Uleiul esențial de Litsea Cubeba: ce beneficii are?

Uleiul esențial de Litsea Cubeba, care se extrage din fructele arborelui cu același nume, are proprietăți antiinflamatoare, antivirale și tonice. Citește mai departe pentru a afla ce se poate face cu acest ulei esențial.

Uleiul esențial de Litsea Cubeba mai este cunoscut și sub numele de ulei May Chang sau ulei de piper de munte, deoarece este extras din fructele mici, rotunde, asemănătoare cu piperul, ale arborelui de litsea. Aceste fructe au doar vagi accente piperate, aroma puternică fiind asemănătoare cu cea de citrice.

Arborele litsea din familia Lauraceae este un arbore veșnic verde care crește în regiunile tropicale din India, Asia de Sud-Est, China de Sud, Taiwan și Japonia. Numele de cubeba este adăugat deoarece fructele sale rotunde, verzi, arată similar cu piperul cubeba, o plantă originară din Java.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Florile, rădăcinile, scoarța, fructele și frunzele arborelui litsea sunt utilizate din vechime în remedii tradiționale chinezești pentru tratarea afecțiunilor gastro-intestinale, cum ar fi diareea, crampele stomacale și indigestia. Se mai știe că rădăcinile și frunzele ajută la tratarea rănilor datorită proprietăților lor antimicrobiene. Cu toate acestea, Litsea Cubeba este cunoscut mai ales pentru uleiul său esențial, galben pal, cu o aromă picant intensă de lămâie. Atenție, uleiul nu se folosește intern, ci doar extern!

Ce se poate face cu uleiul esențial de Litsea Cubeba?

Ulei esențial de Litsea Cubeba se utilizează în industria cosmetică și a detergenților, dar poate fi folosit și la domiciliu pentru a fabrica diverse produse de uz casnic sau de îngrijire: parfumuri naturale, repelente pentru insecte, produse naturale de îngrijire a pielii, dezodorizante de cameră sau mașină, balsam pentru haine, șampoane, uleiuri de masaj, lumânări, săpunuri etc.

Ce beneficii are uleiul esențial de Litsea Cubeba?

Uleiul esențial de Litsea Cubeba se poate utiliza în aromaterapie pentru a crea o atmosferă calmă și liniștită. Dacă este utilizat local, pe piele, este important să fie diluat în prealabil într-un ulei purtător, deoarece are un parfum puternic de lămâie și compuși care pot provoca iritarea pielii și a ochilor. Iată care sunt principalele utilizări și beneficii ale uleiului esențial de Litsea Cubeba:

Poate fi utilizat ca detergent pentru uz casnic cu efect antibacterian

Uleiul esențial de Litsea Cubeba poate fi adăugat la produsele naturale de curățat de uz casnic sau utilizat pentru dezinfectarea suprafețelor, deoarece conține elemente care au efect antibacterian. Acești compuși reprezintă peste 70% din conținutul de fitonutrienți ai uleiului esențial, dintre care predominant este citralul.

Potrivit unor cercetări, uleiul esențial de Litsea Cubeba a dovedit proprietăți antimicrobiene împotriva E. coli,  Staphylococcus aureus, Candida albicans și A. niger - toate acestea fiind cauze ale unei varietăți de infecții comunitare obișnuite.

Poate fi folosit în aromaterapie pentru a îmbunătăți starea de spirit

Un raport¹ din 2020 publicat în Jurnalul de Medicină Complementară și Alternativă bazat pe dovezi a sugerat că uleiul esențial de Litsea Cubeba ar putea îmbunătăți starea de spirit și ar putea reduce stresul în cazul persoanelor sănătoase. Participanți la un studiu restrâns care au fost expuși la o sesiune de aromaterapie cu ulei de Litsea Cubeba au arătat reducerea simptomelor tulburărilor de dispoziție și o scădere semnificativă a nivelurilor de cortizol salivar (cortizolul este numit și hormonul stresului).

Cum se poate folosi concret uleiul esențial de Litsea Cubeba? Se pun câteva picături pe o eșarfă sau pe lenjeria de pat pentru a simți des mirosul de Litsea Cubeba și a contribui la o stare de spirit mai bună. Sau, înainte de culcare, se poate aprinde o lampă de aromaterapie, cu câteva picături de ulei diluate în apă (se pot pune cam 4-5 picături). E bine ca lampa să nu fie lăsată aprinsă mai mult de 30 de minute.

