Totul despre proteza totala

Edentatia totala defineste absenta tuturor dintilor de pe un maxilar sau de pe ambele maxilare. Exista edentatie totala maxilara, edentatie totala mandibulara (edentatie unimaxilara) si edentatie bimaxilara.

Lipsa dintilor este determinata foarte frecvent de afectiuni dobandite in cursul vietii pacientului; extrem de rar sunt descrise edentatii totale congenitale, cauzate de lipsa mugurilor dentari de pe arcade, numita “anodontie totala”.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Edentatia totala, de regula, se instaleaza progresiv; intr-o prima etapa, apare edentatia partiala redusa si dupa un numar de ani, in functie de o serie de factori, se ajunge la edentatii partiale intinse si apoi la pierderea ultimilor dinti de pe arcada.

In ordinea frecventei lor, cauzele edentatiei totale sunt:

 • caria dentara si complicatiile ei,
 • boala parodontala,
 • afectiunile tumorale,
 • traumatismele,
 • afectiuni congenitale,
 • diabetul,
 • boli psihice,
 • chimioterapie,
 • radioterapie,
 • tratamentul cu imunosupresoare,
 • desfasurarea activitatilor profesionale in medii toxice,
 • consumul de droguri.


Starea de edentatie totala se manifesta variat, deoarece simptomele se pot insuma diferentiat la fiecare pacient.

O metoda de tratament a edentatiei totale poate fi proteza totala. Proteza, reprezentata de un corp bine definit, solid, este introdusa intr-o cavitate virtuala, delimitata de multiple structuri mobile: buze, obraji, limba, planseu bucal etc.

Proteza, prin forma si dimensiunile ei, aplicata pe campul protetic, nu trebuie sa impiedice miscarile structurilor mobile sau sa produca leziuni imediate si tardive.

Protezele totale restaureaza morfofunctional aparatul dento-maxilar (masticatie, fizionomie, fonatie). Materialul din care sunt confectionate este reprezentat, in general, din rasini acrilice. Exceptional, intra in alcatuire fibre de sticla, plasa metalica si mase ceramice. Dintii pot fi din diferite materiale (acrilat, compozit, portelan), ceea ce duce si la costuri diferite in realizarea protezei.

Indiferent de tipul de material din care sunt realizati dintii, atunci cand proteza este noua, acestia au culoarea asemanatoare cu dintii naturali, in functie de dorinta pacientului, dar trebuie mentionat ca, in timp, dintii din acrilat isi modifica culoarea si se pot abraza (toci), acest aspect fiind dependent de alimentatia si obiceiurile vicioase ale pacientului. Dintii se pot colora din cauza bauturilor colorate, ceai, cafea, vin, tigari.

Fazele clinice (realizate in cabinet) sunt reprezentate de amprentare, determinarea si inregistrarea rapoartelor intermaxilare, proteza fiind obtinuta in laborator, de tehnicianul dentar.

Arcada dentara la proteza totala este formata din maximum 14 dinti, care prezinta aceleasi caracteristici pe care le prezinta si dintii naturali. Culoarea si forma dintilor artificiali sunt alese in functie de varsta, sex, tipul constitutional, culoarea parului, a ochilor si a tegumentelor, astfel incat sa se obtina armonia dento-faciala.

 

 

In cazul dintilor din portelan, avantajul este ca isi mentin culoarea in timp, un dezavantaj fiind faptul ca, din cauza duritatii, in timpul masticatiei se creeaza un zgomot de castaniete. Un alt dezavantaj este dat de faptul ca legatura dintre dinti si baza protezei este una mecanica, si nu chimica, asa cum este intre baza protezei si dintii de acrilat.

De obicei, proteza ramane intim aplicata pe campul protetic, atat cat isi doreste pacientul, prin intermediul unor factori dati de forma si structura protezei. Exista situatii in care proteza se poate “desprinde” involuntar de pe campul protetic, cum ar fi momentele in care pacientul mananca alimente vascoase, lipicioase, sau daca zona de sprijin este redusa.

Pentru a evita desprinderea de pe campul protetic, pot fi utilizate cremele adezive special create pentru o mai buna stabilitate a protezei.

Pentru o buna colaborare medic-pacient, este utila o sedinta inainte de a se incepe orice tratament, in care medicul sa ii explice pacientului ca realizarea unei astfel de lucrari protetice se desfasoara pe parcursul a mai multe sedinte.

In acelasi timp, medicul trebuie sa se asigure ca inainte de a se lua o decizie, pacientul a inteles toate detaliile despre acest tip de lucrare protetica. De exemplu: cum arata, ca acopera in totalitate bolta palatina si crestele edentate superior si inferior, despre tipurile de materiale din care sunt realizati dintii, numarul sedintelor cu aproximatie, modalitati de folosire si intretinere a protezei, si nu in ultimul rand, costul.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0