Zece simptome care tradeaza cancerul ovarian

Din multitudinea de simptome pe care cancerul de ovar le poate genera pe masura evolutiei sale, exista zece simptome importante, care prin aparitia si persistenta lor suparatoare, pe un fond de sanatate aparenta, ar trebui sa te ingrijoreze si sa te trimita de urgenta, la medicul ginecolog.

Simptome ale cancerului ovarian

 1. Balonare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 2. Abdomen marit

 3. Dureri abdominale in punct fix, care iradiaza in abdomenul inferior

 4. Dureri pelviene, care iradiaza inspre coloana lombara

 5. Scaderea apetitului

 6. Senzatie de satietate, imediat dupa masa

 7. Constipatie

 8.  Sangerari vaginale in afara menstruatiei

 9. Durere in timpul actului sexual

 10. Senzatia de necesitate a mictiunii si urinare frecventa, in cantitati mici,  din cauza compresiunii tumorii pe vezica urinara

Simptomele sunt cu atat mai relevante cu cat nu ai mai fost la medicul ginecolog si nu ai facut investigatii specifice in ultimii ani, iar in familia ta au fost femei cu cancer ovarian sau de san, ori rude  cu cancer intestinal.

Dupa prezentarea  cu aceasta simptomatologie suparatoare, medicul ginecolog va face examinari si un control clinic, intrucat daca exista tumora ovariana, ea poate deveni palpabila, dar  medicul va completa investigatiile  si cu o echografie, care permite vizualizarea chisturilor si leziunilor ovariene.

Se considera ca femeile purtatoare de  gena BRCA sunt mai expuse riscului de aparitie a cancerului ovarian, asa ca, in aceste conditii, medicul iti va recomanda sa faci aceasta analiza genetica a sangelui, care determina prezenta genei BRCA (germinală şi/sau somatică) o analiza importanta si in stabilirea celui mai potrivit tratament.

Citeste si Cancerul de ovar

Tratamentul in cancerul ovarian

Tratamentul pentru cancerul ovarian poate avea  la baza asocierea interventiei chirurgicale (extirparea tumorii si tesuturilor afectate, din jur)  cu chimioterapia,la care se adauga uneori si radioterapia, insa, dupa caz.

Histerectomia totala consta in eliminarea chirurgicala a celor doua ovare, trompele si uterul, dar uneori chiar si inainte de operatie sau intraoperator, medicul va aprecia daca e necesara extirparea unor portiuni afectate din vezica urinara si intestin.

Dupa operatie, se administreaza chimioterapia pe baza de platina, dar Bevacizumab, un anticorp care blocheaza factorul de crestere pentru vasele sanguin, sistand cresterea si formarea de vase de sange in jurul tumorii, precum si recent aparute si aprobate si in Romania, molecule noi, la care  cel mai bine raspund  pacientele cu mutaţie genetică BRCA.

Noile tratamente cu Olaparib

Medicamentul din clasa noilor molecule conţine substanţa activă Olaparib şi se administreaza oral, sub formă de capsule (400 mg x 2/zi).

Mecanismul de acţiune al acestei substante  este bazat pe inhibiţia reparării ADN, fiind un inhibitor potent al enzimelor poly (ADP-riboză) de tip polimerază (PARP). speculandu-se  astfel o deficienţă în reparea continuă a ADN a ţesutului tumoral si astfel se induce apoptoza(moartea celulară ) în celula tumorală.

Aceasta abordare terapeutică, care se foloseste  de un defect genetic pre-existent, se numeste letalitate sintetică de tip chimic si reprezinta un nou mecanism de acţiune al unui agent anticanceros.

Molecula se poate administra si pacienţilor cu cancer de san, cancer pancreatic si cancer gastric.

Eficienta “Olaparib” s-a bazat pe studii clinice care au demonstrat eficienta şi siguranţa clinică la pacientele cu carcinom ovarian seros epitelial, cu grad mare de recidiva. Studiul a demonstrat ca tratamentul de întreţinere cu olaparib a prelungit semnificativ supravieţuirea  pacientelor care aveau mutaţie patogenică BRCA si a redus semnificativ recidiva cancerului de ovar si mestastazarea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest tratament inovator demonstreaza inca o data ca viitorul terapiilor moderne apartin farmacogeneticii si  conceptului de tratament ţintit, pe baza analizei genetice a pacientilor  afectati de maladii grave.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0