Viața la vârsta a doua, mai stresantă astăzi decât în anii `90 [studiu]

Dacă viața ți se pare mai stresantă în zilele noastre față de acum câteva decenii, nu este, neapărat, din cauza diferenței de percepție cauzate de vârstă. Potrivit unui studiu recent, viața din anii ’90 era, într-adevăr, mai puțin supusă stresului cotidian față de cea actuală. Factorii care au produs această schimbare sunt diverși și afectează un spectru larg de componente socio-culturale, dar și psihice și materiale. 

Un grup de cercetători americani de la universitatea Penn State au descoperit, în baza unui studiu longitudinal, faptul că nivelul de stres în rândul populației generale a crescut în 2010, în comparație cu 1990. Mai mult, atunci când au restrâns eșantionul de subiecți la persoane cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani, nivelul de stres măsurat a crescut radical. 

Potrivit inițiatorului studiului, prof. David M. Almeida, subiecții au raportat, în medie, un nivel de stres mai mare cu 2% în 2010, față de deceniul anterior, ceea ce se traduce prin 7 zile de stres în plus la viața cotidiană. Cea mai surprinzătoare descoperire a fost că persoanele de vârsta a doua au raportat cel mai mare număr de factori de stres, așa încât nivelul general de stres al deceniului actual a crescut cu 19% față de anii 1990, ceea ce înseamnă, pentru această categorie de populație, 64 de zile în plus de stres pe an. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rezultatele fac parte dintr-un proiect mai amplu, realizat cu scopul identificării schimbărilor stării de sănătate a populației americane pe parcursul ultimelor decenii. Pentru acest studiu, oamenii de știință au analizat date strânse de la un grup de 1499 de adulți, în 1995, respectiv 782 de adulți, în 2012. Scopul a fost analiza a două grupuri de persoane de vârste similare, la momentul studiului, dar aparținând unor generații diferite. Participanții la studiu au fost intervievați zilnic, timp de 8 zile consecutive.   

Pe parcursul fiecărui interviu, cercetătorii au adresat subiecților întrebări legate de experiențele stresante suferite pe parcursul ultimelor 24 de ore, cum ar fi certuri în familie sau momente extenuante la birou. Pe lângă aceasta, participanții au fost întrebați cât de puternic au resimțit nivelul de stres și dacă factorii de stres respectivi le-au afectat alte aspecte ale vieții. În urma acestor interviuri, cercetătorii au reușit să estimeze frecvența la care subiecții au fost supuși la factori de stres și să clasifice acești factori. 

Analiza datelor obținute a oferit concluzii interesante, și anume că participanții au raportat valori de stres considerabil mai ridicate, împreună cu o stare de bine generală mai scăzută, în anii 2010 față de anii 1990.  În plus, s-a remarcat o creștere de 27% în convingerea că stresul le poate afecta situația materială, alături de o creștere de 17% a celei conform căreia stresul le poate afecta planurile de viitor

Almeida afirmă că, dacă în trecut se credea că motivele din spatele crizei de vârsta a doua sunt frica de moarte și cea de îmbătrânire, potrivit rezultatelor acestui studiu, se pare că aceste motive sunt mai complexe și includ frica de instabilitate financiară, printre altele. 

Această frică resimțită de persoanele de vârsta a doua poate avea legătură și cu responsabilitatea întreținerii mai multor persoane, dar și cu responsabilitatea față de o echipă de subordonați, pentru persoanele în poziții de conducere. Responsabilitatea aduce cu sine mai mult stres cotidian, care pare să fie mai acut în zilele noastre față de trecut. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stresul este accentuat și de viteza dezvoltării tehnologice, pe care o trăim în prezent, și care poate intensifica starea de îngrijorare sau, chiar, de anxietate. Faptul că avem smartphone-ul la îndemână, în permanență, ne oferă acces imediat la cele mai recente știri, ceea ce nu este, întotdeauna, un lucru benefic stării noastre de spirit, respectiv nivelului de stres. Studiul a fost publicat în revista American Psychologist și face parte din lucrarea Midlife in the United State Study, demarată de National Institute on Aging și de John D. and Catherine T. MacArthur Foundation. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Daily - Middle age may be much more stressful now than in the '90s
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200507094745.htm
Studiul Midlife in the United State Study, publicat în American Psychologist, în mai 2020, autori: Susan T. Charles, Jacqueline Mogle, Johanna Drewelies, Carolyn M. Aldwin, Avron Spiro III, Denis Gerstorf
https://news.psu.edu/story/618484/2020/05/07/research/middle-age-may-be-much-more-stressful-now-1990s

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0