Uleiul de catina, un aliat al femeilor la menopauza

Din cătina albă, cunoscută, mai simplu, cu denumirea de cătină (Hippophaes rhamnoides) se obține un ulei cu numeroase beneficii, iar de pe urma acestui ulei, bogat în Omega 7, pot avea de câștigat femeile la care a debutat menopauza.

Uleiul de cătină și-a câștigat popularitatea ca ingredient în diverse produse de îngrijire a pielii. Atunci când este aplicat local, se crede că acest ulei are multe beneficii, unele dintre ele confirmate parțial de studii. Află cum te poate ajuta uleiul de cătină în ce privește simptomele menopauzei, dar și ce alte uleiuri îți pot fi de folos în această perioadă a vieții.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Uleiul de cătină: beneficii potențiale la menopauză

Unul dintre potențialele beneficii ale uleiului de cătină este acela că ar putea reduce simptomele menopauzei. Unele studii sugerează că uleiul de cătină poate reduce uscăciunea vaginală și acționează ca o terapie alternativă eficientă pentru femeile aflate în perioada post menopauză, care nu pot lua sau nu doresc tratamente pe bază de estrogen.

Uleiul de cătină are efecte încurajatoare în ceea ce privește atrofia vaginală

Un simptom extrem de neplăcut, atrofia vaginală (adică subțierea și uscarea mucoasei vaginale), este de multe ori asociat cu menopauza, însă tratamentul standard cu estrogeni nu este indicat în cazul tuturor femeilor – sau unele nu doresc, pur și simplu, să facă acest gen de terapie hormonală. De aceea, multe tind să apeleze la alt gen de remedii pentru a combate uscăciunea vaginală. 

Mai multe studii au investigat efectele pe care le au suplimentele alimentare asupra simptomelor menopauzei, iar o cercetare a fost dedicată efectului uleiului de cătină (cu administrare orală) asupra atrofiei vaginale.

În acest studiu, 116 femei aflate în perioada post menopauză și care se confruntau cu simptome precum uscăciunea vaginală, mâncărimi și senzația de arsură în zona intimă, au testat uleiul de cătină. 98 de participante au dus la capăt intervenția, studiul fiind efectuat pe o perioadă de 3 luni, interval în care femeile au consumat 3 grame de ulei de cătină sau un ulei placebo, zilnic.

Simptomele asociate atrofiei vaginale și cele ale menopauzei au fost evaluate apoi în cadrul studiului. Rezultatele au fost îmbucurătoare: în comparație cu capsulele cu ulei placebo, s-a observat o rată mai bună de îmbunătățire a integrității epiteliului vaginal (țesutului care alcătuiește învelișul mucoasei vaginale) în grupul de femei care au luat suplimente cu ulei de cătină, când au fost incluse atât participantele compliante, cât și cele mai puțin compliante. 

Cercetătorii au observat că a existat o tendință mai mare către o mai bună sănătate a zonei vaginale, la finalul studiului, la participantele care au fost compliante (adică acelea care au urmat întocmai recomandările autorilor studiului și au luat suplimentele zilnic).

Concluzia cercetătorilor a fost că uleiul de cătină a arătat efecte benefice la nivelul sănătății vaginului, indicând că ar putea fi o terapie alternativă pentru menținerea integrității mucoasei vaginale la femeile care nu pot folosi sau nu doresc tratamentele hormonale.

Uleiul de cătină contribuie la menținerea hidratării oculare

Împreună cu un stil de viață sănătos, activ, cât și alături de o dietă echilibrată, suplimentele nutritive pot fi de ajutor pentru a reduce și a ține sub control anumite simptome ale menopauzei. Unul dintre acești aliați care se găsesc sub formă de suplimente alimentare sunt acizii grași Omega 7, care fac parte din familia acizilor grași esențiali.

Pe lângă uscăciunea vaginală și atrofia vaginală, aspecte neplăcute ale întregii experiențe care poartă numele de menopauză, și uscăciunea ochilor este un simptom cu care multe femei se confruntă în această perioadă. Studiile au arătat că persoanele care iau în mod regulat doze optime de Omega 7 observă o îmbunătățire și la nivel ocular, iar ochii sunt mai bine hidratați. Experții spun că acest efect se datorează efectelor pe care le are Omega 7, în sensul că acești acizi grași încurajează menținerea hidratării în mucoase și acționează ca un lubrifiant.

În plus, menopauza mai vine însoțită și de alte efecte: pielea devine mai uscată și mai puțin elastică, efect care oricum apare pe măsură ce avansăm în vârstă. Producția de colagen din piele scade pe măsură ce trec anii, iar din această cauză, apar riduri noi, iar cele existente se adâncesc. Omega 7 vine în ajutorul organismului femeii la care a debutat menopauza, fiind util în privința producției de colagen, element care ajută la menținerea pielii hidratate și suple.

Newsletter DOC dedicat

Uleiul de cătină bogat în Omega 7 se poate folosi fie sub formă de capsulă (administrare orală), fie se poate aplica local (administrare topică) pe zonele cu probleme. 

Uleiul de cătină ar putea stimula vindecarea rănilor

Unele studii pe animale au sugerat că uleiul de cătină ar putea stimula vindecarea rănilor atunci când este aplicată local. Cu toate acestea, este important de menționat că acest studiu nu a fost efectuat pe oameni și deci ar trebui făcute mai multe cercetări cu participanți umani pentru a trage concluzii suplimentare despre eficacitatea acestui ulei pentru vindecarea rănilor la om.

