Trenduri in sanatate in 2019: stai cu ochii pe ele ca sa fii mereu in forma!

Ti-am pregatit o mica lista cu cele mai importante tendinte in materie de sanatate si diete, pentru ca anul acesta sa fii intr-o forma de zile mari.

Dieta ketogenica va continua sa castige teren

Anul acesta, dieta keto continua sa se bucure de popularitate, iar unele regimuri alimentare inspirate de aceasta te vor indruma sa eviti toti carbohidratii, granele (cerealele) si zaharul, in favoarea legumelor, grasimilor de origine animala si a carnii. Doua exemple de diete sunt "Whole30" si "dieta keto care reseteaza metabolismul".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In Statele Unite ale Americii, unii oameni adopta aceleasi principii ale dietei keto, insa fara produse de origine animala. Nu uita, inainte de a incerca orice fel de dieta, sa discuti mai intai cu medicul tau sau cu un medic nutritionist, care te va ajuta sa te mentii pe drumul cel bun in lupta contra kilogramelor.

Nutraceuticele te vor cuceri cu beneficiile lor

Nutraceuticele sunt alimente integrale, ingrediente din alimente sau niste suplimente care au beneficii medicale specifice pentru sanatate. De exemplu, nutraceuticele pot sa previna sau sa trateze anumite boli, ceea ce inseamna ca acestea au proprietati care se prelungesc dincolo de simplele functii nutritionale.

Nutraceuticele pot proveni din plante, surse marine, surse de origine animala si surse microbiene. Mai precis, nutraceuticele includ alimentele integrale, ierburile sau plantele, fitonutrientii (acei nutrienti care se gasesc in coaja multor legume si fructe, precum si in seminte si grane), probiotice, vitamine si minerale si suplimente din plante.

Un termen inventat in 1979, nutraceuticul defineste "un aliment sau parti dintr-un aliment care ofera beneficii medicale sau beneficii pentru sanatate, inclusiv cand vorbim de preventia sau tratamentul unei boli".

Nutraceuticele sunt de mai multe tipuri, incepand de la nutrienti izolati, produse din plante medicinale, suplimente alimentare si diete, pana la alimente special concepute si produse procesate, precum cerealele, supele si bauturile. Exista chiar si nutraceutice special concepute pentru sanatatea pielii.

Un nutraceutic este orice supliment cu un extract dintr-un aliment, care nu este toxic, si despre care s-a dovedit stiintific ca are beneficii pentru sanatate, atat in tratamentul cat si in prevenirea unei boli*.

Suplimentele lipozomale vor fi un aliat de pret

Lipozomii sunt mici vezicule cu fosfolipide, cu o structura cu doua straturi, foarte similara cu cea a membranelor celulelor noastre. Expertii spun ca lipozomii s-au dovedit a fi purtatorii ideali pentru moleculele terapeutice, fiind extrem de eficienti in a livra nutrientii direct in interiorul celulei.

Mai mult, lipozomii sunt extem de biocompatibili, adica ei sunt capabili sa mentina atat moleculele hidrosolubile, cat si moleculele liposolubile. Suplimentele lipozomale ofera asadar un sistem nutritional de "livrare" ce are un aport rapid, iar livrarea acestora in interiorul celulelor este eficienta. Desi lucrurile par complicate la prima vedere, lipozomii sunt unelte extrem de eficiente in ceea ce priveste facilitarea alimentarii cu antioxidanti si, pentru ca sunt preparati din fosfolipide naturale, ei sunt biocompatibili si netoxici.

Sistemele lipozomale au devenit tot mai populare in ceea ce priveste nutraceuticele, deoarece lipozomii protejeaza aceste molecule terapeutice si le ajuta sa nu se descompuna in sistemul digestiv. Suplimentele lipozomale si nutraceuticele pe baza de lipozomi ofera multe beneficii: o mai buna absorbtie in organism, o mai buna biodisponibilitate, protejeaza nutrientii de mediul nu tocmai propice din tractul gastrointestinal, aportul oral din cavitatea bucala (din gura) este crescut, prin intermediul mucoasei, este crescut aportul la nivelul celulelor etc.

Mezo-nutrientii vor fi la mare cautare

Daca 2018 a fost anul in care ai invatat sa faci diferenta intre macronutrienti (adica proteine, grasimi si carbohidrati) si micronutrienti (care sunt vitaminele si mineralele), anul acesta pregateste-te sa afli mai multe informatii despre mezo-nutrienti. In limba greaca, "meso" inseamna literalmente "in interior". Acest trend inseamna ca multi dintre noi cauta acum modalitati prin care putem functiona la capacitate optima si ca suntem din ce in ce mai constienti de ceea ce ne dorim de la alimentatia noastra si de la suplimentele pe care le luam.

Prin acest nou trend, cel al mezo-nutrientilor, multi dintre noi vor dori sa stie mai multe nu doar despre alimentele nutritive pe care le mancam, ci si despre cum ne putem bucura la maximum de beneficiile compusilor activi din interiorul acestor alimente.

Iata un exemplu care te va ajuta sa intelegi mai bine conceptul: curcumina este ingredientul activ din turmeric, iar daca iti indrepti atentia in directia cercetarilor efectuate, vei descoperi ca de fapt curcumina are beneficii antiinflamatoare si anti-aging care fac ca acest condiment sa fie atat de celebru. Asa ca pe piata au aparut suplimente ce contin substante active din anumite plante, iar aceste substante active au beneficii dovedite de studiile stiintifice.

Nutrientii care ajuta creierul vor fi un aliat de pret

2019 este un an care va scoate la iveala noi suplimente cognitive naturale, care vor imbunatati memoria si vor fi de folos persoanelor care vor sa scape de "ceata mintala".

Aceasta categorie de suplimente, care ajuta la buna functionare a creierului, se va adresa unor probleme cu care multi dintre noi ne confruntam: ceata mintala, memoria slaba, anxietatea, lipsa puterii de concentrare si chiar depresia. Alegand produse de top, vei reusi sa iti mentii concentrarea, sa reduci oboseala, iar suplimentele pentru sanatatea creierului contribuie si la mentinerea functiei cognitive.

Daca vrei sa combati starile de oboseala si sa te poti concentra mai bine la birou sau acasa, poti sa intrebi medicul daca iti recomanda suplimente care sustin sanatatea creierului. Ideal ar fi ca acestea sa contina Omega 3, vitamina D3, vitamina B2, acid folic, vitamina B6 sau ginseng ori alte substante adaptogene care ajuta organismul sa faca fata mai usor stresului. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Articolul "Nutraceuticals and their medicinal importance", publicat in 2012 in researchgate.net, autori: Dinesh Kumar Chellappan, Sakthivel Lakshmana Prabu, Suriyaprakash Timmakondu, Subramaniam Suresh Kumar.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0