Tratamentul actual al leziunilor periapicale

Termenul de reactie periapicala se refera la afectarea tesuturilor apicale de produse rezultate in urma metabolismului bacteriilor aflate in spatiul endodontic. Acestea patrund in sistemul canalicular al dintelui (spatiul endodontic) de obicei, ca si complicatie a unei carii profunde, dar pot fi si ca urmare a unui traumatism in care nervul se necrozeaza la momentul traumatismului sau la distanta, urmata de gangrena acestuia.

Rezulta, prin urmare, leziuni cu variate grade de extindere si organizare (granuloame sau adevarate chisturi) care pot ramane asimptomatice, putand fi descoperite intamplator la o radiografie dentara facuta pentru alte motive.

Cauze leziuni periapicale

Articole Medicina primul spatiu de bannere

Infectia este o cauza des intalnita a leziunilor periapicale. Placa dentara poate cauza atat carii, cat si periodontita sau pulpita.

Traumatismul poate fi, de asemenea, responsabil pentru aparitia acestor leziuni periapicale. Pulpa se poate necroza in urma unui traumatism sever. De pilda, chiar medicul poate traumatiza un dinte deja cu probleme, prin folosirea instrumentarului in timpul tratamentului endodontic. Muscarea unor alimente tari (nuci, mere, oase) poate cauza, de asemenea, leziuni.

Si antisepticele folosite in tratamentul pentru canalul unui dinte pot migra catre tesuturile invecinate, producand leziuni periapicale.

Simptome leziuni periapicale

Cel mai frecvent, pacientii se prezinta cu fenomene de tip inflamator in relatie cu dintele cauzal, cu magnitudine diferita: de la o simpla jena dureroasa pana la un veritabil abces. Alteori, dintele prezinta mobilitate sau prezinta o fistula la nivelul gingiei. In cazuri mai grave, daca inflamatia devine severa si se formeaza punga de puroi, durerea se agraveaza considerabil, problema devenind o urgenta medicala din cauza durerilor.

De asemenea, aceste fenomene inflamatorii cronice pot induce si mentine sinuzite maxilare cronice, cand sunt localizate la dintii cu periost din zona laterala.

Diagnosticarea leziunilor periapicale

Diagnosticul acestor leziuni se pune clinic, foarte importanta fiind examinarea radiologica, care, prin diferite incidente, pun in evidenta pierderea densitatii osoase de la nivelul dintelui sau dintilor implicati.

Radiografia poate fi facuta cu alt scop sau in timpul unui control de rutina, insa va scoate la iveala semne ce tradeaza leziuni periapicale. De aceea este atat de important sa mergem la controale regulate la medicul stomatolog – de multe ori, pot exista probleme care nu se manifesta pana cand boala nu ajunge in stadiu avansat. Cu cat o afectiune stomatologica este depistata mai devreme, cu atat daunele pe termen scurt, dar si lung, vor fi mai reduse.

 

 

Tratament leziuni periapicale

Tratamentul este, de fapt, al dintelui cauzal si, in functie de situatie, poate fi conservator, cu pastrarea dintelui, sau radical (extractia dintelui cauzal). Medicul stomatolog va lua decizia in functie de gravitatea situatiei.

De cele mai multe ori, dintele se pastreaza, iar tratamentul este endodontic. Datorita fie extensiei leziunii, fie esecului tratamentului endodontic, se poate recurge la tratamentul chirurgical, care consta in rezectie apicala, obligatoriu cu obturatia ortograda si/sau retrograda a spatiului endodontic inainte (preferabil) sau in timpul interventiei chirurgicale.

Principalul scop al tratamentului leziunilor periapicale consta in indepartarea bacteriilor de la nivelul acestora. Atat irigarea, cat si administrarea tratamentelor pe canalul dintelui contribuie la combaterea bacteriilor.

In unele situatii, leziunile persista, chiar daca isi micsoreza dimensiunile, iar asta inseamna ca tratamentul endodontic nu a fost eficient.

Controlul stomatologic este necesar din 6 in 6 luni. Astfel, se vor descoperi si trata problemele imediat ce apar, acestea neavand prilejul de a evolua. Bolile gingivale, cariile dentare, precum si problemele mai putin evidente, care sunt descoperite cu ajutorul radiografiilor, pot fi depistate in timp util si inlaturate. In acest fel, atat durerea, cat si costurile financiare, sunt mai reduse decat daca problemele se descopera si trateaza dupa ce ajung in stadiu mai avansat. 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0