Uleiul de pește lichid - recomandări și restricții

Uleiul de pește este bogat în acizi grași Omega-3, benefici pentru sănătatea organismului. Cei mai importanți acizi grași Omega-3 regăsiți în uleiul de pește sunt acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). 

Cum acționează uleiul de pește?

O bună parte din beneficiile uleiului de pește vine din aportul de acizi grași Omega-3, asta deoarece corpul nu produce acizi grași Omega-3, deși are nevoie de ei. Acizii grași esențiali ajută la stoparea proceselor inflamatorii din organism, ceea ce explică de ce uleiul de pește reprezintă un tratament complementar foarte bun pentru afecțiuni inflamatorii ale pielii, precum psoriazisul sau pentru sindromul ochilor uscați. De asemenea, acizii grași Omega-3 sunt deosebit de eficienți în tratamentul anumitor afecțiuni cardiovasculare. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Uleiul de pește: recomandări de consum 

Recomandat în cazul angioplastiei

Uleiul de pește este, de asemenea, recomandat în cazul angioplastiei. Cercetările sugerează că uleiul de pește poate reduce rata reblocării vaselor sangvine cu până la 45%, atunci când este administrat pentru cel puțin 3 săptămâni înaintea unei angioplastii și ulterior, timp de încă o lună după intervenție.

Uitil în ADHD

În cazuri de ADHD la copii, uleiul de pește, potrivit unor cercetări preliminare, poate îmbunătăți atenția, funcțiile cognitive și comportamentul copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani. 

Benefic în tulburarea bipolară

Uleiul de pește este recomandat ca tratament complementar în tratamentul tulburării bipolare. Acesta poate fi de folos deoarece ameliorează simptomele de depresie, dar nu și pe cele de manie, la persoanele care suferă de această afecțiune. 

De ajutor în depresie

Cercetări mai vechi au arătat că uleiul de pește poate fi util în tratarea depresiei. Oamenii de știință spun că fie o deficiență de acizi grași Omega-3, fie un dezechilibru în raportul dintre acizii grași Omega-6 și Omega-3 din creier ar putea fi de vină pentru apariția depresiei.

Recomandat pacienților cu tensiune arterială crescută

Uleiul de pește este binevenit în cazul de tensiune arterială crescută ca urmare a consumului de ciclosporină, medicament utilizat în reducerea riscului de respingere a unui organ după transplant. Uleiul de pește previne creșterea tensiunii arteriale cauzate de acest medicament. Potrivit Asociației Americane a Inimii, uleiul de pește mai are și aceste beneficii: 

  • Poate crește nivelul de colesterol „bun” (HDL) și poate, de asemenea, să scadă nivelul de colesterol „rău”(LDL)
  • Poate scădea trigliceridele cu 15-30%.
  • Poate preveni dezvoltarea de plăci de aterom care pot determina întărirea arterelor.

Deși suplimentele cu ulei de pește pot îmbunătăți mulți dintre factorii de risc pentru bolile de inimă, nu există dovezi clare că pot preveni atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale.

Bun în osteoporoză

Uleiul de pește este, de asemenea, util în managementul și tratamentul osteoporozei. Mai multe cercetări atestă faptul că uleiul de pește, consumat în paralel cu un supliment pe bază de calciu, poate încetini scăderea densității osoase la persoanele care suferă de osteoporoză.  

De ajutor în psoriazis

În ceea ce privește psoriazisul, uleiul de pește s-a dovedit eficient în ameliorarea simptomelor, în special uleiul de pește lichid. 

Ameliorează crampele menstruale puternice

Nu în ultimul rând, uleiul de pește este util în ameliorarea simptomelor dismenoreei, crampele menstruale extrem de puternice. Consumat împreună cu un supliment pe bază de vitamina B12, acesta poate da rezultate foarte bune în managementul afecțiunii. 

Ar putea ameliora simptomele artritei reumatoide

O cercetare mai veche arată că uleiul de pește ar fi eficient în tratamentul simptomelor artritei reumatoide (AR) precum redoarea articulară, sensibilitatea articulațiilor și că ar putea ajuta în caz de articulații umflate prin reglarea răspunsului imunitar. Uleiul de pește poate ajuta, de asemenea, la gestionarea factorilor de risc cardiovascular, ceea ce este important, deoarece persoanele cu artrită reumatoidă prezintă un risc crescut de atac de cord.

Ține la distanță afecțiunile neurologice

Acizii grași Omega-3 sunt foarte importanți pentru funcționarea corespunzătoare a creierului, cât și pentru dezvoltarea sa în toate etapele vieții. Mai exact, aceștia au grijă ca membranele celulare să rămână intacte și facilitează comunicarea dintre celulele creierului. În plus, studii mai vechi au arătat că acizii grași din uleiul de pește este important și pentru dezvoltarea creierului bebelușului.

Reduce riscul de boli oculare

Acizii grași Omega-3 care se găsesc din abundență în uleiul de pește sunt benefici și pentru sănătatea ochilor. Nu doar că ajută la dezvoltarea vederii, dar contribuie și la menținerea ochilor sănătoși la orice vârstă. Cercetări mai vechi au arătat că persoanele care nu consumă suficienți acizi grași Omega-3 riscă să se confrunte cu boli oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă.

