Un motiv in plus pentru a alapta bebelusul: este benefic pentru stomacul lui

Mamicilor li se spune de ani de zile ca alaptatul este cel mai bun. In prezent, cercetatorii sustin ca au descoperit un alt avantaj pentru bebelusi: faptul ca li se transmit bacterii bune in sistemul digestiv.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetatorii au evaluat 107 perechi de mamici si bebelusi alaptati exclusiv la san. Cercetatorii au descoperit ca 30% din bacteriile benefice din tractul intestinal al copilului provin direct din laptele mamei, iar 10% de pe pielea sanilor mamei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Laptele matern este un lichid extraordinar care, dupa milioane de ani de evolutie, a ajuns sa fie sanatos pentru copii, in special in ceea ce priveste sistemul imunitar”, a precizat autorul studiului, Grace Aldrovandi. Aceasta este profesor de pediatrie si sefa sectiei de boli infectioase in cadrul Spitalului de pediatrie Mattel al UCLA (Universitatii California din Los Angeles).

Studiul nostru a identificat un nou mecanism care contribuie la cresterea unor copii mai puternici si mai sanatosi”, a explicat aceasta intr-un comunicat de presa al UCLA.

De asemenea, bebelusii care sunt alaptati in fiecare zi, chiar si dupa ce pot consuma mancare solida (dupa diversificare), continua sa beneficieze de avantajele laptelui matern, sub forma unei populatii tot mai mari de bacterii benefice asociate cu o stare de sanatate mai buna, au precizat Aldrovandi si colegii sai.

Cercetarile anterioare au aratat ca un echilibru bacterial la nivelul intestinelor joaca un rol esential in protectia impotriva bolilor autoimune. Spre exemplu, copiii care dezvolta diabet de tip 1 prezinta anomalii la nivelul culturilor de bacterii din intestine. Se pare ca bacteriile sanatoase din intestine ofera o protectie pe toata durata vietii impotriva alergiilor, astmului si a bolii inflamatorii intestinale, dupa cum au subliniat autorii studiului.

„Intelegem din ce in ce mai bine cum aceste culturi de bacterii, in special, cele din intestine, ne protejeaza de factorii nocivi. Stim deja, ca urmare a testelor pe animale, ca daca bacteriile sanatoase ajung in intestine la inceputul vietii, exista o predispozitie mai mare spre o stare de sanatate mai buna”, a precizat Aldrovandi.

Studiul nu a examinat cum ajung copiii care sunt hraniti doar cu lapte formula sa aiba bacterii sanatoase in intestine.

Echipa lui Aldrovandi intentioneaza sa desfasoare si alte cercetari in acest domeniu, inclusiv privind rolul crucial al alaptatului in reactiile imunitare ale copilului, si ce bacterii benefice lipsesc la persoanele care sufera de anumite boli.

Care sunt beneficiile alaptarii pentru bebelusi

Potrivit studiilor*, beneficiile pe termen scurt si pe termen lung in ceea ce priveste sanatatea copilului alaptat exclusiv la san sunt multiple:

  • Infectie gastrointestinala - s-a observat reducerea riscului de diaree in primul an de viata pentru sugarii care au fost hraniti la san, in comparatie cu bebelusii care nu au fost alaptati.
  • Afectiuni ale tractului respirator inferior - s-a observat reducerea riscului de spitalizare pentru afectiunile respiratorii in cazul sugarilor cu varste sub 1 an, care au fost hraniti exclusiv la san pe o perioada mai mare de 4 luni, in comparatie cu bebelusii care au fost hraniti cu lapte formula.
  • Otita medie acuta - s-a observat un risc redus cand au fost comparati bebelusii hraniti vreodata la san cu cei care nu au fost hraniti niciodata la san si cand au fost comparati sugarii hraniti exclusiv la san pe o perioada mai mare de 3 luni cu cei care nu au fost niciodata alaptati.
  • Hipertensiunea arteriala - studiile au aratat o reducere de <1,5 mm Hg in cazul presiunii sistolice si o reducere <0,5 mm Hg in cazul presiunii diastolice in randul adultilor care au fost alaptati intotdeauna, in comparatie cu cei care au fost hraniti cu lapte formula.
  • Colesterolul total - s-a observat o reducere de 0,18 mmol/l si de 0,2 mmol/l in cazul colesterolului total si in cazul LDL-colesterolului, la adultii care au fost hraniti vreodata la san cand erau bebelusi, in comparatie cu adultii care au fost hraniti cu lapte formula cand erau mici.
  • Supraponderalitate si obezitate - Cercetatorii arata ca exista un risc redus de obezitate in adolescenta sau la varsta adulta pentru copiii care au fost hraniti intotdeauna la san, in comparatie cu cei care nu au fost niciodata alaptati, concluzii observate in doua meta-analize. O alta analiza arata ca persoanele care au fost vreodata hranite la san au avut o predispozitie mai mica de a fi supraponderale sau obeze, la varsta adulta.
  • Diabet de tip 1: copiii care au beneficiat de alaptarea la san pe o perioada mai mare de 3 luni, in comparatie cu bebelusii care au fost hraniti la san mai putin de 3 luni, au un risc redus de diabet de tip 1 in copilarie.
  • Enterocolita necrozanta - studiile arata un risc redus cand au fost comparati copiii hraniti cu lapte matern cu cei hraniti cu lapte formula, in cazul micutilor nascuti inainte de termen.
  • Dermatita atopica - s-a observat un risc redus cand au fost comparati copiii cu antecedente de atopie in familie, hraniti exclusiv la san pe o perioada mai mare de 3 luni, cu copiii hraniti la san mai putin de 3 luni.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

* Analiza "Breast feeding", publicata in BMJ (Clinical research ed.), in 2008, autori: Pat Hoddinott, David Tappin, Charlotte Wright.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0