Vaccinul care ar putea stopa recurenta herpesului genital

Cercetatorii au creat si testat un vaccin terapeutic, GEN-003, care conține antigeni ai virusului recombinant herpes simplex (HSV). In urma studiilor s-a observat ca acesta a avut o actiune antivirala de pana la un an si a redus numarul de leziuni de herpes genital datorate recurentei afectiunii.

Ce este herpesul genital

Herpesul genital este una dintre cele mai frecvente dar si dificile boli cu transmitere sexuala. Dupa infectare, afectiunea se manifesta la nivel local, insa dupa tratament virisul nu paraseste definitiv organismul, ci se localizeaza in sistemul nervos, unde ramane inactiv.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cea mai mare problema este ca in acest mod afectiunea devine una cronica, cu episoade recurente cauzate de anumiti factori declansatori care reactiveaza virusul. In general episoadere de recurenta au loc de cateva ori pe an, insa pot fi si mai rare sau mai dese.

Vaccinul GEN-003

Dupa cercetari prealabile, vaccinul GEN-003 care promotea sa reduca HSV-2 și leziunile de herpes genital a intrat in studii suplimentare aplicate pe 310 pacienti cu herpes genital cronic (recurent). Acestia au fost repartizati aleatoriu sa primeasca 30 sau 60 mcg de 2 proteine ​​HSV antigen (gpD2 și ICP4) plus 25, 50, sau 75 mcg de adjuvant Matrix M-2 sau un placebo salin. Schema de vaccin a constat intr-o serie de 3 injecții realizate la interval de 3 săptămâni.

Participantii la studiu au colectat tampoane genitale de doua ori pe zi, cu 28 de zile înainte de vaccinare, după a treia injecție, iar la 6 și 12 luni după imunizare și au fost rugați să înregistreze aparitia și disparitia oricarui focar de herpes.

Cercetătorii au descoperit ca in termen de 12 luni dupa imunizare, recurenta HSV-2 a fost redusa în mod semnificativ, in special in grupele care au primit 60 mcg de HSV-2 antigen și 50 sau 75 mcg de adjuvant (reducere cu aproximativ 60%). Cu toate acestea, în rândul persoanelor care au primit 30 mcg de antigeni, numai cei care au primit cea mai mare doză de adjuvant au arătat o reducere semnificativă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi era privit cu scepticism din cauza dozelor repetate des, GEN-003 a fost în general bine tolerat. Cele mai frecvente efecte adverse au fost la locul injectării si doar 9 persoane au întrerupt tratamentul din cauza evenimentelor adverse. Nu au fost raportate reacții severe sau evenimente adverse grave.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 1