Ce probleme previne ecografia de șold la bebeluși?

O ecografie a șoldului la bebeluși este un test sigur și nedureros care folosește unde sonore pentru a arăta imagini ale acestei zone, dacă este suspectată displazia de dezvoltare a șoldului.

În timpul examinării, un aparat cu ultrasunete trimite unde sonore în zona șoldului, iar imaginile sunt înregistrate pe un computer. Imaginile alb-negru arată structurile interne ale șoldului, inclusiv partea superioară în formă de bilă a coapsei (capul femural) și cavitatea osului iliac (acetabulul). Ecografia de șold poate fi efectuată la copiii cu vârsta de până la aproximativ 6 luni.

Când este recomandată ecografia de șold?

Medicii recomandă o ecografie a șoldului atunci când suspectează o problemă numită displazie de dezvoltare a șoldului. Aceasta este o deformare a șoldului care se poate întâmpla înainte, în timpul sau la câteva săptămâni până la câteva luni după naștere.

La un șold care funcționează normal, capul femural se sprijină ferm în cavitatea acetabulară. La bebelușii cu displazie de dezvoltare a șoldului, capul femural se mișcă înainte și înapoi; în cazuri mai grave, se poate deplasa de la locul lui, dar poate fi pus din nou la loc cu presiune - aceasta se numește dislocare. În cele mai grave cazuri, este posibil să nu fie deloc posibilă introducerea capului femural în acel spațiu.

Probabilitatea acestei afecțiuni crește în situații precum:

  • sarcini în care fătul este înghesuit în uter (din cauza scăderii cantității de lichid amniotic, numit oligohidramnios)
  • poziția anormală a bebelușului în uter
  • copii cu antecedente familiale de displazie de dezvoltare a șoldului.

De asemenea, afecțiunea apare mai frecvent la fete decât la băieți și la primii născuți.

Medicii vor lua în considerare toți acești factori atunci când decid dacă șoldurile unui bebeluș trebuie verificate prin ecografie. În plus, un copil va fi trimis să facă o ecografie dacă medicul constată o anomalie a șoldului în timpul unei examinări fizice, cum ar fi:

  • la naștere, incapacitatea de a mișca coapsa spre șold cât mai mult posibil în mod normal
  • un „clic” de șold auzit sau simțit de medic atunci când mișcă coapsa sugarului spre exterior în timpul unui control de rutină
  • diferențe în lungimile sau în aspectul picioarelor sugarului.

De ce pregătire este nevoie pentru ecografia de șold a bebelușului?

De obicei, nu trebuie să faci nimic special pentru a pregăti bebelușul pentru o ecografie de șold. Înainte de începerea testului, ar trebui să îi spui persoanei care face ecografia dacă există anumite medicamente pe care bebelușul le ia în acea perioadă.

Cum se face o ecografie de șold?

Ecografia de șold se va face de obicei în secția de radiologie a unui spital sau într-un centru de radiologie. Părinții își pot însoți de obicei copilul pentru a-i oferi liniște și sprijin. Înainte de test, vi se va cere să dezbrăcați parțial bebelușul și să îi scoateți scutecul.

Bebelușul va fi așezat pe o masă pe spate sau pe o parte. Camera în care se face ecografia este de obicei întunecată, astfel încât imaginile pot fi văzute clar pe ecranul computerului.

Un tehnician instruit în imagistică va întinde un gel transparent pe pielea șoldului. Acest gel ajută la transmiterea undelor sonore. Tehnicianul va plimba apoi o baghetă mică (transductor) peste partea de piele dată cu gel. Transductorul emite unde sonore de înaltă frecvență și un computer măsoară modul în care undele sonore ricoșează din corp. Calculatorul transformă acele unde sonore în imagini pentru a fi analizate.

Uneori, un medic va veni la sfârșitul testului pentru a întâlni bebelușul și pentru a mai salva câteva imagini. Procedura durează de obicei aproximativ 20 de minute. Ambele șolduri sunt de obicei examinate pentru comparație.

Ecografia șoldului nu este o procedură dureroasă. Bebelușul poate simți o ușoară presiune pe șold pe măsură ce transductorul este mutat, iar gelul se poate simți umed sau rece. Bebelușul ar putea începe să plângă în camera cu ecograful, dar nu din cauza durerii, și acest lucru nu va interfera cu procedura.

Un radiolog (un medic special instruit în citirea și interpretarea imaginilor cu raze X și a ecografiilor) va interpreta rezultatele și apoi va oferi informațiile medicului curant, care va analiza rezultatele împreună cu părinții. Rezultatele sunt de obicei gata în 1-2 zile. În majoritatea cazurilor, nu pot fi date direct familiei în momentul testului.

Ce riscuri implică ecografia de șold?

Nu există riscuri asociate cu o ecografie de șold. Spre deosebire de razele X, radiația nu este implicată în acest test.

Cum poți ajuta bebelușul să treacă mai ușor prin această procedură?

Ar putea fi util să hrănești copilul chiar înainte de ecografie pentru a-l face să se simtă mai relaxat. Dacă este permisă prezența părinților în timpul testului, liniștește copilul pe un ton calm, șoptit sau cântă-i ceva care știi că îl calmează în timp ce îl pregătești pentru ecografie. De asemenea, ar fi bine ca părinții să stea poziționați în așa fel încât cel mic să le poată vedea fețele.

Despre displazia de dezvoltare a șoldului

Fără tratament, displazia de dezvoltare a șoldului poate duce la probleme mai târziu în viață, inclusiv apariția unui șchiopătat, dureri de șold, în special în anii adolescenței, articulații dureroase și rigide (osteoartrită). Cu un diagnostic și un tratament precoce, majoritatea copiilor se pot dezvolta normal și sunt capabili de o gamă completă de mișcări în zona șoldului.

Bebelușii diagnosticați cu această afecțiune sunt tratați de obicei cu o atelă din țesătură numită ham Pavlik, care asigură că ambele șolduri ale bebelușului sunt într-o poziție stabilă și le permite să se dezvolte normal. Hamul trebuie purtat constant timp de câteva săptămâni și nu trebuie îndepărtat de nimeni, cu excepția unui profesionist din domeniul sănătății. Hamul poate fi ajustat în timpul programărilor ulterioare.

Dacă hamul Pavlik nu a fost de folos sau dacă diagnosticul a fost pus după vârsta de 6 luni, ar putea fi necesară intervenția chirugicală, care se face sub anestezie generală. Cel mic va trebui să poarte apoi un gips timp de 12 săptămâni după operație și va fi nevoie de mai multe controale medicale în timpul vindecării.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Ultrasonography of the pediatric hip and spine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494873/
NHS - Developmental dysplasia of the hip
https://www.nhs.uk/conditions/developmental-dysplasia-of-the-hip/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0