Totul despre revenirea menstruației după naștere

Revenirea menstruației după naștere reprezintă un motiv de îngrijorare pentru multe proaspete mămici. Este obișnuit ca menstruația unei femei să se schimbe după ce a născut un copil. Unele femei se confruntă cu perioade mai grele sau mai dureroase, în timp ce altele constată că menstruația le devine mai ușoară. În lunile de după naștere, menstruația poate fi neregulată, dar poate reveni la normal în timp. iată tot ce trebuie să știi despre întoarcerea ciclului menstrual după cele 9 luni de sarcină!

Corpul fiecărei femei este diferit, de aceea și momentul revenirii menstruației diferă de la o proaspătă mămică la alta. 

Alăptatul este însă principalul factor care influențează revenirea menstruației, asta pentru că prolactina – hormonul responsabil pentru producerea laptelui matern, suprimă ovulația. In mod normal si la majoritatea femeilor, menstruația va reveni la aproximativ șase până la opt săptămâni după naștere, dacă nu alăptezi. Dacă alăptezi, insa, timpul pentru o perioadă de revenire a sangerarii lunare poate varia. Cele care practică alăptarea exclusivă s-ar putea să nu aibă o menstruație pe toată perioada în care alăptează.

De ce se oprește menstruația în timpul sarcinii?

În fiecare lună, corpul tău trece printr-un ciclu de schimbări pentru a se pregăti pentru o potențială sarcină. Unul dintre ovarele  eliberează un ovul, hormonii pregătesc vaginul și colul uterin pentru a susține posibila sarcină, iar uterul se îngroașă pentru a hrăni un posibil copil. Dacă nu rămâi gravidă, în ziua 28, în medie, ciclul se încheie și mucoasa uterului se elimină - acest sânge este menstruația. Dacă faci sex în timpul unui ciclu și ovulul tău întâlnește un spermatozoid, poți rămâne însărcinată. Pe tot parcursul sarcinii, corpul tău păstrează mucoasa uterului, motiv pentru care nu mai ai menstruație în acest timp.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Pot sângera în timpul sarcinii?

Chiar dacă menstruația se oprește, totuși poți experimenta sângerări în timpul sarcinii. Acest lucru se întâmplă la aproape 1 din 4 femei, din diferite motive. Multe femei care sângerează în timpul sarcinii vor naște fără probleme un copil sănătos. Cu toate acestea, trebuie să contactezi imediat medicul sau moașa dacă observi sângerări în orice moment al sarcinii, pentru a te asigura că sunt normale.

În primele 12 săptămâni de sarcină, fixarea ovulelor fertilizate în uter poate provoca sângerări. Aceasta este cunoscută sub numele de sângerare de implantare. În mod normal, durează doar câteva zile. Cu toate acestea, sângerarea în timpul sarcinii incipiente ar putea semnala faptul că ovulul fertilizat s-a fixat în afara uterului - aceasta se numește sarcină ectopică. De asemenea, ar putea semnala un avort spontan.

În etapele ulterioare ale sarcinii, sângerările vaginale pot avea multe cauze diferite.

Sângerări și menstruație - la ce mă pot aștepta după naștere?

În primele câteva zile după naștere, este normal să ai o sângerare asemănătoare menstruației, pe măsură ce uterul se contractă la dimensiunea la care era înainte de sarcină, indiferent daca ai nascut natural sau prin cezariana.

Sângerarea după cezariana poate dura insa mai mult decat daca i fi nascut natural. În funcție de starea de sănătate și de modificările hormonale din organism, menstruația poate dura mai mult decât de obicei. În general, majoritatea femeilor au o menstruație de șapte zile. Dar, în unele cazuri, femeile au o perioadă de douăsprezece zile.

Sângerarea imediat după naștere poate fi destul de abundentă. Poate fi, de asemenea, roșu aprins în primele două zile, dar treptat capătă o culoare maronie înainte de a se opri, după aproximativ 2 luni. Sângerarea poate fi mai abundentă dimineața când te trezești, după alăptare sau după efort.

Sângerările puternice necontrolate după naștere, numite hemoragii postpartum, pot fi o problemă serioasă. De asmenea, dacă de obicei aveai un ciclu obișnuit, inainte de sarcina, o schimbare a ciclului, cum ar fi să ai brusc două menstruații într-o singura lună, ar putea indica o afecțiune medicală. Unele afecțiuni de sănătate provoacă sângerări care pot fi confundate cu ciclul, dar si sarcina poate provoca "spotting" - o sangerare scurta, de culoare maronie. Iar faptul ca laptezi nu asigura intotdeauna, garantat o protectie impotriva unei noi sarcini, asa cum se crede.

