Suplimentele cu untura de bursuc, bogate in acizi grasi Omega 3 si Omega 6

Suplimentele alimentare cu untură de bursuc au devenit din ce în ce mai căutate și la noi în țară. Untura de bursuc are numeroase beneficii pentru sănătate și este o sursă extrem de bogată în acizi grași Omega 3 și Omega 6.

Untura de bursuc are o culoare gălbuie sau albă și un miros specific, o consistență tare, dacă este ținută la rece, iar la temperatura camerei are un aspect moale asemănător untului. Aceasta untură este o sursă naturală de acizi grași polinesaturați, una dintre cele mai bogate surse de Omega 3 și de Omega 6. 

Conține, în plus, și vitamine și se absoarbe în corpul uman complet. În comerț există chiar și capsule cu untură de bursuc, care conțin nu doar Omega 3 și Omega 6, ci și vitamina E. Untura de bursuc se găsește în magazine naturiste, inclusiv online. Însă înainte de a încerca suplimentele cu untură de bursuc, cere sfatul medicului de familie sau al medicului curant, în cazul în care te tratezi pentru boli cronice.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce beneficii are untura de bursuc?

Untura de bursuc se poate dovedi un remediu natural extrem de valoros; în orice caz, este folosit în multe țări în medicina tradițională, atât în scop terapeutic, cât și în scop preventiv. Popularitatea acestui supliment se datorează proprietăților sale valoroase. În untura de bursuc există o gamă largă de substanțe utile. Aceasta conține acizi grași polinesaturați, vitamine (complexul de vitamine B, vitamina A etc.), minerale și alți compuși activi.

Cercetări recente care au analizat grăsimea din țesuturile adipoase de mistreț, bursuc și gâscă sălbatică au concluzionat că aceasta este o sursă bună de acizi grași nesaturați, inclusiv acizii grași polinesaturați Omega 3 și Omega 6.

Untura de bursuc este indicată pentru normalizarea tractului gastrointestinal, pentru creșterea nivelului de hemoglobină, pentru accelerarea metabolismului proteinelor, pentru întărirea sistemului imunitar, pentru îmbunătățirea potenței și pentru combaterea infertilității. În plus, acest remediu mai este folosit și pentru a trata ischemia, bolile de piele, bronșita, astmul, sciatica, iar lista poate continua.

Are efect antiinflamator

Untura de bursuc a fost utilizată tradițional în medicina populară pentru a trata diferite afecțiuni, inclusiv cele legate de sistemul respirator. Unele cercetări preliminare sugerează că untura de bursuc poate avea un efect antiinflamator și antioxidant, ceea ce poate ajuta la reducerea inflamației în corpul uman.

Ajută în tratamentul afecțiunilor plămânilor

Se pare că untura de bursuc îmbunătățește metabolismul proteinelor și întărește imunitatea. Pe lângă aceste beneficii, untura de bursuc poate fi de ajutor în tratarea a numeroase boli asociate cu plămânii, cum ar fi tuberculoza, bronșita cronică, astmul, pneumonia și răcelile.

Contribuie la sănătatea inimii și a sistemului circulator

Untura de bursuc contribuie la îmbunătățirea funcției inimii și a sistemului circulator, reduce riscul de ateroscleroză și de tromboză. Untura de bursuc conține acizi grași Omega 3 și Omega 6 care favorizează extinderea spațiului din interiorul vaselor de sânge care alimentează inima și reduce colesterolul din sânge. Totodată, conține vitaminele E, B3, B6 și B12 și reduce agregarea plachetară și îmbunătățește proprietățile sângelui.

Stimulează vindecarea rănilor

Untura de bursuc activează regenerarea țesuturilor, stimulează vindecarea ulcerațiilor și leziunilor, are un efect protector asupra membranelor mucoase; vitaminele A, E și B5 sunt cele accelerează procesul de vindecare. În tratamentele complexe ale bolilor de piele, se recomandă ca untura de bursuc să fie folosită atât pentru uz extern, cât și pentru uz intern; este un remediu bun în tratarea afecțiunilor pielii: zgârieturi, tăieturi, piele crăpată, fisuri anale, acnee, herpes, urticarie, psoriazis, eczemă, dermatită atopică.

Efecte pozitive pentru sistemul hormonal

Se pare că untura de bursuc poate ajuta la restabilirea echilibrului hormonal normal, poate crește potența și stimula fertilitatea. De asemenea, ar juca un rol important în sinteza hormonilor sexuali masculini și feminini șii ar avea un efect benefic în procesul spermatogenezei. Deși untura de bursuc a fost utilizată tradițional în medicina populară pentru a trata probleme de natură sexuală, inclusiv disfuncția erectilă, aceste utilizări nu sunt susținute de dovezi solide din studii științifice. 

Totuși, acizii grași esențiali, cum ar fi Omega 3 și Omega 6, pot ajuta la menținerea sănătății inimii și a fluxului de sânge, care sunt importante pentru erecții puternice și durabile. În plus, untura de bursuc conține și vitamina D, care poate contribui la menținerea sănătății osoase și la creșterea nivelului de testosteron. Testosteronul este un hormon important pentru sănătatea sexuală masculină și poate ajuta la creșterea dorinței sexuale și a funcției erectile. 

