gunoi, riscul de accidentare este mult mai mare. 

Dacă vrea să schieze, copilul tău are nevoie și de cască și de ochelari de protecție. Leziunile grave ale capului pot fi prevenite cu utilizarea corectă a căștii. Verifică echipamentul copilului la începutul fiecărei zile de schi/snowboard. De asemenea, ar trebui să-l înveți pe copilul tău cum să-și verifice propriul echipament. Multe accidente au loc din cauza schiurilor care nu sunt potrivite. Acestea se aleg ținând cont de înălțimea copilului (cu 10 până la 15 cm mai scurte decât înălțimea lui). În funcție de nivelul de calificare al copilului tău, poți lua în considerare alegerea schiurilor care sunt cu doar 5 cm mai scurte de la vârsta de 9 sau 10 ani.  

Du-l la patinoar când e mai puțin aglomerat 

Copiii care nu au patinat niciodată ar trebui să meargă la patinoar în zilele și intervalele orare mai libere, astfel încât să nu fie bulversați de aglomerația din jur. Cât timp este începător, mergi cu copilul la patinoar în cursul săptămânii, ideal ar fi chiar dimineața sau la prânz – după amiaza și seara se înghesuie toată lumea și sunt șanse reduse să prinzi patinoarul mai liber.

Nu îl lăsa să patineze/ schieze/ să se dea cu sania cu bomboana sau guma în gură 

Atunci când mănâncă o bomboană sau mestecă o gumă și cade, sunt șanse mari ca micuțul să se înece. Ferește-l de pericole, explicându-i de ce trebuie să renunțe la bomboană/ gumă cât timp se joacă în zăpadă.

Nu îl lasă mai multe ore la rând în frig 

Copiii sunt entuziasmați când se joacă afara, în zăpadă, și nu își dau seama că le este frig. Asigură-te că, cel puțin o dată pe oră, copilul intră în casă pentru a se încălzi. În timpul pe care îl petrece în casă, oferă-i un ceai care îl va încălzi, însă totodată îl va și hidrata.  

Într-un studiu mai vechi, cercetătorii au descoperit că riscul de deshidratare în lunile mai reci crește, deoarece atunci când stăm în aer liber, nu ne este la fel de sete. Asta înseamnă că este posibil ca micuții să nu fie la fel de predispuși să ceară să bea apă, chiar dacă transpiră în costumul lor de zăpadă. De aceea, ar trebui să te asiguri că micuțul tău este hidratat, oferindu-i apă, ceai sau supă de legume.

Ce probleme de sănătate pot să apară iarna la copiii care stau mult la joacă

Leziunile frecvente care apar în urma practicării sporturilor de iarnă includ fracturi, entorse, comoții și luxații, dar și degerături și hipotermie. Locația leziunilor variază de la sport la sport. De exemplu, practicanții de snowboard au o incidență mai mare a rănilor la încheietura mâinii, leziunilor coziasului și comoțiilor cerebrale. Leziunile genunchiului sunt mai frecvente la schiori, și anume rupturile ligamentului încrucișat anterior (ACL).

Degerăturile

Deoarece corpurile lor sunt mai mici, copiii pierd căldura mai repede. Mai ales dacă se distrează, este mai puțin probabil să intre în casă când le este prea frig. Degerăturile apar atunci când pielea și țesuturile exterioare îngheață. Această afecțiune tinde să apară la extremități precum degetele de la mâini, degetele de la picioare, urechi și nas. Poți evita acest lucru stabilind limite de timp rezonabile pentru joaca în aer liber și având grijă ca micuțul să intre periodic în casă pentru a se încălzi. Iată care sunt diferitele etape ale degerăturilor la care trebuie să fii atent:

Degerături usoare

Simptomele ușoare ale degerăturilor includ amorțeală sau pete albe de piele pe urechi, nas, obraji, degete de la mâini sau de la picioare. Dacă observi aceste simptome, adu copilul în casă. Pune-l să-și schimbe hainele și să stea în apă caldă în cadă, nu fierbinte, până când pielea devine roz. Lavetele calde pot fi aplicate pe nas, urechi și buze degerate. Nu freca zonele înghețate. După câteva minute, oferă-i copilului ceva cald de băut.

Degerături moderate

Degerăturile moderate se caracterizează prin piele tare, albă sau galben-cenușie; amorţeală și o senzație de arsură. Reîncălzește pielea care nu poate fi înmuiată în apă cu pături. Aplică pe zonele afectate tifon steril. Sună la Salvare. Nu folosi căldură directă, nu freca zona afectată și nu sparge veziculele.

Degerături severe

În cazuri severe, pielea poate deveni albastră până la violet sau cu pete. Ar trebui să mergi imediat la Camera de Gardă dacă micuțul tău se confruntă cu aceste simptome. 

Hipotermia, o urgență medicală

Când temperatura corpului scade sub normal din cauza frigului, începe să se instaleze hipotermia periculoasă. Un copil poate începe să tremure, un semn că organismul încearcă să se încălzească, dar apoi devine lent, stângaci sau să amestece cuvintele.

Hipotermia este o urgență medicală, așa că sună la Salvare!

Până la sosirea ambulanței, adu copilul în casă. Dezbracă-l de îmbrăcămintea udă. Înfășoară copilul în pături sau haine călduroase și oferă-i ceva cald de băut. Asigură-te că acoperi zonele centrale ale corpului, cum ar fi pieptul și abdomenul. Dacă copilul încetează să respire sau nu mai are puls, practică resuscitare gură la gură.

În caz de luxație sau fractură

Dacă micuțul se accidentează și suspectezi o luxație sau o fractură, e obligatoriu să îl duci de urgență la medic, în ciuda protestelor sale. Medicul este cel în măsură să stabilească dacă este sau nu cazul să se administreze tratament.

Sporturile de iarnă, cum ar fi schiul, snowboardul, patinajul pe gheață și săniușul pot fi distractive, dar periculoase. Căderile sau accidentele pot cauza tăieturi și vânătăi, oase rupte și leziuni ale creierului. Însă copiii nu ar trebui privați de bucuria pe care acestea o oferă. 

Pentru că tu să îți faci cât mai puține griji și pentru a te asigura că totul decurge așa cum trebuie, respectă recomandările de mai sus și însoțește-l pe cel mic la joacă. În acest fel vei fi mai liniștit, dar totodată te vei distra și tu puțin.

De altfel, un alt sfat de care trebuie să ții cont atunci când cel mic se bucură de sporturile de iarnă este protecția solară. Doar pentru că este frig, nu înseamnă că nu te poți arde. Soarele se poate reflecta pe zăpadă, așa că asigură-te că micuțul tău are pielea acoperită sau că ai aplicat protecție solară.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Child Injury Prevention Alliance - Winter Sports Safety
https://www.childinjurypreventionalliance.org/winter-sports-safety
Sanford Health - Keeping your kids safe and warm in winter
https://news.sanfordhealth.org/childrens/safe-and-snug-keeping-your-kids-safe-and-warm-in/


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0