Dacă ai născut de mai mult de 24 de ore, contactează imediat medicul sau moașa dacă observi:

•    sânge care umple mai mult de un tampon la fiecare 1-2 ore
•    o creștere bruscă a cantității sângerării sau a cheagurilor mari
•    sânge care devine brusc de culoare roșu aprins
•    amețeli, slăbiciune sau probleme de respirație
•    orice altceva care pare neobișnuit în ceea ce privește sângerarea după naștere

În cât timp revine menstruația, în funcție de metoda de hrănire a bebelușului:

Hrănirea bebelușului cu lapte praf - mamele care își hrănesc copiii numai cu lapte praf și nu alăptează niciodată, pot aștepta să le revină menstruația în 1-3 luni de la naștere. În acest timp, organismul are suficient răgaz pentru a se reechilibra hormonal.

Hrănirea bebelușului atât cu lapte matern, cât și cu lapte praf - dacă alăptatul este suplimentat cu lapte praf, ciclul menstrual poate reveni ceva mai târziu, adică în câteva luni.

Hrănirea bebelușului exclusiv cu lapte matern - femeilor care alăptează și hrănesc copilul numai cu lapte matern, ciclul menstrual le revine mai târziu decât celorlalte. Asta pentru că prolactina, hormonul care contribuie la producerea laptelui matern, suprimă hormonii reproducători. Așadar, femeia nu mai ovulează, ceea ce înseamnă că nu poate să apară ciclul menstrual.

Impactul ciclului menstrual asupra calității laptelui matern

Odată cu reîntoarcerea ciclului menstrual, laptele matern poate suferi unele modificări, pe care copilul le poate sesiza. Modificările hormonale specifice ciclului menstrual sunt cele care influențează calitatea sau gustul laptelui matern. Aceste schimbăi pot fi insesizabile, însă există și situații în care bebelușul observă și își modifică apetitul pentru laptele mamei.

Alăptatul ca metodă de contracepție - este sau nu eficient?

Unele proaspete mămici folosesc alăptatul pe post de metodă naturală contraceptivă. Potrivit specialiștilor, cel mult 1 din 100 de femei care își hrănesc copilul în mod exclusiv prin alăptare rămân însărcinate anual. Cu toate că alăptarea reduce fertilitatea, nu există nicio garanție a eficienței acesteia pe post de metodă contraceptivă întrucât ciclul menstrual poate reveni în orice moment.

Modificări ale menstruației, după naștere

După naștere, adesea menstruația se modifică. Cele mai comune modificări sunt următoarele:

Durerea - adesea femeile care nu aveau dureri menstruale puternice încep să aibă după naștere, iar cele care aveau dureri mari înregistrează dureri mult mai slabe.

Durata menstruației - imediat după ce revine, menstruația poate dura mai multe zile, însă pe măsură ce organismul se reglează din punct de vedere hormonal, durata menstruației revine la normal.

Regularitatea - după naștere, uneori ciclul menstrual este neregulat. Este posibil că într-o luna menstruația să lipsească cu desăvârșire, iar în altă luna să vină mai devreme. În primul an, mai ales dacă proaspătă mămică alăptează, asemenea tulburări sunt normale.

Dacă observi alte modificări ale ciclului menstrual ori simptome anormale ale menstruației, discuta cu medicul tău ginecolog despre acestea – e posibil să fie vorba despre o problema mai serioasă. Sângerările abundente și îndelungate trebuie, în mod deosebit, tratate cu prudență întrucât pot indică afecțiuni serioase. 

Întrebări și răspunsuri 

Alăptarea îmi afectează menstruațiile?

A nu avea menstruația în timp ce alăptezi este cunoscut sub numele de amenoree lactațională. Cât durează depinde de cât de des alăptezi și când introduci alte alimente în dieta bebelușului.

Este greu de prezis când se va reinstala menstruația după ce naști - și modul în care îți hrănești copilul este doar unul din factorii care influențează acest lucru. Cu toate acestea, odată ce corpul tău începe să elibereze din nou ovule, poți rămâne însărcinată chiar înainte de a avea efectiv prima menstruație după naștere. Există mai multe opțiuni contraceptive sigure pe care le poți lua în considerare în timpul alăptării, dar adresează-te medicului pentru sfaturi înainte de a-ți relua activitatea sexuală.

Apariția menstruației va afecta gustul laptelui matern?

Ovulația și menstruația înseamnă că apar modificări hormonale în corpul tău. Acestea pot afecta atât gustul, cât și valoarea nutritivă  laptelui tău matern. Dacă observi că bebelușul tău se agită la sân când ai menstruația, ar putea fi doar semn că are un gust diferit.

Când este OK să folosesc din nou tampoane după sarcină?

Cel mai bine este să nu folosești tampoane decât după ce mergi la controlul medical care are loc la 6 săptămâni după ce ai născut. Dacă menstruațiile tale normale revin înainte de această consultație, utilizează un absorbant extern până când obții sfatul medicului tău. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/periods-after-pregnancy

Cesarean Section, 2021, Sharon Sung; Heba Mahdy.


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0