Poate reduce riscul de cancer

Untura de bursuc poate ajuta la prevenirea dezvoltării cancerului, prin faptul că are în compoziție substanțe cu proprietăți anti-tumorale, cum sunt acizii grași polinesaturați. Având în vedere posibilele proprietăți antioxidante și antiinflamatorii ale acestui aliment, nu este exclus să poată contribui la scăderea riscului de cancer. Antioxidanții ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, care poate contribui la apariția cancerului. În plus, inflamația cronică a fost asociată cu un risc crescut de cancer, iar proprietățile antiinflamatorii ale unturii de bursuc pot ajuta la reducerea acestui risc.

Cu toate acestea, spun oamenii de știință, trebuie să reținem că mai sunt necesare cercetări mai ample și mai riguroase pentru a determina în mod clar dacă untura de bursuc poate avea un efect protector împotriva cancerului.

Cum se folosește untura de bursuc?

Untura de bursuc poate fi consumată oral, sub formă de capsule sau luată cu lingurița, după sfatul uni medic. În general, doza recomandată este de 1-2 lingurițe pe zi, de preferat în timpul meselor. De asemenea, untura de bursuc poate fi utilizată și pentru masajul pielii. Pentru a face acest lucru, se poate aplica o cantitate mică de untură de bursuc pe pielea corpului sau pe scalp, masând ușor. Acest lucru poate ajuta la hidratarea pielii și la prevenirea uscării și a descuamării scalpului. Untura de bursuc poate fi amestecată cu diverse uleiuri sau cu alte ingrediente, precum mierea, pentru a crea combinații pentru uz extern.

Ce contraindicații are untura de bursuc?

În ciuda numeroaselor proprietăți potențial benefice, untura de bursuc are și câteva contraindicații. În primul rând, nu este recomandat să iei suplimente pe bază de untură de bursuc dacă ai leziuni ale ficatului și ale tractului biliar. De asemenea, acest remediu nu se recomandă copiilor cu vârste sub 6 ani. Recomandarea noastră este să ceri sfatul medicului de familie sau al medicului curant înainte de a încerca acest supliment alimentar.

Rolul acizilor grași Omega 3 în organism

Acizii grași esențiali Omega 3 nu sunt produși de corpul uman și, prin urmare, trebuie să fie obținuți prin alimentație sau din suplimente alimentare. Aceștia se găsesc în principal în peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, sardinele și tonul, dar se găsesc și în semințe de in, nuci, ulei de rapiță și alge. La unele persoane, poate fi nevoie de un supliment alimentar cu Omega 3 din ulei de pește sau ulei de alge.

Consumul de acizi grași Omega 3 poate ajuta la scăderea nivelului de trigliceride din sânge și la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce mai departe riscul de boli cardiovasculare. Acizii grași Omega 3 au proprietăți antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că ajută la reducerea inflamației în corp și la prevenirea și gestionarea mai bună a unor afecțiuni inflamatorii, cum ar fi poliartrita reumatoidă. 

Acești acizi, în special cel docosahexaenoic (DHA), sunt esențiali pentru dezvoltarea și funcționarea creierului. Consumul de Omega 3 poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a altor funcții cognitive și, în plus, pot avea efecte pozitive asupra stării de spirit și pot ajuta la reducerea simptomelor de anxietate și depresie.

Raportul dintre acizii grași Omega 3 și Omega 6

Raportul dintre acizii grași Omega 3 și Omega 6 este important pentru sănătatea noastră, deoarece aceste doi tipuri de acizi grași sunt implicate în procese fiziologice diferite în corp și au efecte diferite asupra sănătății. În general, este recomandat ca raportul dintre Omega 3 și Omega 6 să fie de aproximativ 1:4, adică pentru fiecare gram de Omega 3 consumat, să se consume aproximativ 4 grame de Omega 6. 

Cu toate acestea, în dieta modernă, raportul Omega-3/Omega-6 este mult mai mare decât 1:4, de obicei între 1:10 și 1:20. 

De ce este foarte important acest raport? Din mai multe motive. Omega 3 are proprietăți antiinflamatorii, în timp ce Omega 6 poate fi proinflamator. Consumul excesiv de Omega 6 poate crește inflamația în corp și poate fi asociat cu riscul de boli inflamatorii cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și artrita. De asemenea, consumul de Omega 3 este asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, în timp ce consumul excesiv de Omega 6 poate crește riscul acestor boli. Mai mult, consumul de Omega 3 este important pentru dezvoltarea și funcționarea normală a creierului, în timp ce consumul excesiv de Omega 6 poate afecta funcția creierului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MDPI - The Quality and Composition of Fatty Acids in Adipose Tissue-Derived from Wild Animals; A Pilot Study
https://www.mdpi.com/2076-3417/11/21/10029
Studiul „The Quality and Composition of Fatty Acids in Adipose Tissue-Derived from Wild Animals; A Pilot Study”, apărut în Appl. Sci., 2021, 11(21), 10029; https://doi.org/10.3390/app112110029, Jadwiga Hamulka et al.
Harvard T.H. Chan - Omega-3 Fatty Acids: An Essential Contribution
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1