Tratamentele stomatologice la pacientii imunodeprimati

Un subiect delicat despre care poate nu se vorbește atât de des pe cât ar trebui este cazul pacienților cu boli transmisibile precum HIV sau hepatite sau, în limbajul de specialitate, pacienți imunodeprimați. Din pacate pacienții seropozitivi sau cei cu hepatite sunt respinși din clinici medicale din cauza contagiozității acestor afecțiuni. Sigur, sunt pacienți atipici, dar tratamentul stomatologic în sine nu diferă de cel al unui pacient sănătos. Pacienţii diagnosticaţi cu HIV continuă să întâmpine greutăţi în cabinetele stomatologice de la noi din țară, în România secolului al XXI-lea, iar persoanele seropozitive încă sunt discriminate. Iar mulţi dintre medicii stomatologi refuză să-i trateze din cauza infecţiei pe care o poartă.

Am discutat cu Dr. Andreea Catrina despre dificultatile acestor pacienti dar si despre abordarea corecta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci când vine vorba de managementul pacienților cu astfel de probleme sunt câteva aspect de care se ține cont în aplicarea tratamentului stomatologic. Manifestarile bucale sub formă de leziuni sunt des întâlnite și uneori violente la aceste personae, iar controlul stomatologic poate fi, în unele cazuri, locul unde se depistează o astfel de afecțiune. Nu de puține ori s-a întâmplat ca un control stomatologic de rutină să scoată la iveală necesitatea unor investigații suplimentare pentru diagnosticare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru cei care se confruntă cu astfel de afecțiuni am câteva sfaturi legate de tratamentul stomatologic. Înainte de începerea tratamentelor propriu-zise recomand efectuarea unor teste de rutină pentru a monitoriza statusul afecțiunii. E important să știm care este starea general a pacientului. De asemenea, pacientul trebuie să spună medicului încă de la început că suferă de această afecțiune, astfel încât medical să poată lua măsurile de precauție necesare. Recunoașterea bolii duce în primul rând la adaptarea tratamentului la situația generală a organismului, pentru că și noi, medicii stomatologi, privim pacientul și istoricul medical în ansamblul său.

Totodată, este indicat ca în astfel de cazuri să fie eliminată orice problemă cu cauză dentara, deoarece sistemul imunitar nu permite o vindecare rapidă. Pentru proceduri complexe se iau în cosiderare măsuri de hemostază locală (adică oprirea hemoragiei) și/sau spitalizare, după caz. Pacientii cu afecțiuni hepatice trebuie să evite tratamente cu antibiotice preum eritromicina, metronidazole, tetraciclina.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0