Poate fi utilizat în îngrijirea pielii

Datorită proprietăților sale puternic antibacteriene și a conținutului antioxidant, uleiul esențial de Litsea Cubeba este adesea adăugat în produsele de curățare a feței care se găsesc în comerț, pe post de ulei potrivit pentru curățarea porilor, în special pentru pielea predispusă la acnee. De asemenea, la domiciliu, poate fi combinat cu uleiuri purtătoare neutre, cum ar fi uleiul de semințe de struguri sau uleiul de sâmbure de caise, pentru a se obține un produs de curățare natural, potrivit pentru îngrijirea corpului.

Poate fi folosit pentru un masaj antiinflamator

Uleiul esențial de Litsea Cubeba poate fi diluat într-un ulei purtător cu care se face masaj pentru a reduce durerile articulare și durerile musculare. Unele cercetări² au arătat că acest ulei esențial are proprietăți antiinflamatorii și poate ușura simptomele poliartritei reumatoide.

Ce efecte secundare poate avea uleiul de Litsea Cubeba?

Un raport al Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) a dezvăluit că produsele de curățat de uz casnic care conțin ulei esențial de Litsea Cubeba pot provoca alergii cutanate la anumite persoane. De asemenea, Comitetul științific al Comisiei Europene pentru siguranța consumatorilor a raportat că acest ulei prezintă unele dovezi ale apariției dermatitelor de contact. Contactul direct cu uleiul poate cauza, de asemenea, iritații oculare grave. 

Pentru a evita reacțiile alergice, când se folosesc produse de curățare a casei este indicată purtarea mănușilor menajere. De asemenea, se recomandă atenție pentru ca aceste produse de curățare să nu pătrundă în ochi.

Deoarece nu există studii suficiente de siguranță, este recomandabil ca uleiul esențial de Litsea Cubeba să nu fie utilizat în perioadele de sarcină și alăptare. În plus, nu va fi folosit de copii și nici de diabetici.

După cum am precizat mai sus, uleiul esențial de Litsea Cubeba, la fel ca restul uleiurilor esențiale, nu trebuie folosit ca atare pe piele, ci doar după ce a fost diluat într-un ulei purtător (ulei de sâmburi de struguri, de jojoba, de cocos, de măsline etc.). 

De asemenea, dacă se dorește utilizarea pe piele, după diluarea într-un ulei purtător se va face un test pe o porțiune mică de piele înainte de a-l utiliza pe o zonă mai extinsă. De exemplu, se poate masa o picătură de ulei diluat în spatele urechii și se așteaptă 24 de ore. Dacă nu apar iritații sau alte reacții, uleiul diluat se poate folosi pe o zonă mai mare de piele.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Effects of Litsea cubeba (Lour.) Persoon Essential Oil Aromatherapy on Mood States and Salivary Cortisol Levels in Healthy Volunteers
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7399754/
1. Studiul „Effects of Litsea cubeba (Lour.) Persoon Essential Oil Aromatherapy on Mood States and Salivary Cortisol Levels in Healthy Volunteers”, apărut în Evid Based Complement Alternat Med (2020); 2020: 4389239, doi: 10.1155/2020/4389239, autori: Chaiyavat Chaiyasut et al.
Pub Med - Effects of methanolic extract and fractions from Litsea cubeba bark on the production of inflammatory mediators in RAW264.7 cells
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15030918/
2. Studiul „Effects of methanolic extract and fractions from Litsea cubeba bark on the production of inflammatory mediators in RAW264.7 cells”, apărut în Fitoterapia. 2004 Mar;75(2):141-8. doi: 10.1016/j.fitote.2003.11.003, autori: Eun-Mi Choi și Jae-Kwan Hwang
EWG - Litsea Cubeba (May Cahng) Oil
https://www.ewg.org/guides/substances/3295-LITSEACUBEBAMAYCHANGOIL/
Organic Facts - How To Use Litsea Cubeba Essential Oil
https://www.organicfacts.net/litsea-cubeba.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0