Reduce inflamația

Când apare o inflamație e semn că sistemului imunitar încearcă să facă față unei infecții. Atunci când apare inflamația cronică, există riscul să se dezvolte probleme de sănătate mai grave, cum ar fi obezitatea, diabetul, depresia și bolile de inimă. Iar studiile au arătat că suplimentele cu ulei de pește sunt benefice în caz de inflamație a ficatului, ceea ce poate ajuta la reducerea simptomelor bolii hepatice grase non-alcoolice (NAFLD) și a cantității de grăsime din ficat.

Uleiul de pește are proprietăți antiinflamatorii, iar studiile au arătat că poate ajuta la tratarea afecțiunilor care implică inflamația cronică.

Uleiul de pește: reacții adverse și restricții de consum 

De regulă, uleiul de pește lichid, consumat pe cale orală, este sigur și nu prezintă niciun pericol de consum, atât timp cât se respectă doza indicată în prospect (3 grame sau mai puțin pe zi). De asemenea, dozele ridicate de ulei de pește pot reduce activitatea sistemului imunitar, precum și abilitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor. Din acest motiv, este important ca doza de ulei de pește să fie stabilită împreună cu medicul curant. 

Printre cele mai cunoscute reacții adverse date de consumul de ulei de pește se numără:

  • Respirația urât mirositoare
  • Refluxul gastroesofagian
  • Starea de greață
  • Diaree
  • Iritații ale pielii
  • Sângerări ale nasului

Pentru a micșora riscul de reacții adverse, se recomandă ca uleiul de pește să fie consumat în timpul mesei sau imediat după masă. Uleiul de pește este considerat sigur pentru consum și în cazul copiilor, începând cu vârsta de 9 luni. 

În ceea ce privește femeile însărcinate și pe cele care alăptează, uleiul de pește este considerat sigur pentru consum, acesta neafectând dezvoltarea fătului. Cu toate acestea, dacă femeia consumă mult pește, uleiul de pește nu trebuie consumat, în tandem, deoarece se poate ajunge ușor la supradozare, ale cărei efecte asupra fătului nu sunt cunoscute. Uleiul de pește nu este recomandat persoanelor care suferă de boli ale ficatului, deoarece poate crește riscul de sângerare la cei cu ficat lezionat în urma acestei afecțiuni. 

Persoanele care suferă de depresie trebuie să consulte medicul curant înainte de a consuma ulei de pește, deoarece, în anumite cazuri, acesta poate intensifica simptomele bolii. Diabeticii, la rândul lor, trebuie să discute cu medicul curant dacă este cazul să consume ulei de pește, pentru că acesta poate face gestionarea glicemiei mai dificilă. 

Persoanele hipertensive, precum și cele hipotensive, trebuie să consume cu grijă ulei de pește. Acesta poate scădea drastic nivelul tensiunii arteriale, ceea ce poate afecta în mod direct hipotensivii și poate impune probleme pentru cei care iau, deja, tratament de scădere a tensiunii arteriale. În cazul persoanelor infectate cu virusul HIV sau care suferă de anumite afecțiuni ale sistemului imunitar, este important de reținut că dozele mari de ulei de pește pot scădea răspunsul sistemului imunitar în fața infecțiilor. Din acest motiv, consumul de ulei de pește poate fi problematic pentru persoanele care au, deja, un sistem imunitar slăbit. 

Persoanele care au un defibrilator implantat, pentru a controla aritmia, trebuie să consulte medicul înainte de a consuma ulei de pește, deoarece cercetările sugerează că uleiul de pește poate crește riscul de aritmie la pacienții cu defibrilator. Nu în ultimul rând, persoanele alergice la pește și/sau la fructele de mare nu ar trebui să consume ulei de pește, precum niciun alt supliment cu ulei de pește. Deși nu există cercetări concludente pe această team, este bine să alegi calea lipsită de pericole, pentru a evita un episod alergic neplăcut. 

Cât ulei de pește ar trebui să iei?

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă să nu se consume mai mai mult de 5 grame (5.000 mg) pe zi de EPA și DHA combinate din suplimente alimentare. Dozele mai mari sunt adesea recomandate pentru a reduce trigliceridele, dar ar trebuie să faci asta numai sub îndrumarea unui specialist din domeniul sănătății.

Nu există o limită superioară stabilită pentru acizii grași Omega-3 care provin din surse alimentare (cum ar fi peștele). Cu toate acestea, cercetările sugerează că până la 10 grame (sau 10.000 miligrame) de EPA și DHA sunt sigure pentru majoritatea adulților 1.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Fish oil LC-PUFAs do not affect blood coagulation parameters and bleeding manifestations: Analysis of 8 clinical studies with selected patient groups on omega-3-enriched medical nutrition”, Clinical Nutrition, 2018, Renger F. Witkamp et al. 
https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(17)30118-8/fulltext
American Heart Association - Fish and Omega-3 Fatty Acids 
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/fish-and-omega-3-fatty-acids
National Center for Complementary and Integrative Health - Omega-3 Supplements: In Depth
https://www.nccih.nih.gov/health/omega3-supplements-in-depth


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0