Virusul papiloma si riscul de cancer

HPV reprezinta un grup de peste 200 de virusuri, dintre care majoritatea sunt transmise pe cale sexuala.

Intr-o clasificare ad-hoc care are drept criteriu gradul de risc, virusurile papiloma se impart in doua mari categorii. Pe de o parte sunt virusurile cu risc scazut, care in general, nu sunt patogene. Rareori, unele dintre acestea sunt raspunzatoare de aparitia de condiloame, tumorete cutanate localizate la nivelul zonei genitale, anusului sau gurii. Cu totul exceptional, aceste virusuri sunt raspunzatoare de aparitia papilomatozei respiratorii recurente, status caracterizat prin cresterea de tumori benigne la nivelul tractului respirator.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe de alta parte, virusurile cu risc patogen crescut, care sunt in numar de aproximativ 14 si sunt incriminate in aparitia diverselor tipuri de cancer.

Infectia cu virusul papiloma este extrem de frecventa, majoritatea populatiei active sexual fiind infectata HPV, jumatate dintre acestea fiind virusuri high risk (cu risc inalt). 8 din 10 persoane vor fi infectate HPV la un anumit moment al existentei lor.

Infectia cronica HPV este raspunzatoare de aparitia cancerului la nivelul diverselor organe cum este cazul colului uterin, orofaringelui, anusului, rectului, penisului, vaginului sau vulvei.

Infectia HPV se cantoneaza la nivelul celulelor scuamoase care tapeteaza mucoasa acestor organe. Din acest motiv, majoritatea cancerelor induse de HPV se numesc carcinoame scuamoase. Unele cancere cervicale secundare infectiei HPV se localizeaza la nivelul celulelor glandulare din cervix (colul uterin) si se numesc adenocarcinoame.

In ceea ce priveste cancerul colului uterin, virtual, toate cancerele cantonate la acest nivel au legatura cu infectia HPV. Screeningul de rutina poate preveni multe dintre cancerele cervicale, prin identificarea si eradicarea leziunilor preneoplazice.

Multe dintre cancerele orofaringiene (60-70%) sunt cauzate de infectia cu HPV, dupa cum peste 90% dintre cancerele anale au legatura directa cu infectia HPV.

La nivel mondial, infectia cu virusuri papiloma high risk este raspunzatoare pentru aproximativ 5% dintre cancere.

Infectia HPV este simptomatica?

Categoric nu. Infectia cu HPV nu este insotita de simptome specifice si majoritatea persoanelor nu stiu ca sunt infectate HPV.

Vaccinarea, mijloc de prevenire a infectiei HPV

Singura cale de prevenire a infectiei HPV ramane vaccinarea. In acest moment, sunt disponibile doua vaccinuri care asigura protectie pentru infectia cu 9 tipuri de virusuri papiloma, dintre care 2 low risk (cu risc oncogen scazut) si 7 high risk (cu risc oncogen mare).

Vaccinarea HPV nu asigura protectie impotriva tuturor tipurilor de virusuri papiloma, deci screeningul ramane extrem de important chiar si in cazul persoanelor vaccinate.

Vaccinarea anti-HPV se recomanda tuturor copiilor de varsta 11-12 ani. Centrul de Control si Preventia Bolilor din Statele Unite recomanda vaccinarea pana la limita de 26 de ani, la femei, si 21 de ani, la barbati.

Ce forme de cancer sunt asociate cu infectia cu HPV

Cancerul de col uterin - Practic, spun expertii, toate cancerele de col uterin sunt cauzate de HPV. Screeningul (controalele) de rutina pot preveni cele mai multe forme de cancer cervical, permitandu-le medicilor sa descopere si sa extirpe celulele precanceroase inainte ca acestea sa se transforme in cancer.

Cancer orofaringian - Un procent de pana la 70% dintre aceste cancere sunt cauzate de HPV, spun specialistii americani.

Cancer anal - Peste 90% dintre cancerele anale sunt cauzate de HPV.

Cancer penian - Cele mai multe cazuri de cancer la nivelul penisului (peste 60%), un tip rar de boala, sunt cauzate de HPV.

Cancerul vulvei - Cele mai multe forme de cancer al vulvei (75%), un tip rar de cancer, sunt cauzate de HPV.

Tulpinile HPV cu risc oncogen inalt includ: HPV 16 si HPV 18, care cauzeaza aparitia a aproape 70% dintre cancerele de col uterin. Alte tulpini ale HPV cu risc inalt sunt: 31, 33, 45, 52, 58 si alte cateva.

In ce consta screeningul pentru cancerul de col uterin

Testele de screening pentru depistarea cancerului cervixului includ mai multi factori:

  • testul HPV, care verifica celulele din structura colului uterin, pentru a vedea daca exista o tulpina a HPV cu risc oncogen inalt
  • testul Babes-Papanicolau, care verifica prezenta unor modificari la nivelul celulelor din cervix, care pot fi cauzate de o tulpina HPV cu risc oncogen inalt
  • testul combinat Papanicolau si HPV - verifica atat prezenta unor tulpini HPV cu risc inalt, cat si modificarile de la nivelul celulelor din colul uterin.


Se recomanda ca femeile cu varste cuprinse intre 21 si 29 de ani sa isi faca testul Papanicolau la fiecare 3 ani. Femeilor cu varste intre 30 si 65 de ani li se recomanda sa faca, in functie de recomandarile medicului ginecolog, testele la urmatoarele intervale:

- testarea HPV o data la 5 ani

- testul combinat Papanicolau si HPV, o data la 5 ani

- testul Babes Papanicolau la fiecare 3 ani.

Potrivit expertilor, testul Papanicolau ar trebui efectuat chiar si dupa 65 de ani.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • National Cancer Institute - https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer?redirect=true
  • WebMD - https://www.webmd.com/sexual-conditions/hpv-genital-warts/qa/what-are-highrisk-hpv-strains

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0