4 februarie - Ziua Mondială a Cancerului

Ziua Mondială a Cancerului este celebrată anul pe 4 februarie pentru a crește gradul de conștiezare asupra acestei boli necruțătoare și a determina guvernele să ia măsuri pentru programe mai bune de prevenire și îngrijire.

Milioane de oameni își pierd viața din cauza cancerului în fiecare an

Deși o treime dintre cancere ar putea fi prevenite, la nivel mondial mor în fiecare an aproximativ 10 milioane de oameni din cauza acestei maladii. Având în vedere că 70% dintre decesele cauzate de cancer au loc în țările cu venituri mici sau medii, milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin implementarea unor strategii adecvate de resurse pentru prevenire, depistare precoce și tratament.

Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului este mai mult decât o zi în calendar, de aceea, campania internațională din 2022 este construită pentru a inspira schimbarea și a mobiliza acțiuni care să continue și după data de 4 februarie. Practic, aceeași temă a campaniei – „Close the Care Gap” (Elimină decalajul în ceea ce privește îngrijirea) se întinde pe trei ani: 2022, 2023 și 2024.

Organizatorii afirmă că o campanie pe mai mulți ani înseamnă mai multă expunere și implicare, mai multe oportunități de a crește gradul de conștientizare globală și, în cele din urmă, mai mult impact. 

Ziua Mondială a cancerului în 2022

Primul an al campaniei „Close the Care Gap” aduce în prim-plan înțelegerea și recunoașterea inechităților în îngrijirea cancerului de pe tot globul. Este vorba de a avea o minte deschisă și de a privi faptele concrete: 

  • Inechitatea în îngrijirea cancerului costă vieți. 
  • Oamenii care caută îngrijire pentru cancer se lovesc de bariere la fiecare pas. 
  • Venitul, educația, locația și discriminarea bazată pe etnie, gen, orientare sexuală, vârstă, dizabilitate și stil de viață sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta negativ îngrijirea persoanelor diagnosticate cu cancer. 
  • Decalajul afectează pe toată lumea.
  • Aceste bariere nu sunt definitive, ci pot fi schimbate.  

Campania de Ziua Mondială a Cancerului din 2022 se dorește un pas în reducerea stigmatizării, prin ascultarea perspectivelor persoanelor care trăiesc cu cancer și ale comunităților lor și folosirea acelor experiențe trăite pentru a ghida acțiuni concrete pe viitor. Toți oamenii au dreptul la o viață mai sănătoasă și la un acces mai bun la servicii de sănătate, indiferent de locul în care se nasc, cresc sau îmbătrânesc.

Care sunt factorii de risc modificabili pentru cancer?

Unii factori de risc pentru cancer, precum vârsta mai înaintată sau predispoziția genetică, nu pot fi modificați, însă există foarte mulți care depind de fiecare dintre noi. Factorii de risc modificabili includ: 

Alcoolul

Există tot mai multe dovezi științifice că aportul exagerat de alcool este o cauză a unor tipuri de cancer. Alcoolul poate crește riscul de apariție a șase tipuri de cancer, inclusiv colorectal, mamar, oral, esofagian, hepatic și gastric. Dovezile sugerează că, în general, riscul de cancer crește cu cât aportul de alcool este mai mare, dar chiar și consumul moderat sporește riscul.

Supragreutatea sau obezitatea

Excesul de greutate a fost asociat în diverse studii științifice cu un risc crescut de a dezvolta 12 tipuri de cancer, inclusiv cancer colorectal și pancreatic. În general, cu cât o persoană are mai multe kilograme în plus față de greutatea normală, cu atât riscul de cancer este mai mare. 

Alimentația

Experții sugerează că alimentația bogată în carne roșie și cărnuri procesate (de tip mezeluri) și săracă în legume și fructe sporește riscul de cancer colorectal, nazofaringian și gastric.

Activitatea fizică

Mișcarea efectuată regulat nu numai că ajută la reducerea excesului de grăsime corporală și a riscurilor de cancer asociate cu aceasta, dar a fi activ fizic poate ajuta la reducerea riscurilor de a dezvolta cancer de colon, sân și endometru.

Fumatul

Fumul de țigară conține cel puțin 80 de substanțe care cauzează cancer, iar când este inhalat, aceste substanțele ajung în plămâni, trec în fluxul sangvin și sunt transportate apoi în tot corpul. Acesta este motivul pentru care fumatul nu cauzează doar cancer pulmonar și oral, ci este, de asemenea, legat de multe alte tipuri de cancer. În prezent, fumatul este responsabil pentru aproximativ 22% dintre decesele cauzate de cancer la nivel mondial.

Radiațiile

Sursele de radiații artificiale pot cauza cancer și reprezintă un risc pentru lucrători. Acestea includ radonul, razele X, raze gamma și alte forme de radiații de înaltă energie. Expunerea prelungită și neprotejată la radiațiile ultraviolete de la soare, lămpile solare și paturile de bronzat poate duce, de asemenea, la melanom și afecțiuni maligne ale pielii. 

Persoanele cu pielea deschisă la culoare, persoanele cu multe alunițe sau cele care au antecedente familiale de melanom sau de cancer de piele non-melanom sunt cele mai expuse riscului. Cu toate acestea, oricine poate dezvolta cancer de piele, inclusiv persoanele cu pielea mai închisă la culoare.

Pericolele de la locul de muncă

Unii oameni riscă să fie expuși la o substanță care cauzează cancer din cauza muncii pe care o desfășoară (de exemplu, lucrătorii din industria coloranților chimici). Azbestul este o cauză știută a cancerului cauzat de locul de muncă - în special un cancer numit mezoteliom.

Infecțiile

Agenții infecțioși sunt responsabili pentru aproximativ 2,2 milioane de decese prin cancer în fiecare an. Aproximativ 70% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecțiile cu papilomavirus uman (HPV), în timp ce cancerul hepatic și limfomul non-Hodgkin pot fi cauzate de virusul hepatitei B și C, iar limfoamele sunt legate de virusul Epstein-Barr.

Deși multă vreme infecțiile bacteriene nu au fost considerate agenți cauzatori de cancer, cercetări mai recente au arătat că persoanele care au infecție cu Helicobacter pylori dezvoltă inflamația mucoasei stomacului, ceea ce le crește riscul de cancer gastric.

Prevenirea unor tipuri de cancer este realizabilă

Așadar, e important de reținut, cu ocazia Zilei Mondiale a Cancerului, că peste o treime dintre toate tipurile de cancer pot fi prevenite prin reducerea expunerii la factori de risc precum tutunul, obezitatea, inactivitatea fizică, infecțiile, alcoolul, poluarea mediului, agenții cancerigeni profesionali și radiațiile. 

Prevenirea anumitor tipuri de cancer poate fi realizată și prin vaccinare. De exemplu, vaccinarea împotriva virusului hepatitei B (HBV) și a virusului papiloma uman (HPV) ajută la protejarea împotriva cancerului de ficat și, respectiv, a cancerului de col uterin.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Cancer Day 4 February
https://www.worldcancerday.org/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0