Informații nutriționale ulei de cătină

Uleiul de cătină conține betacaroten, mici cantități de minerale, vitamica C, vitamina E, acizi grași Omega 3, Omega 6 și Omega 9 și este cea mai bogată sursă de acizi grași esențiali Omega 7. Aceștia sunt componente importante din structura membranelor mucoase, care formează un strat protector pe organele interne, însă și în zona vaginală. Studiile au confirmat că uleiul de cătină contribuie la regenerarea optimă a acestor membrane și că oferă nutrienți esențiali pentru buna funcționare a mucoasei vaginale.

Efecte adverse ale uleiului de cătină

În ce privește uleiul de cătină, au fost raportate puține efecte secundare ale utilizării topice sau orale. Un mic studiu a raportat că aproximativ 10% dintre participanți au prezentat simptome gastrointestinale după ce au luat 3 grame de ulei de cătină timp de trei luni la rând. Efecte secundare severe ale cătinii nu au fost raportate.

Unele studii mici cu participanți umani și unele studii pe animale au indicat semne ale capacității cătinii de a acționa ca un diluant al sângelui. Din acest motiv, este posibil ca persoanele care iau diluanți să fie nevoiți să evite cătina din cauza riscului sporit de sângerare. Pacientele care iau medicamente pentru scăderea zahărului din sânge ar trebui, de asemenea, să fie precaute cu utilizarea cătinei, deoarece poate duce la scăderea glicemiei și mai mult. 

Recomandarea noastră este ca, înainte de a lua orice fel de suplimente, inclusiv cele cu ulei de cătină, să ceri sfatul medicului – mai ales dacă mai iei cumva și anumite medicamente.

Ce uleiuri mai pot fi de folos la menopauză?

Alte uleiuri care le pot fi utile femeilor la menopauză sunt:

Uleiul de argan

Obținut din sâmburele arborelui cu același nume, uleiul de argan este o sursă bogată de acizi grași, steroli vegetali, vitamina E, antioxidanți și flavonoide care inhibă degradarea colagenului. Acest ulei ajută la hrănirea pielii prin întărirea lipidelor de barieră, deci poate fi utilizat pentru masaj.

Uleiul de soia

Extras din boabe de soia, uleiul de soia este un fitoestrogen puternic care susține sănătatea pielii femeilor care au ajuns la menopauză sau în perioada post menopauză. Acest ulei oferă protecție antioxidantă și apără împotriva semnelor vizibile de îmbătrânire, ajutând la reținerea umidității epidermei. Și acest ulei poate fi masat direct pe piele.

Uleiul esențial de galbanum

Cunoscut și sub numele de ulei de tămâie verde, acesta are o aromă pământoasă, lemnoasă și a fost folosit încă din vechime. Se pare că utilizarea uleiului de galbanum ajută la revitalizarea pielii atrofiate, îmbunătățește textura pielii și îi conferă un aspect mai tonifiat. O picătură din acest ulei se poate amesteca în crema de față și în crema de corp înainte de utilizare.

Uleiul din lemn de trandafir

Lemnul de trandafir este recunoscut pentru beneficiile sale puternic cicatrizante care ajută la reînnoirea celulelor și la regenerarea țesuturilor. Folosit în aromaterapie, poate ajuta femeile la menopauză care experimentează senzații copleșitoare de anxietate. Se pun 4-5 picături de ulei din lemn de trandafir în vasul de aromaterapie, diluate în apă. De asemenea, acest ulei revitalizează pielea. Pentru masaj, se folosește diluat într-un ulei bază, cum ar fi cel de măsline, de jojoba sau cel de cocos.

Uleiul de salvie

Uleiul de salvie este excelent pentru reducerea inflamației și îngrijirea pielii, dar este de folos și pentru diminuarea bufeurilor și a transpirațiilor nocturne, calmează sistemul nervos și crește tonusul sexual.

Uleiul de Geranium

Cu beneficiile sale de echilibrare atât pentru piele, cât și pentru simțuri, uleiul de geranium (mușcată) hrănește pielea - se recomandă a se folosi diluat într-un ulei bază, cam două picături într-o linguriță de ulei bază -, dar contribuie și la calmarea stărilor de iritare care pot să apară în multe cazuri la menopauză, dacă este utilizat în aromaterapie.

Uleiul de lavandă

Unele studii au arătat că inhalarea vaporilor de ulei de lavandă sau de ulei de neroli a avut efecte superioare asupra reducerii scorului total al simptomelor menopauzei în comparație cu placebo.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NHS - Symptoms. Menopause
https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/
Pub Med - Aromatherapy for Managing Menopausal Symptoms: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Placebo-Controlled Trials
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34242093/
Studiul „Aromatherapy for Managing Menopausal Symptoms: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Placebo-Controlled Trials”, apărut în J Altern Complement Med. 2021 Oct;27(10):813-823. doi: 10.1089/acm.2020.0315. Epub 2021 Jul 8, autori: Hye Won Lee et al.
Science Direct - Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: A randomized, double-blind, placebo-controlled study
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378512214002394
Studiul „Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: A randomized, double-blind, placebo-controlled study”, apărut în Maturitas, Volume 79, Issue 3, November 2014, Pages 316-321, https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2014.07.010, autori: Petra S. Larmo et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0