Aparatul dentar la copii, o necesitate sau un moft? Interviu cu medicul stomatolog Bianca Ivanciovici

În România, din ce în ce mai mulți copii poartă aparate dentare. Cele mai recente studii confirmă faptul că mai mult de 50% dintre cei mici chiar au nevoie de ele, nu doar din motive estetice. Problemele stomatologice cel mai frecvent întâlnite în rândul copiilor sunt dinții strâmbi, distanțați sau înghesuiți. Acestea pot duce la afecțiuni gastrice cauzate de o masticație defectuoasă, la apariția cariilor și la imperfecțiuni ale pronunției. Astfel, purtarea unui aparat dentar devine o necesitate medicală.

Am stat de vorba despre acest subiect cu medicul stomatolog Bianca Ivanciovici.
 

.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Când e cel mai bine să începem să purtăm aparatul dentar, în cazul în care acesta este necesar?

Momentul ideal pentru instalarea aparatului dentar este între 7 și 10 ani. Situația ideală este atunci când pacientul este adus de mic și aparatul e amplasat pe dentiția mixtă, pentru că se poate pune aparat mobil. Din păcate, cei mai mulți părinți vin la stomatolog după ce copiii au toți dinții definitivi, așa că nu se poate pune decât un aparat fix, care îl va deranja pe cel mic o perioadă. În România, nimeni nu prea vine doar pentru prevenție în cabinet, iar cei mai mulți copii ajung pe scaunul stomatologului un pic cam târziu, când dentiția este deja schimbată. Recomandarea specialistului pentru părinți este să vină cu cei mici la cabinet înainte ca aceștia să aibă toți dinții definitivi.

Care sunt cauzele care duc la necesitatea purtării unui aparat dentar?

Cauzele problemelor ortodontice la copii sunt multiple: folosirea suzetei, sugerea degetului, dezvoltarea exagerată sau insuficientă a unuia dintre maxilare.  Începute la momentul potrivit, atunci când apar primii dinți permanenți și copilul începe să coopereze, multe tratamente pot dura mai puțin decât dacă ar fi începute cu întârziere, solicitând totodată eforturi mai mici din partea tuturor celor implicați, de la copil, părinți și până la medicul specialist.  Și, chiar dacă mulți îl consideră o fiță, aparatul dentar ajută foarte mult ca cel mic să aibă un zâmbet perfect pentru tot restul vieții lui de adult.

Care sunt riscurile la care se expun dacă nu îl pun la timp?

Riscurile țin de prelungirea planului de tratament. Cu cât întârzie amplasarea aparatului dentar, cu atât mai mult durează perioada în care trebuie purtat. Asta însemnând, înainte de toate, disconfortul pe care îl poate crea acest aparat.

Ce tipuri de aparate recomandați pentru copii?

Sunt decizii pe care le luăm de comun acord cu părinții. Când cel mic ajunge în cabinet îi facem un control. Decidem apoi care este cea mai bună variantă pentru el. Până în 8 ani, pentru dentiția mixtă, este de recomandat aparatul mobil. Iar pentru dentiția definitivă, aparatul fix (metalic sau safir).

Există remedii anti-durere în timpul purtării? Știu că sunt destul de dureros de purtat, mai ales la început!

Nu prea există modalități de a scapă de durerile și disconfortul inițial. Recomandăm să se administreze antiinflamatoarele clasice. Și apoi copilul trebuie să aibă răbdare până se obișnuiește cu aparatul.

Cum convingi un copil să poarte aparatul dentar?

Asta e o adevărată artă a stomatologului. E un fel de joc. Ne jucăm cu culorile, încercăm să îi explicăm de ce e necesar să poarte aparatul, cât de frumos vor arată dinții lui după ce îl scoate. De regulă, funcționează.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cât de conștienți sunt părinții de nevoia de a-i pune celui mic aparat?

În ultima vreme, mai ales datorită campaniilor din mass-media, părinți sunt din ce în ce mai interesați de sănătatea orală și de funcționalitatea aparatului maxilar al copiiilor lor. Așa că îi aduc în cabinet mai devreme decât altădată, fapt ce ne permite să intervenim la timp. Ei conștientizează că nu e doar un moft estetic și că își ajută copiii mai mult dacă îi aduc la control din timp. Mai sunt și cei care așteaptă să se schimbe așa numiții dinți de lapte, în speranța că cei noi vor crește mai drepți sau corect aliniați. Copiii sunt avantajați de vizitele regulate la medicul stomatolog, care poate recomanda punctual tratamentele necesare, evitând astfel problemele care îi pot afecta pe viitor dacă nu acordă grijă necesară danturii.
 

Sursă foto. Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0